brieven

Wakker blijven

Nee hoor Marijn de Vries, je zeurt niet in je verbolgen stukje op de sportpagina 'Billenknijpen' (Trouw, 2 maart). Ik vrees dat het nog wel even zal duren dat de sportwereld een in zijn eigen kader denkend mannenbolwerk is. Maar blijf het vooral aankaarten en met jou vele anderen, dat vrouwen dezelfde aandacht verdienen, dezelfde geldprijzen, even grote bekers als de mannen. Op termijn zal het heus wel werken, blijf wakker.

Charlotte Luijerink Meppel

Piraat geen Robin Hood

Goed dat er aandacht wordt besteed aan piraterij, zoals in het artikel 'Piraterij van de kleine man' (de Verdieping, 27 februari). In Zuidoost-Azië zijn rovers uit op snel geld, niet op ontvoeringen en langdurige kapingen. Volgens deskundige Nazery Khalid gebruiken zij geen grof geweld uit welbegrepen eigenbelang; zo kunnen ze redelijk ongestraft hun gang gaan.

Maar hoezo geen grof geweld? En westerse schepen voorbij laten gaan? In het recente verleden zijn westerse schepen aangevallen, waarbij gericht geschoten is. Met daarnaast nog psychische en lichamelijk mishandeling en vernedering van de bemanning. En enorme bezorgdheid bij de familie thuis. Het geeft geen pas om piraterij goed te praten met 'het hoort bij de cultuur van de regio' en 'het zijn eenvoudige Indonesische families en geen geweldbeluste moordmachines'. Piraterij is piraterij. Wanneer wordt het eens duidelijk: een piraat is geen romantisch sprookjesfiguur, een Johnny Depp of een Robin Hood. Het zijn gewone criminelen.

Helene Perfors Rijnmond

Herzuiling

Hoogleraar Zoontjens doet in zijn commentaar bij de oprichting van een humanistische mavo een merkwaardige uitspraak: individualisering zou het onderwijs doen versplinteren (Trouw, 2 maart). Wat hier echter is te zien, is dat een al langer bestaande zuil, het humanisme, een nieuwe loot aan de stam toevoegt. Naast humanistisch vormingsonderwijs en de Universiteit voor Humanistiek komt er nu ook humanistisch voortgezet onderwijs. Het opmerkelijke is in mijn ogen dat in een tijd waarin steeds meer scholen van verschillende levensbeschouwing gaan samenwerken er nu een tegengestelde beweging wordt gemaakt: in plaats van ontzuiling herzuiling.

André Mulder Zwolle

Analyse

De heer Nauta vindt dat Trouw niet kritisch over Israël mag schrijven zonder erbij te vertellen 'dat in de Arabische wereld bijna hetzelfde speelt' (Opinie, 2 maart). Het doet me denken aan het verwijt dat je vroeger hoorde als je iets negatiefs zei over de oorlog in Vietnam, dan moest je óók de communistische landen erbij noemen. De briefschrijver maant Trouw 'objectief' te blijven. Ik hoop dat Trouw onverdroten doorgaat alles aan te klagen wat niet deugt in het Midden Oosten, niet quasi-objectief, maar met analyse van de samenhang: ook hoe de Israëlische bezetting, de annexatie van Palestijns grondgebied en de repressie van minderheden in Israël mee van invloed zijn op de processen in de regio.

Gied ten Berge Maarssen

Waar is de verwondering?

Citroentje moet zich behelpen met roltong, aldus Jelle Reumer (de Verdieping, 28 februari) in het artikel over de citroenvlinder. Het is voor mij onbegrijpelijk dat een directeur van een Natuurhistorisch Museum zo'n stuk kan schrijven. Waarom niet: 'Citroentje heeft slimme en ingenieuze roltong'? Waar is de verwondering en bewondering voor de natuur? Reumer heeft het over 'een onbeholpen patiënt met sondevoeding'. Het kan ook zijn: 'Die soepele flexibele roltong is ideaal voor hem om te kunnen overleven. De sublieme manier om in allerlei soorten bloemen aan voedsel te kunnen komen.'

Willem van Katwijk Velp

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden