brieven

Geen debat

Het ontbreekt volgens mevrouw Hoogwerf aan een basis om tot een gelijkwaardig debat te komen (Opinie, 16 februari). Ik ervaar het neerbuigend gebruik van Gutmensch jammer genoeg ook niet erg als een basis voor debat. Zij heeft, als ik de kern echt weet te pakken, bezwaar tegen het inzetten van kinderen in de bekritiseerde korte film. Maar is het nu echt nodig om daarbij alles en iedereen die niet even rechtsdenkend is als jijzelf, zo in de hoek te zetten? Met zulke debaters zal zeker geen debat ontstaan.

Robert Wilschut Hoogvliet

undefined

Nog meer?

Gedurende mijn leven zijn we van tien naar zeventien miljoen Nederlanders gegaan. Er kunnen er nog meer bij volgens de heren Hol en Van der Beek (Opinie, 14 februari). Meer kinderen zodat in de toekomst het aantal werklozen toeneemt. Er zijn al zes miljoen werklozen, maar er kunnen nog best mensen bij. Door de robotisering verdwijnen steeds meer beroepen, dus meer werkloosheid, maar er kunnen nog best mensen bij. We moeten insecten gaan eten omdat er een voedseltekort dreigt, maar er kunnen nog best mensen bij. Er dreigt een tekort aan water, maar er kunnen nog best mensen bij. Er dreigt een tekort aan grondstoffen, maar er kunnen nog best mensen bij. Geen kinderbijslag. Gebruik dat geld om de laagste inkomens te compenseren. Dat zorgt voor minder kinderen.

Jan Rhijnsburger Vlagtwedde

undefined

Natuurlijk lijdt de haring

Jelle Reumer meent dat de haring die intensieve pijn beleeft, niet kan lijden (Trouw, 14 februari). Volgens hem kunnen alleen dieren en mensen die over een bewustzijn beschikken, lijden aan de gevolgen van pijn. Wat ben ik blij dat een baby vóór een operatie een volledige anesthesie (narcose) krijgt, zonder dat hij over reflectief bewustzijn beschikt.

Wat ben ik blij dat mijn hond of kat een volledige anesthesie en pijnbestrijding krijgt, bij bijvoorbeeld een sterilisatie. Het reflectief bewustzijn van hond, kat en vissen is tot nu toe niet aangetoond. Wel van apen, olifanten en dolfijnen. Maar lijden doen ze allemaal als er extreme pijnprikkels worden toegediend.

Peter Gootjes Wenum-Wiesel

undefined

Machtige boodschappentas

'Sleutels inleveren, je zit Albert Heijn in de weg' was de kop van een verhaal in Trouw (13 januari). In dit artikel het hartverscheurende verhaal over een tabaksspeciaalzaak en een groente- en fruitspeciaalzaak in Leiderdorp. De eigenaren moesten binnen vier weken ruimte maken voor een AH XL. Er is kennelijk maar een manier om de arrogantie, dominantie en almacht van deze zaak te doorbreken. Dat is de Macht van de Boodschappentas.

Met dit onderwerp gingen al in 1995 twaalf leden van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen (tegenwoordig Vrouwen van Nu) naar de Wereld Vrouwen Conferentie in Peking. Ook in Nederland hadden deze vrouwen met acties en workshops veel succes op het gebied van beïnvloeding van consumentengedrag.

Nogmaals: kom op supermarktklanten in Leiderdorp!

Ineke Wevers Bruchem

undefined

Kopten

Natuurlijk is het maandag dringen om een plekje in de krant. En uiteraard willen we alles weten over de aanslag in ons bijna buurland Denemarken, wat de Denen denken en voelen, dus uiteraard daarvoor de helft van de voorpagina en 2 bladzijdes Vandaag. Maar als die onthoofde 21 Kopten 1 Amerikaanse journalist waren geweest, zou dat dan ook afgehandeld worden met een klein stukje op bladzijde 12? En wat doen Kopten in het instabiele en voor hen levensgevaarlijke Libië? Het antwoord op die vraag lijkt mij even interessant als de gemoedstoestand van de Denen.

Marleen Velzen Veenendaal

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden