brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Liefdesnacht?

In het verder mooi verwoorde essay van Willem Jan Otten, 'Filmkind' (Letter & Geest, 20 februari) vermeldt hij dat Bressons Mouchette verkracht wordt, om even later te schrijven: 'Dit is, zo zal blijken, de enige liefdesnacht in haar leven geweest'. Ik heb een broertje dood aan krampachtig politiek correct taalgebruik, maar refereren aan een verkrachting als een 'liefdesnacht', door iemand die naar ik aanneem zijn woorden met zorg kiest? Ik kan er niet bij met mijn verstand.

Ingrid Toth Amsterdam

undefined

Roken is geen vrijheid

Het is al een oude tactiek. Tegenstanders van het roken wegzetten als betweterige calvinisten die een roker de vrijheid willen ontnemen het eigen leven in te richten (Opinie, 20 februari). Dat roken een vrijheid is, is een drogredenering. Allereerst is roken helemaal geen vrijheid voor een zwaar verslaafde. Daarnaast is de vrijheid van de roker gelijk aan onvrijheid voor de meeroker frisse lucht in te ademen. En wat te denken van de vrijheid je eigen kinderen in een ongezonde omgeving te laten opgroeien, sterker nog, roken toe te laten met grote kans op blijvend letsel?

Cor Hofstra Drachten

Batavieren

Nu begint ook Halbe Zijlstra over 'onze' joods-christelijke geschiedenis die bedreigd wordt door de islam (Trouw, 19 februari). Nederland heeft nooit enige joods-christelijke geschiedenis gehad. Ook de joden zijn in ons land ernstig gediscrimineerd. We stammen af van de Batavieren. Dat is merkbaar aan de afschuwelijke bankencrisis die vanwege liberaal materialisme mogelijk was. Die heeft meer mensen in ons land in het ongeluk gestort dan de islam tot nu toe.

Douwe Visser Zoetermeer

undefined

Borrelpraat

De heer Halbe Zijlstra wil kerkgenootschappen gaan verbieden. Op zich een merkwaardige uitspraak voor een vertegenwoordiger van een partij die zich liberaal noemt. Ik dacht dat liberaal vrijheidslievend betekende, maar wellicht is de definitie van liberaal bij de VVD inmiddels gewijzigd. Maar één ding in ons land is nog steeds niet gewijzigd en dat is artikel 1 van de Grondwet: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. Zolang dat niet is gewijzigd zijn de opmerkingen van de heer Zijlstra niet meer dan borrelpraat.

Jan Ramaker Tiel

undefined

Weg godsdienstvrijheid

Halbe Zijlstra legt een bom onder godsdienstvrijheid (Trouw, 19 februari). De inkt van de motie die bestraffing van smadelijke godslastering uit het Wetboek van Strafrecht haalde, is nog maar net droog (maart 2014) of er ligt iets anders op tafel. Nu wordt de godsdienstvrijheid energiek aangepakt. Met bestraffing van kwaadwillende salafisten zal iedereen het eens zijn. De openbare orde moet beschermd worden. Maar waarom wil de VVD dan zo'n paardemiddel inzetten door de bescherming van alle kerken te willen opheffen? Als Zijlstra zijn zin krijgt lopen de kerken voortaan aan de leiband van de politiek.

Ad Prosman Nijkerk

undefined

Eindelijk behoorlijk les

Het is absoluut niet waar dat kinderen in het reguliere onderwijs door een 'eenzijdige cognitieve prestatiecultuur klein worden gehouden en onzeker gemaakt', zoals Heiko Diemel schrijft (Opinie, 18 februari). Het is eerder zo dat intelligente en leergierige kinderen op een Vrije School doodongelukkig zijn. Ik spreek uit ervaring; ik was als kind blij dat ik na de Vrije School alsnog een jaar naar een openbare school mocht om iets behoorlijks te leren.

Wees blij met uw Vrije School zonder andere vormen van onderwijs te verketteren.

A. Minis Amsterdam

undefined

Liever over Brexit

Kunnen we niet in plaats van het Oekraïne-referendum een referendum houden over de Brexit? Groot-Brittannië heeft enkele eisen, die uiteindelijk ten koste zullen gaan van de andere EU-landen en dus ook van Nederland. Als we hier in meegaan, dan is er volgende maand wel weer een ander land dat zijn overeenkomst wil herzien.

André Boevink Hengelo

undefined

Niet doen Dekker

Een tip voor staatssecretaris Sander Dekker: Doe geen dingen die niet nodig zijn. Het onderwijs zal u dankbaar zijn.

Bert Huizenga Veendam

undefined

Held

Bedankt voor de reportage van Niels Posthumus over de Hillbrow Boxing Club in de gevaarlijke wijk Hillbrow in Zuid-Afrika (Trouw, 20 februari). Mensen als George Khosi zijn echt helden. In de moeilijkste en gevaarlijkste omstandigheden op een gezonde en goede manier aan de slag gaan met kinderen: ze discipline bijbrengen, liefde voor de sport en elkaar: dan moet je wel uit zeer bijzonder hout gesneden zijn. En dat nadat jezelf bent overvallen door criminelen. Heel hoopgevend.

Max Schalekamp Utrecht

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden