Brieven

Hoofddoek in Volendam (1)
Het hoofdredactioneel commentaar van woensdag over de hoofddoek en het Don Bosco-college te Volendam was weer zeer politiek correct. De school mag de hoofddoek weigeren, beaamt Trouw, maar 'wat schiet ze daarmee op?' Eerst sleept de krant er enige 'bekrompen' argumenten van orthodoxe scholen met de haren bij, daarna komt de commentator met de bewering dat de school blijkbaar vindt dat de niet-katholieke leerlingen van deze school hun 'religieuze bagage' thuis moeten laten.

Wat een onzin. Het enige dat ze thuis moeten laten is die hoofddoek. Allemaal nogal tendentieus.

C.J. Korpel, 's-Gravenpolder

Hoofddoek in Volendam (2)
In een eerder hoofdredactioneel commentaar stak de loftrompet al over het feit dat de Turkse regering een einde maakte aan het verbod op het dragen van hoofddoeken binnen de universiteit. Het is dus geen verrassing dat de krant niet staat te juichen bij het gedoe rond de rooms-katholieke middelbare school in Volendam. En eigenlijk partij kiest voor het meisje. Maar kunnen de journalisten van die zich ongetwijfeld graag rekenen tot de intellectuele elite, graag filosoferen, mooie verhandelingen houden en moraliseren en zalvende lessen prediken, mij eens uitleggen waarom meisjes van 18, 16, 13, 12 jaar, zelfs 9, 8, of 7 jaar een hoofddoek moeten dragen? En waarom dit in de ogen van Trouw géén onderdrukking van de vrouw is?

Gerjan de Waard, Schiedam

Hoofddoek in Volendam (3)
Stel: een christelijk, al dan niet katholiek meisje wil per se naar een islamitische school, maar weigert haar gouden kruisje af te doen en een hoofddoek te dragen. Hoe zal daarop worden gereageerd?

Louis Lobbes Hardenberg

Media over moeder van 12
"Als je in de vrijheid van meningsuiting gelooft, kun je weinig verbieden." Een uitspraak van Pieter Sijpersma, de voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren (Trouw, 5 april). Immers: "Ik ben niet mijn broeders hoeder."

Waren dat niet de woorden van Kaïn als excuus voor de moord op zijn broer Abel? Volgens de hoofdredacteur was het de handelwijze van slechts 'een handjevol media' (De Telegraaf, de EO) waartegen de schooldirecteur Wim Moes zijn protest heeft laten horen. "Dit is de prijs voor de vrijheid van meningsuiting. Dat is wreed, maar de wereld is vaak wreed."

Hiermee is de kwestie van de orde van het zijn en de orde van het behoren in het geding. Het blijkt onmogelijk waarden uit feiten af te leiden. Dat Sijpersma dat in dezen toch meent te kunnen doen, lijkt mij een voorzitter-hoofdredacteur onwaardig.

Jan Rietveld, Bergen N.H.

Hoezo gelukszoekers?
Je leest het wel vaker: de term 'economische vluchteling', vaak tussen haakjes geplaatst en soms gelukszoeker genoemd. Ook nu weer, in een artikel over de vluchtelingen op weg naar Lampedusa. Deze groep staat blijkbaar onder aan de vluchtelingenladder, met bovenaan de politiek vluchteling.

Waarschijnlijk wordt hier bedoeld de mens op zoek naar een betere toekomst, op zoek naar een gevulde maag voor zichzelf of voor zijn gezin. Op de vlucht voor armoede en uitbuiting, kortom: op de vlucht voor uitzichtloosheid. Wie zijn wij dan in dit rijke deel van de wereld om daar een kwalificatie aan te koppelen?

Anneke Ülgüt, Assen

Dat valt zomaar in mijn bus
Met een verse krant en idem koffie vanochtend op pad om te genieten van de lentedag. Op een mooi plekje in de natuur blader ik nieuwsgierig door de krant. Iets in de krant zal me ook vandaag raken of aan het denken zetten. Dit keer is het de treffende en vermakelijke visie op Cruijff-gate van Harrie van Rooij (Podium).

Een uitstekend voorbeeld van wat elders in dezelfde krant wordt beschreven over filosofie (Tom Derksen, Religie en Filosofie): Je kunt voor een breed publiek schrijven en nog steeds goede filosofie bedrijven. Je kunt mensen ideeën en problemen voorleggen waar ze anders aan voorbijgaan. Dit brengt plezier en wijsheid.

Dat komt zomaar elke dag in mijn bus vallen.

Jannette van Gelder, Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden