Brieven

Feest!
Het is opvallend dat er met de regelmaat van de klok kritische opmerkingen in de krant verschij-nen rondom de troonswisseling. Het lijkt wel of het vervelend is om een nationaal feest te vieren. Als de briefschrijvers die troonswisseling en het feest het niet waarderen, sla dan snel de pagina om en doe even niet zuur. En de anderen: veel genoegen morgen!

Jan Willemsen, Zutphen

IKV Pax Christi (1)
IKV Pax Christi pleit voor militair ingrijpen in Syrië (Trouw, 26 april), net als destijds in Kosovo en Irak en met alle risico's van dien, zoals verdere escalatie en uitbreiding van het conflict. De strijd voor vrije meningsuiting en mensenrechten in Syrië is geweldloos begonnen. Dat is de weg om te gaan. Zeker voor een beweging die zich verbonden voelt met de vrede van Christus. Die was er heel duidelijk over. Geweld lost echt niets op, zoals helaas uit de vele slachtoffers van deze burgeroorlog blijkt.

Bert Boer Zaandam

IKV Pax Christi (2)
Weer roept IKV Pax Christi ons (lees: het Westen) op om militair in te grijpen in Syrië. Door middel van het bombarderen van vliegvelden hoopt men zo het Vrije Syrische Leger te helpen in de strijd tegen het Assad-regime.

In 2003 stond het IKV ook achter de invasie in Irak. Ook toen voerde de organisatie humanitaire redenen aan. Wat die interventie heeft teweeg gebracht weten we inmiddels: een hopeloos verdeeld land, bijna dagelijks geteisterd door bomaanslagen waarbij veel onschuldige slachtoffers vallen.

Ook de westerse bemoeienis in Libië heeft uiteindelijk geleid tot een land waar een zootje ongeregeld de lakens uitdeelt. In beide landen zijn de anti-westerse gevoelens na de interventie alleen maar aangewakkerd. Daarom hierbij mijn advies: geen optreden zonder goedkeuring van de VN-Veiligheidsraad.

Jannico den Breejen Houten

Dementie
Tekenaar Mirjam Vissers weet niet wat dementie betekent (Trouw, 27 april), bijvoorbeeld voor de partner, familie en omgeving. Ik vermoed dat zij dan een ander woord had gebruikt, een woord dat mensen met dementie in hun waarde laat.

Dorien Breekveldt Zoetermeer

Koningschap
Professor Wielenga ziet het uit de Raad van State stappen door de koning als een mogelijke modernisering van het koningschap (de Verdieping, 27 april). Dat wekt de suggestie dat de koning als voorzitter deelneemt aan de werkzaamheden van de Raad van State. Dat doet hij niet en dat kan hij op grond van de Wet op de Raad van State ook helemaal niet, omdat de koning geen lid is van de afdelingen advisering en bestuursrechtspraak. Het voorzitterschap beperkt zich tot plechtigheden, zoals het afscheid van de vicepresident. Koningin Beatrix zat in ruim dertig jaar slechts vijf keer zo'n bijeenkomst voor. De koning 'uit' de Raad van State is nog symbolischer dan dat voorzitterschap zelf. Waar er geen reden is om iets te veranderen, is dat een reden om niet te veranderen.

Bert van den Braak Leiden

Westerling
Het onder leiding van kapitein Raymond Westerling brengen van rust op Zuid-Celebes, in zeer korte tijd, door het selectief uitschakelen van uit Java afkomstige extremisten behoort tot de knapste staaltjes van militair optreden. Westerling speelde dat klaar door de hearts and minds van de lokale bevolking te winnen en niet door het uitvoeren van massa-executies, zoals u op 27 april klakkeloos stelt. De echte schande is dat Westerling, en met hem allen die in Indië hebben gediend, als afscheid niet meer meekregen dan een ga-heen-en-word-warmsaluut.

J.B. Mulder Veendam

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden