BRIEVEN

Mazelen en repatriëring
Scheepvaarthistoricus Nico Guns bestrijdt dat er feiten onder het tapijt zijn geveegd over de mazelenepidemie die uitbrak aan boord van de 'Nieuw Amsterdam' tijdens de repatriëring van Nederlanders (Trouw, 28 december). Ons gezin repatrieerde op 14 april 1946 met het vrachtschip/troepentransportschip 'Sommelsdijk'. Maar er mochten alleen kinderen mee die al mazelen hadden gehad. Daarom zochten mijn ouders voor mij, kind van acht, een gezin met een kind dat mazelen had. Ik mocht er spelen en even daarna kreeg ook ik mazelen. Kort daarop vertrokken wij alsnog met de 'Sommelsdijk' naar Nederland.

Rob Visser Ermelo

Rijden op restjes
DSM heeft in Amerika een fabriek gebouwd (Trouw, 26 december) waar het uit maisoogstresten onder andere ethanol maakt. Deze fabriek is volgens DSM-topman Sijbesma onderdeel van 'de nieuwe groene revolutie'. Maar als je jarenlang mais(korrels) afvoert naar de voedselindustrie en oogstresten naar een energiefabriek, wordt de bodem uitgemergeld.

Ter compensatie wordt veel kunstmest aangewend en de productie van kunstmest vergt veel energie. Voor het transport van maisoogstresten naar die fabriek is ook veel energie nodig. Wat is dan nog het batig saldo?

Wim Spaan Renkum

Gastcolumnist

De heer Wijnberg beweert in zijn gastcolumn (Trouw, 24 december) dat veel stukken in papieren kranten ongelezen blijven, niet genoeg aangepast zijn aan hun lezers en blijven steken in de waan van de dag. Ook stelt hij dat de gemiddelde leeftijd van de krantenlezer 'gigantisch' hoog is. Nu lees ik, leeftijd 25, al jaren regelmatig en met veel plezier de Volkskrant, Trouw en NRC. Toen Wijnberg met zijn De Correspondent begon werd ik nieuwsgierig lid van dit initiatief, maar een aantal maanden later verkies ik steeds meer de papieren kranten. Kranten publiceren mijns inziens een veel breder en interessanter aanbod. De suggestie dat de papieren journalist niet voorbijgaat aan de waan van de dag wordt door Wijnberg nauwelijks onderbouwd. Zijn verweer, ruimtegebrek, lijkt me echter een probleem dat is gecreëerd door niemand anders dan de columnschrijver zelf.

Hidde de Vries Leeuwarden

Infobesitas
Naar aanleiding van de column van Rob Wijnberg (Trouw, 28 december) vraag je je af waarom de papieren krant eigenlijk nog bestaat. Maar het selecteren, afbakenen en duiden van het nieuws is een vak, een ambacht. Journalisten beheersen dat vak. Zij voorkomen dat je tijd kwijt bent aan oninteressante onderwerpen. Daar komt bij: als je een digitale krant leest, heb je je krant nooit uit. De redactie levert je een selectie; in deze tijd met infobesitas is dat heel prettig.

En tot slot: een papieren krant bladert prettig, heeft een groter formaat dan een tablet of laptop, en hij knispert en ruikt naar inkt.

Christiaan Roorda Den Bosch

Top-vier
Diverse medewerkers van Trouw presenteerden hun favoriete boeken van 2013 (Letter & Geest, 28 december). Mager vind ik de keuze van Sijbolt Noorda die levensbeschouwelijke en religieuze boeken voor Trouw bespreekt en een kookboek met recepten uit Jeruzalem bestempelt tot zijn een van zijn favorieten. Maar er verscheen op het terrein van de levensbeschouwing juist zoveel in 2013. Mijn top-vier: 'God bewijzen' van Stefan Paas en Rik Peels; 'Het oude Egypte' van Tjeu van den Berk; 'De geschiedenis van de Joden', van Simon Schama en 'Kierkegaard, een inleiding tot zijn leven en werk', van Geert Jan Blanken.

Iko Zijlstra Burgum

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden