Brieven

Op het eerste gezicht leek de column van Anniek Van den Brand in de krant van woensdag, over een voetballende gesluierde leidster van de naschoolse opvang, lief en onschuldig. Ik heb mijn middelbare schooltijd op een nonnenschool doorgebracht. Aan deze tijd, ruim 30 jaar terug, denk ik met plezier en dankbaarheid terug. Het waren geëmancipeerde, gemotiveerde vrouwen. Hun sluier droegen ze uit eerbied voor God, niet om mannen niet in verleiding te brengen. In een katholieke kerk en een moskee wil ik best mijn hoofd bedekken uit respect voor Allah of God, maar ik wil niet dat mijn zonen of dochters het normaal vinden dat iemand een djellaba draagt. We wonen in een westers land, waar vrouwen geemancipeerd zijn. De vergelijking met de kloosterzusters van vroeger gaat dus helemaal niet op.

Voetballen met een sluier

Cornélie Raeven Gouda

Leven in Mexico

Je zult maar geboren worden in Mexico. Eerst ben je als klompje cellen vanaf de conceptie als 'volwaardig leven' beschermd, zelfs als je moeder is verkracht en de zwangerschap had willen beëindigen. Ben je eenmaal geboren, dán ben je je leven niet meer zeker, vooral op het platteland. Krijg je een miskraam, dan kun je voor jaren in de gevangenis belanden, omdat je wordt beschuldigd van abortus (de Verdieping, 9 maart). Je bent onderworpen aan het gezag van de katholieke kerk. En als je als vrouw politiecommandant wordt, moet je asiel zoeken in de VS vanwege doodsbedreigingen. En dan praten over de 'inhumane' sharia en islam?

Martin Kroon Leiden

Shell in Nigeria

Hoogleraar Harry Hummels houdt een nogal theoretisch betoog (Podium, maandag) over het belang van een dialoog van de grote banken met bijvoorbeeld Shell over mensenrechten en milieu in Nigeria. Hij levert kritiek op 'eerlijke' banken omdat die niet in Shell investeren. Kiezen een paar banken er nu eens voor om geen vuile handen te maken, dan is het wéér niet goed. Zou Nigeria er echt mooier op worden als iedereen maar wel in Shell blijft investeren? Praten is prima, maar het moet wel productief zijn. Als praten met Shell voor meetbaar minder milieuschade en mensenrechtenschendingen zorgt, is het zinnig. Maar uit niets blijkt helaas dat de problemen in Nigeria waar Shell invloed op heeft, verminderen. Het is daarom aannemelijk waaraan Nigerianen die al een halve eeuw in de oliesmurrie zitten, de voorkeur zullen geven: banken die eindeloos met Shell blijven kletsen of 'eerlijke' banken, die zeggen: 'met deze smeerboel wil ik niks te maken hebben'.

Jan Klas Zwolle

'Duits' CDA

De Haagse wethouder Karsten Klein adviseert het CDA zich voor het herstel van zijn partij te richten op de grote steden (Podium, gisteren). Helaas gebruikt hij, in zijn goed onderbouwde motivaties, een ongelukkig voorbeeld. Hij prijst de Duitse zusterpartij CDU/CSU, die traditionele waarden combineert met een open, innovatief beleid. Laat nu juist het 'Duitse CDA' drie weken geleden bij verkiezingen in de grote stad Hamburg gehalveerd te zijn, van 43 naar 22 procent.

J. Reparon Zoetermeer

Tuigdorpen

Dat weten we ondertussen wel: fatsoenlijk Nederland is tegen de tuigdorpen van Wilders. In dat koor voegt zich ook Ruth Peetoom, kandidaat-voorzitter van het CDA. ¿We moeten weer tonen wat het eigen CDA-gedachtengoed is¿, stelt zij. 'Nou doe dat dan', antwoord ik. Ik ben benieuwd naar wat zij te zeggen heeft over de verloedering in delen van de stad. Wat heeft zij te melden aan buren die lijden onder hun tuigburen? Echt, alleen als dat aangepakt wordt, hoeft er niet meer over tuigdorpen gesproken te worden. Op dat eigen geluid, dat ingaat op de werkelijke problemen, zitten we te wachten. En wat betreft de islam: aan religiekritiek op christendom én islam ontkomen we ook in het CDA niet.

At Polhuis, emeritus predikant Rotterdam

Nep-groene economie

In een groot artikel over biobrandstoffen (Duurzaamheid en natuur, gisteren) stond dat 'Nederland per hectare de meeste kunstmest gebruikt'. Ten opzichte van andere landen is dit inderdaad het geval. Er wordt echter niet geschreven dat in Nederland het geproduceerde product per hectare ook vele malen groter is. Gemeten naar de hoeveelheid gebruikte kunstmest per hoeveelheid geproduceerd product, hoort Nederland tot de laagste verbruikers van kunstmest. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

Hermann Schilt Marknesse

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden