brieven

Graag haalbaar

De cartoon van Tom (Opinie, 4 juni) is mij uit het hart gegrepen. Al die projecten die ten onder gaan aan diezelfde ijsberg. Die ijsberg heet deadline. Veel te veel willen in een relatief absurd korte tijd. Vanaf het begin doof voor de roep van deskundigen dat het niet haalbaar is. Uit prestige, ten koste van alles, dan toch blijven vasthouden aan die onmogelijke deadline. Snel, sneller, snelst en dan nog sneller. Kwaliteit en niet te vergeten, de projectdeelnemer op de werkvloer die bij ieder dreigend uitstel maar weer een stapje harder moet gaan, delven hier het onderspit. Hulde dus aan de leiding die de stekker er uit durft te trekken. Op weg naar haalbare resultaten.

Paul van Drunick Voorhout

undefined

Snel opheffen

Nu eindelijk de Fifa onder de loep wordt genomen, zal het niet lang meer duren eer de Uefa dit zelfde lot zal moeten ondergaan. Daarom het voorstel, om beide geldverslindende organisaties per direct op te heffen, en daarna direct de WFA (World Football Association) op te richten en mensen aan te nemen die wel verstand van zaken hebben.

Marcel van den Bos Amsterdam

undefined

Veel goeds gedaan

Natuurlijk heeft Bush junior met zijn 'War on terror' Obama met een hoop ellende opgescheept. Maar kijkend naar Europa, doet Amerika een hoop goeds. Alleen dankzij dat land is de oorlog in voormalig Joegoslavië voor ons goed afgelopen. Alleen door de Amerikaanse aanwezigheid in Europa houdt Rusland zich in bij het conflict met Oekraïne. De afgeslankte legers van vele Europese landen, waaronder het onze, zijn daartoe steeds minder in staat. En nu vraagt Amerika of wij twee gevangenen uit Guantánamo willen overnemen. Mind you, geen twintig maar twee! Nee, daar wil de Tweede Kamer het liefst niet aan meewerken, terwijl België er al drie heeft overgenomen. Met name in de VVD-fractie is er heftig verzet (Trouw, 3 juni). Het lijkt me dat juist daar sprake is van de 'Dikke ik' - bijna altijd het eigen belang boven de belangen van anderen stellen - waar VVD-premier Rutte zich zeer recentelijk tegen afzette. Beschamend.

Jan Tolsma Leiden

undefined

Zelf oplossen

Hoe is toch mogelijk dat de Amerikaanse Republikeinen het lef hebben gehad om een wet te maken die bepaalt dat onschuldige gevangenen van Guantánamo Bay niet in de VS opgenomen mogen worden?

Een cowboy, ene George W. Bush, ging het kwaad in de wereld bestrijden en hij zou al die terroristen uitroken. Er werden daardoor zomaar mensen gearresteerd zonder enig bewijs. En nu houdt het, volgens eigen zeggen, meest democratische land ter wereld, veel onschuldige mensen vast, zonder aanklacht of rechtzaak. Nu moet de rest van de wereld het probleem oplossen wat men zelf veroorzaakt heeft. Ik hoorde een advocaat van een paar gevangenen zeggen dat het mensen zijn zoals u en ik. Met andere woorden: Nederland kan rustig die mensen opvangen. De Amerikanen kunnen dat dan toch zelf ook.

Jan Oosterveld Nieuwegein

undefined

Scheefwonen

De kosten van de verbouwing van Huis ten Bosch zijn gestegen van 35 miljoen naar 60 miljoen. De koning kan er niks aan doen, zegt hij, want hij is alleen maar gebruiker van het paleis; de Staat is eigenaar (Trouw, 4 juni). De koning heeft gelijk, want voor Huis ten Bosch betaalt hij geen huur en wie geen huur betaalt heeft inderdaad niks in te brengen. Nou heeft de koning niet heel veel te klagen: samen met zijn vrouw heeft hij een jaarinkomen van 1,149 miljoen belastingvrij. En dan ook nog geen huur betalen. Lijkt me een typisch geval van scheefwonen: ze verdienen te veel in verhouding tot hun huur. Waarom kunnen ze niet zelf een optrekje huren? Dan kunnen ze ook de verbouwingskosten in de gaten houden.

Christiaan Roorda Den Bosch

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden