Brieven

Energieadvies (1)
De overheid moet 200 miljoen per jaar vrijmaken voor duurzame energie, adviseren ambtenaren en ondernemers aan minister Verhagen (Trouw, 6 juni). Een van hen is Jeroen van der Veer, die er als topman van Shell voor zorgde dat zijn bedrijf uit die duurzame sector stapte. Is dat geloofwaardig te noemen? Zijn bedrijf verdient miljarden aan aardgasbaten. Wanneer nemen de bedrijven zelf weer verantwoordelijkheid? Dan hoeft de overheid minder te snijden in cultuur, ontwikkelingssamenwerking en onderwijs.

Jan van der Kolk Voorburg

Energieadvies (2)
Oud Shell-topman Jeroen van der Veer kan het mooi vertellen dat de overheid moet investeren in nieuwe technologie. Onder zijn bewind is Shell gestopt met investeringen in groene energie. De winst van Shell vorig jaar bedroeg 14,5 miljard euro, 61 procent hoger dan in 2009.

Nu moet de overheid dus gaan investeren en dan kan Shell straks met de resultaten aan de haal gaan.

En dat is weer goed voor de aandeelhouder. Leuk hoor, om zelf de beurs gesloten te houden en een ander de rekening te laten betalen

Gerard Elkhuizen Ridderkerk

Ganzenschade
Een uitstekende beschrijving van het 'ganzenprobleem' door Koos Dijksterhuis (Trouw, 4 juni). Een enorme voerbak met zwaar bemest Engels raaigras neerzetten en dan klagen over ganzen die er flink van eten. Het is de intensieve landbouw ten voeten uit: eerst subsidie krijgen voor de intensivering en daarna dito voor schade door de ganzen. Als Vogelbescherming noodgedwongen moedige keuzes maakt ten aanzien van het afschieten moeten we natuurlijk niet ons lidmaatschap opzeggen. Je moet oorzaak en gevolg niet door elkaar halen. Voor de twijfelaars wijs ik er op hoe vasthoudend Vogelbescherming bij de Hedwigepolder blijft opkomen voor extra leefruimte voor vogels. Zo'n club verdient in deze barre tijden juist extra leden.

Gerrit Krajenbrink De Heurne

Leren van Keilson
Een 'in memoriam' over de joodse psychiater-schrijver Hans Keilson, dat aan het denken zet (Trouw, 3 juni). Getekend door de Tweede Wereldoorlog bleef hij desondanks verzoenend tegenover Duitsers. Dat viel niet altijd in goede aarde. Zoals er nu telkens weer stof opwaait, als een enkel 4 mei-comité het aandurft Oosterburen uit te nodigen voor de herdenking. Ook al zijn er sinds 1945 meer dan zestig jaar verstreken. Van het leven van dit groot mens kunnen we nog veel opsteken.

H.G. Lok Gieten

Onliberale bezuiniging
'Kabinet stelt pgb-houders gerust' kopt Trouw (3 juni). Het blijft een vreemde gewaarwording, dat uitgerekend dit 'liberale' kabinet komt met een plan dat chronisch zieke en gehandicapte burgers hun zelfbeschikking afneemt. Eigen keuze en eigen verantwoordelijkheid zouden juist bij dit kabinet veilig moeten zijn. Maar zoals wel vaker in de politiek; de werkelijkheid na de verkiezing is niet hetzelfde als de belofte ervoor.

Albert Klok Kiel-Windeweer

Hoop voor de kerk
De hoofdoorzaak van de kerkverlating is de sluipende ontwikkeling van veel naar weinig geloven, stelt Jan Greven in zijn column op 31 mei in Trouw. Ik denk echter dat dat weinige er niet minder om is. Integendeel, het wordt juist meer als men let op de kenmerken die godsdienstsocioloog Joep de Hart in diezelfde column noemt. Openhartig over dit alles spreken op kerkplekken en in kleinere kerkkringen kan een aanzet zijn tot het ontstaan van een vorm van kerk-zijn die hoop en toekomst biedt voor de kerk in plaats van dat ze geleidelijk aan verdampt.

Johan Smedema Hilversum

Overheidje pesten?
Minister Donner wil de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) afschermen tegen misbruik, omdat er mensen zijn die de overheid als het ware willen pesten. Vluchtelingenorganisatie Inlia heeft vanaf 2004 moeten zeuren om inzage in terugkeerdocumenten, heeft dat zelfs via de rechter moeten doen, kreeg vervolgens documenten met onleesbaar gemaakte passages. Ik vrees dat de heer Donner dat artikel over Inlia (Trouw, 3 juni) niet heeft gelezen. Maar organisaties die opkomen voor kwetsbare mensen, die moet je als overheid kennelijk ronduit tegenwerken.

Henk Zomer Markelo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden