brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Zo mooi is Europa

Buitengewoon schrijnend: de voorpagina van zaterdag: 'Akkoord EU- Turkije is advies aan migranten: Doe het niet'. Pal daaronder: 'Zo mooi is Europa!'. Een reisadvertentie van Kras.

Elzelien van Duijn Beilen

undefined

Deal met dictator

Premier Rutte is trots op een deal met Turkije en de dictator van dat land. Een dictator die zichzelf met Hitler vergelijkt en die zich er niet voor schaamt een deel van zijn eigen bevolking te bombarderen.

Rutte kan zich nu scharen onder de grote staatslieden uit de geschiedenis, zoals de Britse premier Chamberlain die in 1938 een akkoord sloot met Hitler, over de rug van Tsjechoslowakije. Ook toen woog de rust op korte termijn zwaarder dan de ellende van tienduizenden.

Het vluchtelingenverdrag was destijds mede een antwoord op de ellende van vluchtelingen rond de Tweede Wereldoorlog. Nu zet de EU, met Nederland als voorzitter, een streep door dat verdrag. Leiders die oplossingen vinden over de rug van de meest kwetsbaren moeten daar niet trots op zijn, maar zich diep schamen.

Jan van der Kolk Voorburg

undefined

Visumvrij reizen

Als Turken straks visumvrij naar Europa kunnen reizen, hoeft Turkije de vluchtelingen alleen nog de Turkse nationaliteit te geven om alle problemen op te lossen.

M. Venema Groningen

undefined

Vrouwen op onderzeeërs

Met belangstelling las ik de brief van de hoofdredacteur over vrouwen aan boord van Noorse onderzeeboten (Opinie, 19 maart). Ik geloof het graag, maar ik heb 34 jaar bij de Koninklijke Marine gediend en heb nog nooit een Noorse onderzeeboot in volle zee gezien. Ze bleven in de Noorse kustwateren en waren vrijdags bijtijds weer thuis. Bij een patrouille van een maand of vijf in de Perzische Golf of bij langdurige opdrachten in de Atlantische Oceaan is alles anders.

J.L. Swarte Den Helder

undefined

Het mooie van psychiatrie

Bert Keizer illustreert in zijn column van zaterdag weer eens het wijdverbreide misverstand dat een psychiater niet zou kunnen troosten als hij in de hersenen geïnteresseerd is. Een vreemde suggestie. Want het is juist de combinatie van intermenselijk contact en de complexiteit van de hersenen die ons vak zo mooi maakt.

Troosten is een belangrijk onderdeel van de psychiatrie en van de hele geneeskunde. De Franse arts Jean-Martin Charcot, een van de grondleggers van de neurologie, vatte de geneeskunde samen als: verlichten vaak, genezen soms, troosten altijd. En zo is het nog steeds. Maar we zijn het de patiënten verplicht om aanhoudend te proberen iets vaker te genezen, en nog beter: om psychische ziekte te voorkomen.

Psychiatrische stoornissen zijn de grootste bron van beperkingen wereldwijd, juist bij jonge mensen. En zelfdoding is de grootste sterfteoorzaak onder jongvolwassenen. Het aantal zelfverwondingen en zelfdodingen is de laatste vijftien jaar onverminderd hoog gebleven. Intussen neemt de kennis over risicofactoren en onderliggende mechanismen van psychiatrische aandoeningen toe. En het is hoog tijd om daarmee aan de slag te gaan. Ik geloof niet dat psychiaters slechtere troosters worden als ze betere genezers worden. We nemen de patiënten en hun aandoeningen onvoldoende serieus als we de biologische basis van hun lijden ontkennen en niet investeren in betere preventie en behandeling.

Iris Sommer, hoogleraar psychiatrie Utrecht

undefined

Elektrische auto's

Heel leuk om weer te lezen over elektrisch rijden, maar ik stoor mij wel aan de overname van beweringen over zero emissions, zoals nu weer in het stuk over het bedrijf Build Your Dreams (Trouw, 19 maart). Ik zou zeggen: dream on. Want er is wel degelijk uitstoot bij deze vorm van vervoer. De uitstoot heeft zich slechts verplaatst naar de elektriciteitscentrale waar de stroom wordt opgewekt.

Ik ben zeker voorstander van elektrisch rijden, maar zou graag zien dat een kritische krant geen onterechte claims koppelt aan deze ontwikkeling. Elektrisch rijden is pas zero emission als alle gebruikte stroom wordt opgewekt zonder emissie uit te stoten en dat zal nog wel even duren, op zijn zachtst gezegd.

Henk de Groote Santpoort-Zuid

undefined

Bij de gratie Gods

In Nederland regeert de koning 'bij de gratie Gods'. Deze verwijzing wil D66 nu schrappen omdat Nederland geen christelijke natie meer zou zijn. In mijn beleving gaat een verwijzing naar 'bij de gratie Gods' verder dan wel of niet een christelijke natie zijn. Een motief tot het behoud van deze verwijzing vind ik in het interview met theoloog Tomas Halik. Laten we het lef behouden om ook nog iets van het mysterie van het leven dus ook in het regeren, toe te staan.

Voor mij is de wens om deze verwijzing te schrappen een vorm van fundamentalisme. Wie wordt hier nou gelukkig van?

Mieke van Schijndel Sint Oedenrode

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden