brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Nog een wonder

Een aardig artikel over 'de reis' van het lichaam van Padre Pio door Italië (Trouw, 8 februari). Aan de heilige worden verschillende wonderen toegedicht en als uw verslaggeefster het juist heeft omschreven zijn er ook nu weer wonderen gebeurd. Zij schrijft namelijk dat bejaarde vrouwen in lantaarnpalen klimmen om hem te kunnen zien. Voorwaar weer een wonder dat kan worden toegevoegd aan de lijst.

Theo Roelofs Rotterdam

Middenklasse

Mooi dat Minister Ploumen gevaren van groeiende ongelijkheid erkent en wil stoppen met trucjes die bedrijven kans geven op ontduiken van belasting (Opinie, 8 februari). Arme landen kunnen daarvan profiteren. Rechtvaardigt dat de gedachtensprong dat juist in arme landen de armen sterker worden belast? Zou invoeren van progressief belasten dan bijdragen tot sociale cohesie? Het lijkt erop dat zij een klassieke socialistische fout maakt en de rol van een stevige middenklasse over het hoofd ziet. Het bestaan daarvan geeft een realistischer beeld van kansen op sociale stijging, met name doordat de middenklasse behoorlijk onderwijs, gezondheidszorg en rechtsstructuur, zal vragen. Een opgeleide bevolking, die kan zien dat een overheid presteert, levert draagvlak voor belastingen. Niet vanuit elites, maar vanuit de middenklasse kan dat gebeuren en duurzaam blijken.

Arend Huitzing Moergestel

Vrijheid

"Waar komt u vandaan?" is volgens Beatrijs Ritsema een beladen vraag, die je dus niet mag stellen, zeker niet aan iemand met een allochtone afkomst (Tijd, 6 februari). Een interessante zienswijze en hoe anders is dit in de VS. Na de vraag "How are you?" volgt daar steevast "Where are you from?" Zou het zo zijn dat we niet alleen leven in een klein land, maar daardoor ook klein denken? Welk een vrijheid om zonder lading te kunnen vragen waar iemand vandaan komt en dat de ander daar vol trots en in vrijheid op kan reageren.

Margreet van Persie Elspeet

Verheugen

Tot mijn schrik zie ik een pleidooi voor meer afwisseling in de strips en dus minder Pieter Geenen (Brieven, 9 februari). Ik wil hier graag tegenover stellen dat ik me iedere ochtend bij het wakker worden al verheug op de nieuwe Anton Dingeman. Vaak maak ik een foto van de strip om die overdag nog eens terug te zien of anderen mee te laten genieten. Kortom: hulde aan Pieter en Anton!

Derkelien Afman Valburg

Gedeelde waarden

Het verschil in Nederland tussen platteland en stad? In de regio hangt men bij een azc een varkenskop in de boom; in de Amsterdam Arena zien vijftigduizend voetbalfans een pop in een strop hangen die de 'verrader' Kenneth Vermeer moet verbeelden (Trouw, 8 januari). We zijn met recht trots op onze gedeelde waarden. Jeroen Bosch heeft nog niets aan actualiteit verloren.

A. Lammers Otterlo

Onder de arm

Ik vraag me af hoe het mogelijk is dat een 'supporter' het Ajax-stadion binnenkomt met een levensgrote pop onder zijn arm zonder dat iemand ingrijpt.

Teun Rijsdijk Ridderkerk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden