Brieven

Prestige Nederland gered
Een welgemeende felicitatie aan De Jager. Hij heeft het prestige van Nederland gered. Het centrale thema van de komende verkiezingen zal het behoud van het tussen minister Kamp en sociale partners gesloten pensioenakkoord moeten zijn. Pechtold en Sap kunnen met gemak tot hun 66ste doorwerken, maar niet iedereen kan dat.

G.G.A.den Dulk Wassenaar

Fantastisch, Kamer!
Bij mij is er weer motivatie om naar de stembus te gaan. De gebeurtenissen van de laatste twee dagen in de Tweede Kamer waren fantastisch.

Kamerleden gefeliciteerd en bedankt voor uw inzet!

A. H. van Krieken Bodegraven

Mooi werk, Kamer!
Vijf partijen zijn niet weggelopen voor de verantwoordelijkheid die op hun schouders ligt, maar hebben in pittig overleg samen een haalbare oplossing gezocht. Zij verdienen alle waardering.

Ed van der Vaart Hendrik-Ido-Ambacht

Nul-procentsnorm
Eindelijk willen politieke partijen over hun schaduw heenstappen in het belang van het land. Er dreigt een groot debacle als Brussel niet tevreden wordt gesteld en ons land uit de triple A-status wordt gewipt. Een vergelijking met iemand die te diep in de schulden zit, dringt zich op: ieder financieel tekort wordt gedicht met een lening, tot dat niet meer lukt en er ingegrepen moet worden. Ik heb geleerd dat je niet meer uit kunt geven dan je hebt. Maar zo gauw het niet je eigen huishoudboekje is, dames en heren politici en goklustige bankmedewerkers, kun je best wat meer uitgeven. Dan lijkt de afgesproken drieprocentsnorm een redelijke afspraak binnen Europa. Maar drie procent is veel. Geef het voorbeeld aan ieder Nederlandse huishouden en werk toe naar de nulprocentsnorm. Dat is over je schaduw heenspringen.

Kees Koops Ermelo

Q-koortspatiënt miskend
"Wat dacht u van iemand als Ab Klink, zo miskend en gekwetst", schrijft Willem Aantjes in zijn beschouwing over het CDA-congres 2010 (Trouw, 26 april 2012). Tja, wat moeten we denken van oud-minister Klink, gelet op het uiterst kritische redactionele commentaar in diezelfde krant? Klink beweerde tegen de Nationale Ombudsman dat de overheid geen enkele blaam treft inzake de crisis rond de Q-koorts. Excuses vond Klink 'te makkelijk'. 'Daar konden de slachtoffers het mee doen', aldus het commentaar.

Miskend en gekwetst zijn dus eerder termen die van toepassing zijn op de slachtoffers van de Q-koorts dan op de beklagenswaardige heer Klink in het artikel van Willem Aantjes.

Alfons Lammers Otterlo

CDA was niet fatsoenlijk
Met veel plezier las ik de afgelopen maanden de commentaren van Willem Aantjes op 'Podium'. Ook zijn pleidooi op 26 april voor rehabilitatie van de CDA-mastodonten deed mij veel genoegen. De zin: "Wij zijn toch de PvdA niet, waarvan de vorige voorzitter haar eerste politieke representant desavoueerde als te fatsoenlijk voor het parlement?" schoot mij echter geheel in het verkeerde keelgat.

Ja, Job Cohen bleek slecht bestand tegen het schofferende onfatsoen dat hem ten deel viel. En ja, de CDA-fractie zag dat gniffelend aan en protesteerde niet, zoals bijvoorbeeld de SP-fractie wel deed.

De afgelopen periode heeft het CDA vele fatsoensnormen verloochend.

Het past op dit moment zelfs een - eveneens te rehabiliteren - CDA-mastodont niet om de PvdA de fatsoensmaat te nemen.

Wil Voogt Utrecht

Goede keuze
Het is een verstandig besluit dat het, overigens mooie en ontroerende, gedicht van Auke de Leeuw niet op 4 mei wordt voorgedragen. Het is prachtig dat deze familie een fout familielid wil herdenken, maar dat moet een privé-aangelegenheid blijven.

Ineke Remijnse Amsterdam

Foute keuze
Wie moeite heeft met het gedicht 'Foute Keuze' op de Nationale Dodenherdenking, zou zich eens af kunnen vragen wat de zin is van de herdenking. In mijn beleving kan de Nationale Dodenherdenking, juist door ook eens stil te staan bij de verkeerde keuzes die gemaakt zijn, meer betekenis krijgen voor onze toekomst.

Lambert van der Weide Nieuw Buinen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden