brieven

Angst zaaien

Terrorisme is bijna iedere dag wel in het nieuws. Via mijn smartphone kreeg ik 's middags al het NOS-nieuwtje binnen dat het huis van iemand in Utrecht is doorzocht. Nadien volgde hetzelfde nieuws in het 'Journaal' van 18.00 uur. Later volgde ook de krant. Volgens mij kunnen we met zijn allen terrorisme bestrijden door er zo min mogelijk aandacht aan te schenken. Maak geen nieuws van iedere huiszoeking en van ieder wapen dat je vindt. Vermeld alleen heel grote incidenten, die ècht nieuws zijn. En voor de rest moet het zo veel mogelijk uit het nieuws blijven. Laat de politie in stilte haar werk doen. Want veel aandacht - en daarmee angst zaaien via de media - dàt is wat de terroristen willen.

Aafke Klopman Leeuwarden

undefined

Pensioen

In het artikel (Trouw, 21 januari) over de pensioenen worden vier punten opgevoerd 'waarover bijna iedereen het eens is'. Bij punt 2 lees ik: "Het gevolg is dat de jongeren de ouderen sponsoren. Een euro van een jongere kan immers langer renderen dan de euro van een 60-plusser." Ik had verwacht dat daarna die experts die het zo eens zijn ook hadden vermeld dat de zuurverdiende guldentjes die de 60-plussers vaak veertig jaar hebben ingelegd inmiddels voldoende gerendeerd hebben om hun pensioen te rechtvaardigen. Waarom toch altijd halve waarheden?

Ronald Aarsen Colmschate

undefined

Oude moslimbron

Godsdienstwetenschapper Pieter van der Horst (Opinie, 21 januari) leest zijn oude moslimbron Ibn Ishaak onzorgvuldig als hij beweert dat Mohammed de Joden van de Banu Quraiza doodde omdat ze hem niet erkenden als profeet. Ibn Ishaak schrijft dat de Joodse stam Banu Nadir werd verbannen omdat ze een aanslag beraamden tegen de profeet en de mannen van de Joodse Banu Quraiza liet doden omdat ze contractbreuk pleegden en met de Mekkanen samenzwoeren om Mohammed te vernietigen. Joden genoten later in de moslimwereld vrijheid van godsdienst. Toen Mohammed Mekka introk, kondigde hij een algemene amnestie af. Alleen misdadigers werden gestraft. Hij kon dus grote vergevensgezindheid tonen, zoals eerder Alasag en Cerit terecht beweren in hun opiniestuk.

Jan Slomp, islamoloog, Leusden

undefined

Leegte

Terecht besteedt Trouw nogmaals aandacht aan de telefoonrel rond Kamerlid René Leegte (21 januari). U schrijft echter nogal mild over zijn actie: 'knullige manier' en 'pochen over het verdedigen van het gasbesluit'. In wezen is het veel ernstiger. Het gaat om een volksvertegenwoordiger die zonder schaamte hardop vertelt hoe hij kiezers bedondert. Onbegrijpelijk dat de VVD hem handhaaft als Kamerlid.

Harry Slegh Utrecht

undefined

Doodstraf

Wat een goed commentaar stond er in uw krant over de wreedheid van de doodstraf. Goed dat de verontwaardiging onder mensen van het hoogste niveau zo groot was. Wanneer halen we onze ambassadeur in de Verenigde Staten terug? Of meten we met twee maten?

Ineke Geernaert Zoetermeer

undefined

V&D

De belangrijkste tip om V&D te redden noemt Trouw niet (21 januari): Weg met de merknaam V&D! Die associeer ik met spruitjes, kolenkachels en dikke sigaren. Dieptepunt is de oubollige naam van de elektronica-afdeling: Electric City.

Lex de Lang Amsterdam

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden