brieven

Maagdenhuisbezetting

Heel goed dat het Maagdenhuis weer bezet is, net als in 1969. In die tijd was de bezetting een onderdeel van algeheel onbehagen over de cultuur van onze ouders: de generatie babyboomers had bijvoorbeeld schoon genoeg van de starre autoritaire bestuurslagen. Het bestuur van de UvA heeft duidelijk weinig of niets geleerd van de kritieken van eind jaren zestig.

Bram Steynis Almelo

Tinkebell 1

Hoeveel mensen zouden spijt hebben van het storten van een bedrag om de tocht naar Kaboel voor de dochter van Feda Amiri mogelijk te maken? Ik in ieder geval wel.

Anneke Nennie Dordrecht

Tinkebell 2

Ik moet eerlijk bekennen, ik ben het niet vaak met Ephimenco eens. Maar met zijn column over Tinkebell slaat hij de spijker op zijn kop (Verdieping, 26 febuari). Tinkebell past niet bij de krant. Zeker niet nu zij bepaalde nieuwsfeiten heeft uitvergroot ten behoeve van zichzelf. Ze schrijft regelmatig goede columns, maar doet dat met zoveel opsmuk dat ze afschrikt. Erg jammer.

Eva van Sloten Amsterdam

Tinkebell 3

Aan Ephimenco is Tinkebells werk in elk geval niet besteed. Maar hij maakt een merkwaardige fout door haar te beoordelen als journalist in plaats van als columniste en kunstenaar.

Hij signaleert verder dat Tinkebells foto op de Trouw-site prijkt naast die van Hans Goslinga en Stevo Akkerman. Hijzelf staat er niet bij. Hij signaleert ook dat Tinkebell op de zeer gewaardeerde opiniepagina mag schrijven. Ephimenco moet het doen met de achterpagina, naast 'Nutteloze kennis'. Ach, Ephimenco is gewoon jaloers.

Willem Vroege Rijswijk (ZH)

Tinkebell 4

Ephimenco verwijt Tinkebell dat ze ons, lezers van Trouw, 'geflest' heeft. Wat een merkwaardige voorstelling van zaken! Tinkebell is in de eerste plaats een kunstenaar en ze werkt vanuit de negentiende-eeuwse opvatting dat haar leven onlosmakelijk verbonden is met haar roeping.

Dat mag je romantisch vinden, maar het is een legitieme keus die ze bovendien nooit onder stoelen of banken heeft gestoken: zo deed ze al lang voordat Trouw haar als columniste vroeg, en zo doet ze nog steeds.

Dat ze daarbij de randen opzoekt is eveneens haar goed recht en in haar ogen misschien zelfs een plicht. In ieder geval heeft haar laatste project ons nu al aan het denken gezet over waarheid, oprechtheid en de (on)mogelijkheid van een rechtvaardig en objectief vreemdelingenbeleid.

Hans Kuyper Zaandam

Tinkebell 5

Ik ga voorlopig uit van de goede bedoelingen van Tinkebell met haar bemoeienis met de Afghaan Feda Amiri. Maar constateer wel dat er bij sommigen nu twijfel begint te ontstaan of je wel moet uitgaan van de onschuld van de 1F-ers, nu er andere onwaarheden aan het licht komen. Het is te hopen, dat onze regering de toestanden die nu ontstaan zijn niet aangrijpt als excuus om een beslissing in de 1F-zaak weer uit te stellen.

Lini Oldewarris-Bazuin Apeldoorn

Boosheid Bodar

Frank Bosman en Jos Moons strijken de plooien glad na alle ophef die ontstond over de opmerkingen van Antoine Bodar aan het adres van paus Franciscus (Opinie, 26 februari). De echte vraag wordt echter niet gesteld: waar komt de boosheid van Bodar vandaan? Is die niet van een geestelijkheid die vanuit een ivoren toren neerkijkt op het gewone voetvolk? Jaloezie én boosheid, omdat de eigen baas geen heilige-priester-huisjes kent? Ik ben benieuwd hoe Bodar kijkt naar zijn hemelse baas Jezus, die van afdalen juist zijn handelsmerk maakte.

Bartho Versteeg Nijkerkerveen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden