brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Oorlogsmisdaden

Ik ben blij met het opiniestuk van Jeffry Pondaag in Trouw van 8 mei. Ons land moet verantwoordelijkheid nemen voor de oorlogsmisdaden, slavernij, uitbuiting en onderdrukking in het verleden. Misschien wist de overgrote meerderheid in die tijd niet beter en is het al te gemakkelijk om met de ogen van nu te kijken. Blijft staan dat bloed aan onze geschiedenis blijft kleven en wij nog steeds profiteren van de op dat verleden gestoelde welvaart. Die geschiedenis bepaalt mede de huidige verdeling in rijke en arme landen. Zelfreiniging door zelfreflectie en de pijn erkennen die in het verleden is aangericht, is een voorwaarde om waardig verder te gaan. Dat de benadeelden zich door de daders in hun pijn gezien voelen, is een voorwaarde tot verzoening. Ook hierin is Duitsland ons voorbeeld in de wijze waarop zij met hun Tweede Wereldoorlog omgaan. Wegkijken en ons wentelen in een zo veroverde welvaart, past ons niet.

Guus Mascini Wassenaar

undefined

Pensioenleeftijd

Een mooi artikel van Niraï Melis (Opinie 7 mei), maar ik mis iets. Ouderen zijn niet alleen oppas voor hun kleinkinderen, maar ook vaak mantelzorger voor hun (schoon)ouders. Zeker nu er bijna geen verzorgingshuizen meer zijn en een plek in een verpleeghuis bijna niet meer te verkrijgen is. Verder zijn veel ouderen bij diverse organisaties als vrijwilliger aan de slag. Hoe houden ze het vol om ook nog te werken? De samenleving heeft ouderen nodig bij de opvoeding van de kleinkinderen, zodat de ouders aan hun carrière kunnen werken. Maar ouderen zijn ook nodig voor hun eigen ouders. We vergeten nog al eens dat vier generaties in één familie heel normaal is geworden. Daarnaast zijn ouderen nodig bij het vele vrijwilligerswerk. Dus laat ouderen 'gewoon' met pensioen gaan. Kunnen ze zich verder nuttig maken voor onze samenleving.

Hilda Schipper-Baptist Wirdum

undefined

Figuurmaaien

Het geploeter bij het trimmen van nat gras dat Rob Schouten in zijn column van 6 mei beschrijft en wat sinds de val uit het paradijs 's mensen lot lijkt te zijn, is mij vertrouwd. Gelukkig hielden we het deze week droog. Boeddhistische schroom om flora en fauna te schaden ken ik ook, je stampt over nogal wat heen. Daar kan geen creatief maaien (konijnenfiguren, Eiffeltoren) tegenop. Maar zijn conclusie dat we dieren ermee tekortdoen, deel ik niet. Hazen, dassen en reeën zijn maar wat blij met onze gebaande paden. Zo houden ze overzicht en ontlopen ze lastig gespring in hoog gras. Dankbare dieren dus.

Medard Hilhorst Almen

undefined

Geen krant

Ik zie uit naar de dag dat er een keertje geen Trouw op de deurmat ploft. Niet omdat de dagbladbezorger mijn deur weer eens voorbij gegaan is, maar enkel omdat er geen nieuws te melden is. Waarom zou je anders een krant uitbrengen?

Te vaak staat de krant vol met non-onderwerpen, kleine dingen die groot gemaakt worden. Voorbeschouwingen zijn veelal boeiender dan 'de wedstrijd' die daarna gespeeld wordt. Er wordt niet zelden nieuws gezocht en gemaakt om pagina's te vullen. Doe mij maar een dag geen krant of een vermagerd exemplaar.

Jan-Martin Berghuis Arnhem

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden