brieven

Valse vlag

De schepen die vluchtelingen uit Griekenland terugbrengen naar Turkije varen onder valse vlag. Er wordt gesuggereerd dat het een oplossing biedt voor de vluchtelingencrisis. Het kan heel goed zijn dat met de terugvaaractie een eind gemaakt wordt aan - of een vermindering wordt bewerkstelligd van - levensgevaarlijke oversteken en weerzinwekkende praktijken van mensensmokkelaars. Maar een oplossing voor de vluchtelingencrisis? Daarvoor dient het probleem veel groter aangepakt. Betere opvang bij de Turks-Syrische grens en ontlasting van Turkije dat een buitenproportionele bijdrage aan de opvang levert. Naarmate er minder illegale vluchtelingen de oversteek naar Griekenland zullen ondernemen en de uittocht uit Syrië niet afneemt, wat beide te verwachten is, zal het 'stuwmeer' van Syrische vluchtelingen in Turkije steeds groter worden. Hoezo oplossing vluchtelingencrisis?

Carla Frederiks Enkhuizen

undefined

Treffend

Wat een mooie combinatie in de Verdieping (Trouw, 19 maart). Stijn Fens over het recente rapport 'God in Nederland' en Tomas Halik over 'geloof en twijfel'. Fens zegt dat 'we een volk zijn dat overal het nut van wil inzien, ook van de Allerhoogste' en Halik: 'als we gaan uitleggen hoe Jezus God is, vermoorden we die gedachte'. Een treffender illustratie van de toestand van het geloof in Nederland kan ik niet bedenken!

Luuk Lodder Woerden

undefined

Alternatief

Prima column van James Kennedy over Hillary Clinton (Opinie, 19 maart). Maar ik snap iets niet helemaal. Waarom zou de Amerikaanse kiezer thuisblijven als hij bij de aanstaande algemene verkiezingen niet op Hillary Clinton wil stemmen? Volgens mij is Bernie Sanders een absoluut integer, vakkundig en betrouwbaar alternatief! Waarom besteed de pers zo weinig aandacht aan zijn populariteit tijdens de voorverkiezingen?

Esther Greve Deventer

undefined

Dwangmatig

Mijn hemel, dacht ik, het artikel 'Natuur moet leuker en toegankelijker worden' lezend (Trouw, 18 maart). Volgens staatssecretaris Van Dam wordt natuur pas weer leuk met een kabelbaan of klimparcours voor kinderen. Met mini-restaurantjes of met een virtual-reality-bril waarmee turfstekers letterlijk uit het moeras komen. Wat is dat toch met deze dwangmatige behoefte tot verleuking van al, wat in zichzelf natuurlijk al meer dan voldoende beleving en afwisseling in zich heeft. Het hele leven als doorlopende kermis, want o, wee als we even niet vermaakt worden en ontdaan worden van prikkels. Eeuwig rumoer om maar nooit stil te kunnen vallen. Luiheid als fundament van een leeg bestaan.

Gewoon: niet doen staatssecretaris. Laat al die mensen maar naar de kermis of speeltuin gaan en gun de natuurliefhebbers hun natuur en rust.

Thomas Kamphuis Den Haag

undefined

Wedstrijd

Windmolens. Nu er nog steeds zoveel bezwaren zijn tegen windmolens vanwege landschapsvervuiling, vraag ik me af of er geen model te bedenken is dat tussen de huidige windmolen en de ouderwetse zoals te zien aan de Kinderdijk in zit. Is daar geen wedstrijd voor uit te schrijven, zodat we alle partijen wat tegemoetkomen? Waarom vinden we de oude molens zo mooi en de nieuwe niet? Ben benieuwd.

H. Haan Winschoten

undefined

Drama

Onder de kop 'Ze spreekt geen Arabisch, maar moet terug naar Irak', staat de schrijnende ondertitel 'Kleine menselijke drama's spelen zich af bij de vreemdelingenzaken voor de bestuursrechter' (Trouw, 21 maart). Wat moet er aan de hand zijn voordat u spreekt over een groot, of zelfs maar gemiddeld menselijk drama?

J. Keyzer Voorschoten

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden