brieven

Eerste vraag

"De christelijke ethiek ziet met haar medelijden de mensen enkel als slachtoffers", aldus filosoof en econoom Vandevelde (De Verdieping, 24 maart). Ik herken het christendom hier niet in. De eerste vraag die aan de mens gesteld wordt is: 'Adam (=mens), waar ben je?'

Cor Baljeu Pijnacker

undefined

Natuur beschermen

De VVD wil dat Nederland en Europa de grenzen sluiten voor asielzoekers. Nederland is het dichtstbevolkte land van Europa; alleen hierom al een prima plan, ook om onze zeer schaarse natuur te beschermen tegen verdere aantasting. Afrikaanse asielzoekers kunnen beter asiel vragen in Marokko, Algerije, Tunesië, Egypte of Turkije. Ik acht dit een zeer goed plan van de VVD.

Alphons Mantel Utrecht

undefined

Keihard

Als drager van een buitenlandse naam ben ik mij er zeer bewust van welk een voorrecht het is om te kunnen migreren en in een vreemd land te kunnen gaan leven. En dit of de migratie nu lang geleden heeft plaatsgevonden, zoals in mijn familie (in de 18de eeuw), of pas in de vorige generatie, zoals bij Malik Azmani. Zo'n keihard voorstel als deze VVD'er nu heeft geponeerd komt dan extra zelfzuchtig over, ook al verpakt de heer Azmani zijn idee in een menslievend papiertje: zijn medeleven met de drenkelingen in de Middellandse Zee. Op de radio hoorde ik een helder commentaar: die vluchtelingen kunnen kiezen tussen leven omringd door strijdende partijen of in een vluchtelingenkamp met een miljoen lotgenoten of proberen te ontkomen op een bootje over zee. Dit is kiezen tussen the devil and the deep blue sea. Marianne Sormani Amsterdam

undefined

Geen eigendom

Cock Kroon beweert in reactie op de Tien Geboden met Jan Roos, dat je in een huwelijk elkaars eigendom bent (Brieven, 23 maart). Geen enkel mens is eigendom van een ander of heeft een ander mens in eigendom. Dat zou een vorm van slavernij zijn. In een huwelijk is geen sprake van slavernij! Twee mensen, die van elkaar houden, besluiten in liefde hun leven te delen. Ik zou niet graag getrouwd zijn met een man die mij beschouwt als zijn eigendom.

Joke de Zoete-Arentzen Leiden

undefined

Niet anders

Piet van Mensvoort schrijft dat hij voorstander is van doellijntechnologie (Brieven, 24 maart). Maar dat haalt statistisch gezien weinig uit. Het eindresultaat na een hele competitie zal niet significant anders zijn. Er zullen alleen wat minder plussen en minnen zijn die zich op dezelfde manier uitmiddelen als bij geen doellijntechnologie.

Evert van Dijken Duiven

undefined

Doos van Pandora

Onnozel van de Griekse regering om de wandaden van de nazi's ter sprake te brengen in de hoop op verlichting van de schuldenlast. Want weldra zullen er stemmen opgaan die eraan herinneren hoe de veertigduizend koppige Joodse bevolking van Thessaloniki met voortvarende hulp van vele Grieken, particulieren en ambtenaren, in '43 van haar bezittingen werd beroofd en naar de vernietigingskampen afgevoerd. Deze sefardische joden, die vierhonder jaar lang vrijheid hadden gekend onder het Osmaanse bewind, kregen het al moeilijker nadat de stad in 1912 door de Grieken op de Turken was veroverd. Ook nabestaanden van deze genocideslachtoffers hebben dus nog een rekening te vereffenen, en wel met Griekenland. Is het niet verstandiger de doos van Pandora ongeopend te laten?

J.J. Roodenburg Santpoort

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden