brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Snoepwinkeltje

Prachtig zoals Jan van Mersbergen schrijft over het zorgvuldig kopen van snoep (Tijd, 28 maart). Ik zie mezelf weer als kind in het snoepwinkeltje in zijn en mijn dorp staan... Alhoewel, ik herinner me niet dat ik daar in één keer voor een gulden mocht kopen. Wel weet ik zeker dat ik - gelukkig - niet tot de dappersten gerekend kon worden.

Connie de Peuter Noordwijk

Verkeerde prikkel

Er is groeiende onvrede van huizenbezitters over de lage WOZ-waarde van hun woning (Trouw, 28 maart). Gemeenten ontvangen steeds meer bewaarschriften. De hebzucht druipt van deze samenleving af. Amper bekomen van de financiële crisis wordt er alweer lucht in de woningmarkt gepompt. Wat Trouw niet vermeldt, is dat het wemelt van de bureautjes die voor huizenbezitters het bezwaar indienen. Gemeenten zijn verplicht hen proceskosten te betalen, oplopend tot 700 euro per geval. Weer een voorbeeld van een verkeerde prikkel waar de privésector rijk van wordt ten koste van de publieke sector.

Gerlof van Rheenen Amersfoort

Hele top weg

'Top ABN Amro krijgt deksel op de neus', aldus Trouw (28 maart). Dat is dan wel een wassen neus. Het uitstel komt 'keihard' aan, stelt Jelle Brandsma. Hoe lang blijven we dit wereldvreemde 'kastegedrag' nog tolereren? Dijsselbloem 'baalt' ervan en zet de heren onder 'druk' door de beursgang uit te stellen. Een bezetting van het hoofdkantoor door boze klanten zit er niet in. Wat wél kan, is de hele top ontslaan. Dat zal éénmalig wat kosten, maar dan wordt er pas een daad gesteld. Er zijn zeker wel capabele mensen te vinden buiten de 'kaste' die hun taken over kunnen en willen nemen tegen een weliswaar riant maar ook reëel salaris. De staat, eigenaar van de bank, hoeft voor het ontslag niet eens naar de kantonrechter. Er hoeft zelfs geen reden gegeven te worden. Dat is immers één van de argumenten voor die hoge salarissen, het risico om aan de kant gezet te worden.

Welnu, het moment is daar! De bank zal er niet van omvallen. Eerder nog meer vertrouwen wekken en écht een slag maken. Geen fluwelen handschoentjes maar een fluwelen 'revolutie' is nodig om werkelijk veranderingen door te voeren in de bankwereld waarmee die wereld weer bij de 'gewone' wereld gaat behoren.

Frans R. Buerman Arnhem

Amerikaanse ziekte

Met de opmerkingen van Frank Ankersmit in Filosofisch Elftal (de Verdieping, 27 maart) tegen het vrijhandelsverdrag TTIP tussen de VS en Europa ben ik het volledig eens: Europa staat op het punt om waarden die dit continent in de loop van tweeduizend jaar heeft ontwikkeld, op te geven.

Ik herinnerde me het citaat van Ward Ruyslinck in zijn boek 'Het Reservaat': "Wanneer de Europese beschaving werkelijk eens sterft, dan is het aan de ziekte welke Amerikanisme heet, aan een wereldbeschaving uitsluitend gebouwd op de begrippen nut en winst."

Henk Brouwer Groningen

Kapsel van Boevink

Altijd met plezier lees ik het klein verslag van W. Boevink. Hij beschrijft het zo, dat je het voor je ziet. Je wordt meegezogen in zijn verhaal. Zaterdag over de barbier was er natuurlijk maar één foto die bij dit verslag hoort. Niet de binnen- of buitenkant van de barbiershop, maar het hoofd van Boevink met zijn nieuwe kapsel! Daar is toch iedereen benieuwd naar!

Rein Huitema Akkrum

Huiswerk gedaan

Mevrouw Parijs, geen boek schrijven (Tijd, 28 maart)! Gewoon je levensverhaal op papier zetten. Ga achter de computer zitten. Begin met je geboorte en zet je herinnering aan het werk. Beleef je leven nog een keer met alles erop en eraan. Het helpt als je het aan iemand vertelt, bijvoorbeeld aan de kleinkinderen als die zich op latere leeftijd afvragen: wie was die oma eigenlijk? Hoe keek ze tegen het leven aan? Geloofde ze nog? Je kunt er van alles in kwijt. Daarna kun je nog iets met bijbehorende foto's doen. Zelf heb ik alles op A4 afgedrukt en ruggelings in glasheldere hoezen in mappen gedaan. Voor mij (84) gaf het het gevoel echt mijn huiswerk gemaakt te hebben!

Fekke van Dijk Baarle-Nassau

Gerommel met klokken

Daar is-ie weer: het halfjaarlijkse pesterijtje van het Ministerie van Tijd. Slaperige ouders, humeurige kinderen, meer verkeersongelukken. Allemaal om een beetje energie te besparen. Eén ding vraag ik mij altijd af: als de zomertijd zo goed is, waarom hebben we dan wintertijd? Waarom stoppen we daar niet mee? Geen gerommel meer met klokken en het Ministerie van Tijd kan afgeschaft worden.

F. Eveleens Rotterdam

Genieten

In gedachten ben ik in Canada, in de Canadian Rockies, waar ik voor het eerst 'From the new world' van Dvorak hoorde. Geweldig om dit op de cd van Trouw terug te vinden. Ik geniet.

Heleen Heins Den Bosch

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden