brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

De weg kwijt
Het trieste verhaal over refohomo's (20 februari) roept gevoelens op van herkenning, benauwing en pijn. Ik ben christen en homo en gedeeltelijk volwassen geworden in behoudende vrijgemaakt-gereformeerde kring. Ik vond mijn weg, met vallen en opstaan. Hoogleraar Jan Hoek is prettig realistisch in zijn inschatting dat er in behoudende kerken enerzijds wel meer gedachtenvorming komt over acceptatie van homo's, maar dat anderzijds de principiële standpunten blijven vastliggen. Dat geeft weinig hoop op een open houding en op een liefdevolle pastorale opvang. Ook in de uitspraken in het artikel zijn homo's en hun zoektocht en wanhoop niet echt in beeld. Terwijl er slachtoffers zijn: van seksueel misbruik, van intimidatie omdat 'het' toegedekt wordt. Niet minder van emotioneel misbruik, omdat je klem komt te zitten, in de hoek van de zonde wordt geplaatst. In behoudende kringen worden homo's in mijn beleving niet snel als mens aangesproken. Er wordt óver hen gepraat. Zij worden vlot geproblematiseerd en gejuridiseerd benaderd. En dat is een afschuwelijke ervaring. Dat maakt mij boos. Waar is de aandacht voor deze mensen, jongens en meiden, die de weg kwijtraken?

Evert W. Brink Groningen

InHolland extreem streng
Studenten en ex-studenten van de opleiding media & entertainmentmanagement van Hogeschool InHolland verwijten de school gebrekkige begeleiding en eisen schadevergoeding (Trouw, 19 februari).

Als vader kan ik die klachten slechts bevestigen. Was InHolland eerst te soepel in de beoordeling van afstudeerscripties, nu is men in het andere uiterste vervallen. Met extreem strenge eisen waarbij de consistentie ver te zoeken is. Een scriptie waaraan een half jaar is gewerkt wordt afgekeurd. De student verbetert de scriptie volgens de gegeven aanwijzingen en denkt: nu zal het wel goedgekeurd worden, dan kan ik verder. Maar de hogeschool zet er een andere beoordelaar op, die weer nieuwe, andere kritiekpunten geeft, soms van heel ondergeschikte aard. Opnieuw volgt afwijzing. Weer mag je ermee aan de gang. Al met al ben je een jaar verder en nog steeds zonder diploma. In dit verband is de borstklopperij van bestuursvoorzitter Doekle Terpstra - 'Het staat nu op de rails' etcetera - sterk misplaatst. Schond InHolland in het verleden de belangen van studenten, men doet het nog steeds.

Daan v.d. Waals Hollandsche Rading

Popie-jopie
Jonathan Maas, wat maak je me nou. Wat een koude douche om de rubriek 'Ekotripper' (19 februari) te lezen over de opening van de eerste energieneutrale kerk in Nederland, in Winsum. Het leverde badinerende opmerkingen op over een unieke prestatie die door de kerkgemeenschap en anderen is geleverd. Maas komt met kanttekeningen over vloeken, of dat hij zich tussen het kerkgezelschap 'underdressed' voelt, of dat de symboliek van de feesttaart - individuen die samen één geheel vormen - 'het glazuur van je tanden laat springen'. Zijn opmerkingen doen absoluut geen recht aan het werk van honderden vrijwilligers en de financiële giften door gemeenteleden en anderen. Liever een inhoudelijk verslag dan dit 'popie-jopie'-verhaal.

Aleid Stonebrink Winsum

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden