Brieven

Belachelijk dat Trouw meewerkt om flesjes water uit te delen. Als iets milieuvervuilend is, dan wel flesjes water. We hebben uitstekend kraanwater dat te drinken is, en vele malen goedkoper. Als je een goed doel wilt steunen, doe dat dan ook op een goede manier. Gelukkig is het met een bon, dus ik ga mijn flesje water niet ophalen en ik hoop vele mensen met mij.

T. Platteeuw-Visser Terneuzen

Onkies om de afbeelding van Sjaron als kunstwerk op de voorpagina van Trouw (20 oktober) te plaatsen. Dat Sjaron een omstreden figuur was, is in Israël en daarbuiten meer dan bekend. Daar voegt een galerie met dit ’kunstwerk’ niets aan toe.

M. Rietkerk IJmuiden

Onze koningin is door Opzij uitgeroepen tot machtigste vrouw van Nederland. Ik denk dat er op aarde nooit een koning of koningin is geweest die een niet begeerd en zo moeilijk ambt zo fantastisch eigentijds gestalte heeft gegeven. Wijs, deskundig, betrokken, warm. Binnen haar (door ons) beperkte mogelijkheden duidelijk haar overtuiging uitdragend. Niet alleen in haar prachtige kerstboodschappen, maar ook in persoonlijke contacten. In woord en daad. Ik hoop dat velen het met mij eens zijn dat onze koningin Beatrix, pracht van een vrouw, groot respect verdient.

Job Dienske Uithoorn

Premier Rutte vindt het geen probleem dat staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner behalve een Nederlands ook een Zweeds paspoort heeft. Vier jaar geleden vond hij nog dat staatssecretaris Albayrak haar Turkse paspoort moest inleveren. Rutte toont zich hiermee een ware draaikont. Dat kan in dit geval echter positief worden gewaardeerd. Want in beide gevallen is en was het hebben van twee paspoorten natuurlijk geen enkel probleem. Mag nu van de VVD worden verwacht dat zij in de toekomst van dubbele paspoorten nooit meer een kwestie maakt? Dat zou haar sieren.

Jan Roelfsema Voorschoten

Op dezelfde pagina waar Daan van der Waals schrijft over het misbruik van de term ’schizofreen’ (Trouw, 21 oktober), suggereert Elma Drayer dat men uit ’autisme’ kan ontwaken. Was het maar waar, bijvoorbeeld voor mijn dochter! Alstublieft, vermijd deze termen, behalve om mensen aan te duiden die er ook echt mee te maken hebben.

Gerri Weiland Ede

Werknemers moeten het doen met 280 arbeidsinspecteurs, terwijl er in Nederland jaarlijks 90 werknemers overlijden door een werkgerelateerd ongeval, 3000 werknemers vroegtijdig sterven vanwege gevaarlijk en te zwaar werk én 219.000 ernstige ongelukken plaatsvinden op de werkplek. Laat de regering ook deze beestachtige praktijken op de werkplek eens stevig aanpakken, want Nederland heeft het laagste aantal arbeidsinspecteurs in heel Europa. Maar, gelukkig wel veruit de meeste animal cops.

Ahmed Sajid Alphen aan de Rijn

Herkenbaar, de Denktank over deurcollectes (Trouw, 19 oktober). Als de buurvrouw aanbelt, doe je toch iets in de collectebus, al spreekt het doel niet aan. In Ermelo hebben we daar al vijftien jaar een oplossing voor. Jaarlijks houden we de markt ’Tweezijdig Geven’ in de Immanuelkerk. Ongeveer twintig Ermelose organisaties hebben hun krachten gebundeld. Het hele kerkgebouw staat vol kramen. Het aangebodene heeft een tweeledig doel: een cadeau van Sint is tevens een cadeau voor iemand elders waar nog nood is.

Kees Koops Ermelo

’CDA te veel op zichzelf gericht’, aldus de jongeren van de partij (Trouw, 19 oktober). Een onduidelijke boodschap en een te pragmatische koers worden als verklaringen voor de historische verkiezingsnederlaag aangevoerd. Volgens CDJA-voorzitter Van Velzen is dit rapport een eerste poging ’om de discussie los te maken’. Ik betwijfel of dit gaat lukken. De vorige keer dat het CDA zo’n electoraal pak slaag kreeg, in 1994, concludeerde een commissie onder leiding van oud-minister Gardeniers dat het CDA ’een wat zelfgenoegzame bestuurderspartij’ was, die te veel uit ging van regeringsdeelname. Rapporten na zware nederlagen leiden niet tot fundamentele discussies en veranderen niets aan de wijze waarop politiek wordt bedreven. Een rol in de oppositie zou een zelfgenoegzame partij een betere dienst bewijzen.

Florian de Roder Driel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden