Brieven

Met belangstelling las ik dat geestelijken een ‘dialoogwandeling’ hebben gemaakt door Amsterdam-West (10 februari). Een juiste stap in de goede richting. Ook Martin Luther King jr. wist dit, toen hij geestelijken uitnodigde met hem te lopen voor gelijke rechten. Het voorstel van de imam Chisthi om samen een marathon te lopen (in estafette) is ook een goed idee. Ik heb diverse organisaties aangeschreven dit plan te ondersteunen. Meer dan ooit moeten wij schouder aan schouder lopen, terwijl we ons realiseren dat mededogen het hart van elke geloofsovertuiging is.

Sid Bachrach, vredescentrum de Weyst Boxtel

Interessante foto bij het verslag van de ’dialoogwandeling’. Het gaat blijkbaar om drie masculiene godsdiensten. Twee rabbijnen, een bisschop, een imam en de dominee. Vrouwen waren onzichtbaar. Jammer dat bij veel publieke manifestaties altijd mannen op de eerste rij lopen.

Th. Fafié, Luthers kerkhistoricus Haarlem

Toen de geestelijken een rondgang maakten in Amsterdam-West, bracht een jongen de Hitlergroet en riep ’kankerjood’. Rabbijn Evers, een van de deelnemers, reageerde. De vertegenwoordiger van de Raad van Kerken reageerde. De imam... niet. Waarom laten moslims steeds niets van zich horen?

C. Joosten-Mogendorff Soest

Onder de noemer ’duurzaamheid’ komen de prachtigste ideeën naar voren. Maar niet altijd zijn ze zo duurzaam als gesuggereerd wordt. Donderdag schreven twee ’adviseurs duurzame mobiliteit’ dat elektrische auto’s de toekomst hebben. Hun verwachtingen lijken mij erg idealistisch. Het opwekken van stroom gaat niet zo milieuvriendelijk. En dan het idee dat vakantiegangers in de zomer hun elektrische auto bij de garage kunnen omruilen voor een benzineauto. Dat gaat om een paar miljoen mensen, allemaal in de zes weken zomervakantie. Hebben garages plaats voor al die elektrische auto’s? Misschien wordt in de toekomst de elektrische auto echt milieuvriendelijk geproduceerd en gebruikt, maar vooralsnog is het toekomstmuziek.

Lenie van der Hoek Leiden

Er was eens een school, waar de kinderen lekker buiten konden spelen. Daarachter lag een weg. Niks aan de hand. Totdat er steeds meer auto’s kwamen, vele met één persoon erin, en steeds meer uitstoot van slechte gassen. Het Astmafonds stelt dat dit ongezond is voor de kinderen. En wat lees ik in de krant (9 februari)? De school moet verplaatst. Waarom zegt de overheid niet dat er minder auto’s mogen rijden? Kwestie van de kip en het ei.

Hannie Moelker Rotterdam

Door een staking c.q. prikactie wordt het openbaar vervoer echt minder betrouwbaar. Merkwaardig dat de vakbond AbvaKabo opnieuw afbreuk doet aan het toch al niet beste imago van deze bedrijfstak. Tien jaar geleden waren de vervoersbedrijven van Rotterdam en Amsterdam in deplorabele staat. Door stevige bezuinigingen en de dwang van de markt konden RET en GVB georganiseerd worden. Steeds werd er gestaakt door de bonden om het behoud van verkalkte machtsposities. Daarna bleek het ineens mogelijk om het aanbod en de kwaliteit te verbeteren, terwijl de kosten daalden en veel nieuw rollend materieel werd aangeschaft. Terecht merkt adviseur Maartens in Trouw (maandag 14 februari) op dat het kwaliteitsniveau in Rotterdam nog steeds te wensen over laat. Het ontbreekt aan ondernemerszin bij ons openbaar vervoer.

Hans Casteleijn Nootdorp

PVV-Kamerlid Karen Gerbands wil dat artsen het laatste woord krijgen in de beslissing of een abortus gerechtvaardigd is of niet. Het klinkt nogal tegenstrijdig dat iemand die spreekt namens de Partij vóór de Vrijheid, de vrijheid van vrouwen om zelf over hun lichaam te beschikken drastisch wil inperken. Daarbij schrijft de PVV in haar verkiezingsprogramma dat ’elites zijn losgeslagen van de werkelijkheid en zijn op eigen houtje dingen gaan doen waar gewone mensen niet beter van worden’. Nu wil diezelfde PVV de medische elite laten beslissen over toekomstig leven. Is deze elite dan wel in staat om de belangen van de ’gewone’ mensen in het oog te houden? Misschien kunnen deze medische supermensen ook ons land besturen. Hebben we geen PVV meer nodig.

Sandra Allaart Best

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden