Brieven

Zelfstandige zonder pensioen
In zijn column omschrijft Leendert Bikker de zzp'er als 'een freelancer die kiest voor zichzelf en verder niemand anders' (Trouw, 22 maart). Heeft Bikker wel eens bedacht dat veel mensen zzp'er worden omdat ze op sociaal vlak of vanwege psychische instabiliteit niet goed kunnen functioneren in dienstverband? Mensen die graag hun creativiteit kwijt willen, briljante denkers zijn en bovendien graag werken. Mensen die niet in een door een ander bedacht stramien meekunnen, maar geen enkel probleem hebben met werkweken van zes of zeven dagen. Mensen die 'dan maar' zzp'er worden en dan zelfs in goede tijden geen financieel overschot hebben om iets opzij te leggen voor barre tijden. Ooit aan gedacht?

Erika Meershoek Haarlem

Megastallen
Johan ten Hove schrijft over een megastal van tien hectare in Groningen (Podium, 25 maart). Zodra het om de boer gaat worden de mensen ineens op een negatieve manier bewust van de schaalvergroting die ook daar plaatsvindt.

Want daar gaat het net zoals in alle andere sectoren van de economie. De boer die zijn kostprijs niet onder het prijspeil van de wereldhandel weet te krijgen, overleeft alleen nog door in kleinschalige armoede te leven. Bovendien, wat is er nu zo erg aan een boerderij van tien hectare? Neem het Rotterdamse havengebied, luid bejubeld door alles wat schrijven kan. Dat is 12.000 hectare groot. Hoeveel voetbalvelden zouden dat wel niet zijn? Of, als je in Groningen wil blijven, de 2600 hectare (vijfduizend voetbalvelden) van 'seaport' Delfzijl. Nog niet helemaal volgebouwd, maar ze doen hun best en iedereen is er blij mee, ook al stinkt het soms een beetje. Dus Johan ten Hove: het moet groter, en als je dat niet wil, dan moet je het verbieden. Alleen, dan worden de boerderijen in het buitenland groter en verdwijnen ze bij ons. Want terug naar de tijd uit de kinderboeken over de avonturen van Bob, Bep en Brammetje gaat niet.

Jenne de Haan Monster

Sparen op Cyprus
Toch vreemd dat we al dat privékapitaal van Europese renteniers op pakweg Cyprus consequent 'spaargeld' noemen. 'Sparen' roept bij mij andere beelden op.

Ik kan me bijna niet voorstellen dat al dit opgehoopte geld ontstaan is door hard werken in combinatie met een spaarzaam leven. Niet iedereen die hard werkt kan sparen, en niet iedereen die 'spaart' werkt hard.

We houden elkaar behoorlijk voor de gek met de huidige spaargelddoctrine. Wanneer we het kapitalisme weer meer stimulerend en duurzamer willen maken, is het gewoon goed om groter privékapitaal extra te belasten, en daarentegen de belasting op arbeid te verlagen. Dan kunnen gewoon de harde werkers weer 'kleine' spaarders worden.

Jan Atze Nicolai Leeuwarden

Matthäuspassion
Op Palmzondag werd een gloednieuwe Matthäuspassion ten gehore gebracht waar componist Willibrord Huisman (terecht!) zeer verguld over is.

Jammer dat in het artikel over deze nieuwe uitvoering (Religie & Filosofie, 22 maart) de tekstschrijvers Hendrik Jan Bosman, Liesbeth Jansen en Frits Hendriks niet bij naam werden genoemd. De 'ver-schrik-ke-lijk mooie' teksten van hun hand maken dit stuk, samen met de muziek, tot zo'n fantastisch nieuwe belevenis waardoor mensen (opnieuw) worden geroerd en (aan)geraakt door het lijden en sterven van Jezus.

C.J. Schraa Zwartsluis

Fietsen
Grote steden verzuipen in de fietsen, zo laat het artikel 'De fiets - ten onder aan z'n eigen succes' zien (De Verdieping, 25 maart). Als de (grote) steden nu eens opruiming houden onder de fietsen die nooit meer worden gebruikt, komen er op die manier weer heel veel plaatsen voor andere fietsen vrij!

T. Baan Barendrecht

Verrijzenis
Het interview met Jacob Gelt Dekker aan de hand van de tien geboden (Religie & Filosofie, 23 maart) heeft mij diep geraakt. Het is een puur verrijzenisverhaal. Uit miskenning, verachting, bespotting en misbruik, mentaal en fysiek geweld en ook nog zonder het basisvertrouwen in ouders of wie dan ook, weet Jacob steeds weer op te staan vanuit de oerbron die wij allen hebben: de pot met goud in onszelf.

Anny Fens Huijbergen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden