brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Ik stem PvdD

In Europees verband stemde ik al eerder op de Partij voor de Dieren. Maar mijn overtuiging om weer op die partij te stemmen op 22 mei wordt door de prachtige bijlage 'De staat van het dier' (Trouw, 16 mei) alleen nog maar groter. Ik hoop dat veel lezers zullen volgen.

Kasper Heineke Ophemert

undefined

Sommige dieren zijn gelijker

Men heeft mijn mening niet gevraagd over de omgang met dieren (Trouw, 16 mei), maar dat is misschien maar goed ook. Als ik lees dat er een stelling was 'mens en dier maken deel uit van hetzelfde ecosysteem en zijn dus gelijkwaardig' beginnen mijn menselijke hersens ernstig te protesteren. Hoezo 'dus...?' De logica ontgaat me. De vlooien van mijn kat maken misschien ook wel deel uit van hetzelfde ecosysteem maar die roeien we toch uit? Verder denk ik dat de mensen die plofkip kopen vaak tot een andere sociale laag van de bevolking horen dan de Trouw-lezers. Zal wel geen wetenschappelijke opmerking zijn, maar over de wetenschappelijke waarde van uw enquête kan ook getwist worden.

Hilde van Dijk Leiden

undefined

Dutch horror

Nu de krimp van 1,4 procent in het laatste kwartaal een schok teweegbrengt (Trouw, 16 mei), hoop ik dat er nu eindelijk eens echte maatregelen worden genomen. Het ware goed om bijvoorbeeld de ambtenarij eens goed door te lichten teneinde daar grote besparingen te realiseren. Dit geldt tevens voor het opschonen van veel studierichtingen (hbo/universiteiten). Ook zal men een grens of percentage moeten bepalen van de zorgkosten, uitgedrukt in het nationaal inkomen. Voor dit alles is een cultuurrevolutie in de politiek noodzakelijk.

Gerrit Vermeer Hummelo

undefined

Oud worden is fijn

Ik wil even reageren op de ingezonden brief van de 84-jarige lezer W. Koster (Trouw, 16 mei), die vindt dat ouderen te lang in leven worden gehouden. Ik vind niet dat men in het algemeen kan spreken over 'onnatuurlijk oud' worden. In mijn omgeving zie ik steeds voorbeelden van evenwichtig oud worden. In die laatste levensfase kunnen mensen nog heel veel betekenen voor hun medemensen. Mijn vader overleed vorig jaar op 97-jarige leeftijd na een kort ziekbed. Hij was een bron van informatie voor kinderen, klein- en achterkleinkinderen over de Tweede Wereldoorlog. Er zijn heel wat werkstukken gemaakt op basis van de interviews met opa. Ook mijn partner en ik (85 en 70 jaar) worden vaak geraadpleegd en we helpen waar we kunnen in de gezinnen van onze kinderen. Ik geef toe dat men in goede gezondheid moet zijn en zelfstandig moet kunnen functioneren. Oud worden en een goede gezondheid hebben, is een regelrechte zegen. Ik vind het een van de fijnste en meest zinvolle fases van mijn leven.

Ella Veenstra-Monteban Leiden

undefined

Oudere komt liefde tekort

De ingezonden brief van W. Koster uit Wageningen deed mij hevig schrikken. Zijn we in Nederland al zover gevorderd? Dat we denken in termen als : "U kost te veel, dus hier is een pil?" Wat een platte, materialistische en liefdeloze attitude.

Wat jammer dat er niet meer oog is voor de spirituele kant van het leven. Nu we allemaal ouder worden, lopen de (zorg)kosten op - waarover natuurlijk wordt gesproken nu er minder geld is. Maar hierdoor gaan op den duur oude mensen vanzelf voelen dat ze te veel zijn en te veel kosten. Ze willen dan niet langer tot last zijn en vragen vanzelf wel om de dood. Dat is er de consequentie van. Volgens mij is er geen tekort aan geld, maar een tekort aan liefde voor oude mensen. Iedereen wordt met elke dag ouder en dat gaat sneller dan u nu denkt.

Joke Roenhorst-Jansen Warnsveld

undefined

Zeurverhaal over ongelukje

Wat een zeurverhaal zeg, van de 50-plus mevrouw in de rubriek van Beatrijs Ritsema (Tijd, 17 mei). Wachten op een excuus van haar broer en een tegemoetkoming in de kosten? Die broer gooide toch niet expres zijn fiets op haar voet? Terwijl de lieve broer regelmatig vraagt hoe het met haar gaat. Ik zou me doodschamen hieraan ook maar één woord vuil te maken.

Janny Hartman-Jansen Putten

undefined

De mythe van Adam en Eva

Boeiend, dat bericht in Trouw (16 mei) dat er op kleitabletten een verhaal over Adam en Eva bestaat dat 800 jaar ouder is dan het verhaal in Genesis. Het is een mythe, zeggen Marjo Korpel en Johannes de Moor, twee ervaren oudtestamentici. Volgens hen bestaat er overeenkomst tussen het Genesisverhaal en die oude mythe. Geen probleem, dat is niet ongewoon in het Oude Testament. Je hoeft je geloof er niet door te verliezen, maar je hoeft je als ontdekker ook niet in te dekken door de mogelijkheid van goddelijke inspiratie van het Genesis-verhaal open te houden. Het is allang bekend dat de bijbelse scheppingsverhalen etiologische sagen zijn en geen feitelijke verslagen. Dat nu ontdekt is dat die sagen een grondige herschrijving van een buiten-bijbelse mythe kunnen zijn, is een verrijking waarvoor we de twee ontdekkers dankbaar kunnen zijn.

Gerrit Manenschijn Alphen a.d. Rijn

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden