brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Ik stem 'ja'

In reactie op de opiniebijdrage 'Red de democratie, stem 'nee' op 6 april' (Opinie, 15 januari) geef ik de beide auteurs door dat ik beslist 'ja' ga stemmen, alleen al vanwege de bijna agressieve - in ieder geval stellige - taal in de tekst, zoals 'overdonderend bewijs', 'anti-democratische aard van de EU', 'deze EU op drijfzand gebouwd'. Burgercomité-EU is kortom uit op een revolte.

Jan Willem Jongejans Zoetermeer

undefined

Stil verzet

Geweldige repliek (Opinie, 14 januari) van Jan-Willem Nieuwenhuijsen op de column van Stijn Fens (Trouw, 9 januari) waarin hij remonstranten de dogmatische roomse les leest. Ondanks mijn niet malse kritiek op het instituut katholieke kerk, blijf ook ik als 'ietsist' gefascineerd door de mystiek en spiritualiteit binnen de kloostermuren. Aan rituelen als eucharistievieringen doe ik echter niet mee. Ik vind het bizar dat bepaalde handelingen anno 2016 alleen door mannelijke geestelijken mogen worden verricht. Beschouw het als een vorm van stil verzet.

Hans ter Heijden Harpel

undefined

Nu verbieden

Bayer stelt: Imidacloprid is veilig, mits goed gebruikt. (Trouw, 15 jauari). Bayer schuift hiermee de schuld van al die dode insecten en dieren die hen eten af op de consument. De winst zal ook met het weigeren van een deel van de klanten prima op peil blijven en de schade idem dito. Het enige veilige gebruik van dit middel is: ongeopend naar de milieustraat brengen. Dat dit bestrijdingsmiddel grote schade aanricht op land en in het oppervlaktewater valt gewoon te meten. Dat is ook uitvoerig gedaan. Dus, beste staatssecretaris Van Dam, verbied het middel nu en wacht niet op de uitkomst van nóg een onderzoek.

Sandra de Haan Heeze

undefined

Arbeid en klimaat

De filosoof Klaas Mulder (Trouw, 14 januari) bepleit tot mijn vreugde om meer sceptische vragen te stellen bij dogma's in de economische wetenschap. Zoals het dogma dat de oplossing voor werkloosheid bestaat in meer economische groei. Iedereen kan zien dat er een voortdurende trend is menselijke arbeid te vervangen door software en machines. Het onlangs in Parijs gesloten klimaatakkoord roept ons op minder gebruik te maken van de natuurlijke hulpbronnen. Laten we andere economische modellen hanteren, zodat veel menselijke arbeid weer lonend wordt. Niet alleen onder de Nederlanders is een grote behoefte aan werk, maar er stromen op dit moment ook nog eens tienduizenden vluchtelingen/werkzoekenden ons land binnen. Wat een verspilling als economische dogma's ons belemmeren die geweldige menselijke hulpbron in te zetten, zelfs zonder het klimaat te belasten.

Karel van Haaften Zwolle

Algemene haat

Ik sluit me geheel aan bij het standpunt van Farid El Yahyaoui om islamistische 'geleerden' hun vrijheid van spreken te gunnen. Inderdaad, geef hen een eerlijke kans om homofobie, misogynie en een algemene haat voor het aardse leven te prediken. Het heeft immers van de islamitische wereld een lichtend voorbeeld gemaakt voor de vooralsnog zondigende rest van de wereld.

Nergens worden mensenrechten zo hoog in het vaandel gehouden.

Maarten Sleegers Asten

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden