brieven

Wie is er bang?

Wat een merkwaardig essay afgelopen zaterdag van Jaffe Vink (Letter & Geest, 10 mei). Wat is nu eigenlijk de boodschap? Dat het rapport van de Club van Rome niet klopt? Dat de politiek er overdreven op heeft gereageerd? Dat we bang zijn voor vooruitgang? Dat we heerser over de natuur zijn geworden? Collectieve verdwazing over het rapport van de Club van Rome? In mijn beleving geldt voor het beleid om klimaatverandering en afname van de biodiversiteit te voorkomen al meer dan twintig jaar het credo 'te weinig, te laat'. Ik denk dat er alle reden is om verontrust te zijn, en ik zie gelukkig om mij heen steeds meer mensen die vanuit die zorg creatief en met passie aan de slag gaan om deze wereld vooruit te helpen. Vandaar mijn vraag: wie is hier nu eigenlijk bang voor vooruitgang?

Derk Hueting Prinsenbeek

undefined

Te gemakkelijk essay

Ik denk toch echt dat er meer aan de hand is dan Jaffe Vink ten aanzien van het rapport van de Club van Rome veronderstelt. Hij maakt zich er te gemakkelijk van af. Dat rapport was natuurlijk gebrekkig, ook op grond van onvoldoende en in de tijd veranderende gegevens. Maar de boodschap dat er grenzen aan de groei zijn, blijft van kracht. Tinkebell memoreerde de grenzen van de groei al in Trouw als gevolg van het schaars wordende fosfaat, zo belangrijk voor de kunstmestproductie. Eerder, in 1949, stelde Bertrand Russell in zijn Reith-lezingen voor de BBC dat grondstoffen, hoe dan ook, eindig zijn. Je kunt door hergebruik de eindigheid wel uitstellen maar uiteindelijk niet afstellen.

Henk Kraaijenbrink Borne

undefined

Rechterlijke dwaling

Wat een geluk dat wij een integere deskundige als Ton Derksen hebben die een vinger aan de rechterlijke pols houdt en dwalingen aan het licht weet te brengen. Hopelijk weet hij in de zaak-Baybasin (Trouw, 12 mei) ook de link te leggen naar de zaak-Demmink die al veel te lang onder de veiligheidspet van Opstelten wordt gehouden.

J.van den Akker Harkstede

undefined

Denk om je rug, verhuizer

Wat een leuke aflevering van 'zin in werk', over verhuizer Jos Jansen. Ik heb nooit geweten dat er zoveel bij komt kijken, chapeau! Denk wel om je rug, daar las ik niets over.

L. Reinders Deventer

undefined

Eurovisie-commentaar

Een kijktip voor Remke de Lange, die het Eurovisie Songfestival 2014 besprak (Trouw, 12 mei): na tien minuten zijn we voor de halve finales overgeschakeld naar de VRT, waar het commentaar beperkt, rustig en ter zake is, afgewisseld met een leuk-vileine grap. En de finale werd buitengewoon leuk verslagen door Graham Norton op de BBC. Hij praatte nauwelijks door de centrale presentatie heen en wat hij zei was ter zake en humoristisch. Ook de Olympische Winterspelen hebben we zoveel mogelijk via VRT en BBC gevolgd. Wat een verademing - veel meer sport en minder gepraat.

Marlene van den Bos Linschoten

undefined

Het toverwoord: nivelleren

De werkloosheid loopt op en is uitzichtloos geworden. Hiervoor zijn twee oorzaken. De automatisering maakt veel banen overbodig. Een tweede oorzaak is dat de factor arbeid naar verhouding steeds minder oplevert. De Franse econoom Tomas Piketty berekent in zijn boek 'Capital in the Twenty-First century' dat kapitalisme meer oplevert dan arbeid. 1 procent van de Nederlandrtd bezit 23 procent van het totale vermogen. Wereldwijd bezit 1 procent van de rijksten 46 procent van het totale vermogen. De honderd rijksten der aarde zouden alle armoede uit de wereld kunnen helpen. Het vermogen groeit dankzij lagere belastingen en belastingparadijzen. En er stroomt netto geld van de armen naar de rijken omdat vermogen meer oplevert dan arbeid. Het toverwoord zou zijn nivelleren.

P. Bakx Tilburg

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden