Brieven

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

In een scherpe analyse maakt Hans Goslinga (Trouw 22 mei) duidelijk dat de opmars van de VVD te danken is aan de kraakheldere keuze die de partij maakt. Het is echter wel een kraakheldere keuze voor een economische systeem waarin de sterkste wint: een keuze voor een vrije markteconomie, een systeem dat armoede, uitbuiting en kinderarbeid in stand houdt. De zorg en het milieu komen er bij de VVD nogal bekaaid af. Als alles je voor de wind gaat, je goed gezond bent en je hebt genoeg geld, is een keus voor de VVD snel gemaakt, maar zodra er iets hapert moet je toch echt niet bij de VVD zijn. Een keus voor de VVD is een keus voor het recht van de sterkste, misschien wel kraakhelder maar lang niet in het voordeel van iedereen!

Henk Sieben Rekken

Voormalig minister van milieu en PvdA-coryfee Hans Alders schreef een goed opinieartikel over biodiversiteit (21 mei). Hij heeft echter veel petten op. Naast voorzitter van de Taskforce biodiversiteit is hij ook voorzitter van EnergieNed, de branchevereniging van grote energiemaatschappijen. Deze maatschappijen gaan grof geld verdienen aan de kolencentrales die nu in aanbouw zijn.

Met zijn artikel over biodiversiteit leidt hij bekwaam de aandacht af van de grootste wantoestand in ons land, namelijk het feit dat de drie grote partijen dansen naar het pijpen van de vervuilende energiebedrijven. De partij van Alders doet niets tegen de kolencentrales, CDA-minister Van der Hoeven houdt een effectieve stimuleringswet voor duurzame energie naar Duits voorbeeld tegen, en van de VVD hoeven we weinig goeds op milieugebied te verwachten. Stem op 9 juni niet op deze partijen.

Evert du Marchie van Voorthuysen Stichting voor Grootschalige Exploitatie van Zonne-ENergie (GEZEN)

Het moet mij toch even van het hart, dat de reden die de PvdA geeft om de hypotheekrenteaftrek af te bouwen mij verbaast. Ik reken PvdA-lijsttrekker Job Cohen tot een politicus met inzicht in de sociale verhoudingen. Toch wil hij de renteaftrek afbouwen, omdat het grootste deel van die aftrek naar de rijksten van ons land zou gaan (Trouw 22 mei). Mogelijk is het de PvdA ontgaan dat er meer en meer alleenstaanden in dit land wonen. Deze groep heeft de genoemde aftrek nodig, omdat zij anders, gezien de luchtbelprijzen die nog steeds voor koopwoningen gevraagd worden, geen huis kunnen kopen. Deze groep behoort volgens mij niet in zijn geheel tot de rijksten. Dus: een slecht argument van de PvdA om de regeling af te bouwen.

Annemarie Struive Noordwijk (ZH)

In haar column zette Elma Drayer donderdag een groot vraagteken bij het feit dat Libië lid is geworden van de VN-Mensenrechtenraad. Dit vraagteken is terecht, hoewel we ons af kunnen vragen wat het beste werkt: landen voortdurend aan de schandpaal nagelen, of ze betrekken bij het probleem.

Drayer heeft het mis met haar negatieve oordeel over de conclusie van de Raad over schendingen van mensenrechten door Israël. Het is niet passend om dat erbij te betrekken, terwijl de conclusie van de Raad op zichzelf juist is: Israël schendt op grote schaal mensenrechten.

Johan Feitsma Grijpskerk.

Met stijgende verbazing las ik dat Ephimenco het Franse boerkaverbod volledig steunt. Waar hebben we het over: 150 boerka’s in Nederland. Zelf heb ik er nooit een gezien, en volgens mij de meesten niet. De vrouw onder de boerka heeft meer aan tolerantie dan aan een verbod dat de verhoudingen verder op scherp stelt.

Ed Izeren Den Haag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden