Brieven

Postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

De publicatie over de Vreemdelingenbewaring in Trouw van vrijdag heeft mij diep geschokt. Gaat onze door joods-christelijke traditie geïnspireerde overheid zo met de medemens om? Ik schaam me. Waarom gaan de machthebbers in ons eigen land zo met de internationale mensenrechten om? Waar halen ze de moed vandaan om andere landen –Zimbabwe, Burma– te bekritiseren en ter verantwoording te roepen? Welke politieke partij heeft de moed de verantwoordelijke minister te vragen waarom zo gehandeld wordt? Laat meneer Leers nog maar een keertje opdraven en verantwoording afleggen.

Bert Goes Enschede

Trimbos-directeur Walburg gaat een beetje kort door de bocht met zijn verhaal over voortdurend vakantie vierende ouderen. Ik ken zijn referentiekader niet, maar mijn waarneming is anders. Maatschappelijke betrokkenheid begint niet bij de pensioengerechtigde leeftijd en stopt daar ook niet. Na jaren werk, gezin en vrijwilligerswerk (kerk, buurt, school) te hebben gecombineerd is het prettig om af en toe op reis te gaan. Onze kerk (kleine protestantse gemeente in de Kempen) zou niet kunnen bestaan zonder het werk van hoogbejaarde mensen, die daar ook nog eens veel plezier aan beleven. Mantelzorgers en vrijwilligers in het verpleeghuis zijn ook vaak 60-plussers. Walburgs bezorgdheid is roerend, maar onnodig en betuttelend.

Marja Rietveld-Trapman Hapert

Briefschrijver P. van Dijk vindt het kwetsend dat Beatrijs Ritsema vindt dat homorelaties anders zijn dan heterorelaties (4 november). Als homo vind ik dat helemaal niet. Ik vind het zelfs een beetje kwetsend als een homorelatie hetzelfde moet zijn als een heterorelatie om gelijkwaardig te zijn. Dat er gemiddeld meer ’vreemdgegaan’ wordt in homorelaties lijkt mij buiten kijf. Zelf zou ik het niet zo snel iemand adviseren: Veel te veel gedoe!

Reinder E. de Boer ’s-Gravenhage

Hoeveel protestacties nog om C02-opslag onder eigen stad of dorp te verhinderen, zoals in Barendrecht? Of gaan we allemaal ons huis isoleren, zonnepanelen op het dak leggen en minder reizen met auto en vliegtuig. Dan hoeft de overmaat aan uitstoot niet meer „onder het vloerkleed” verstopt te worden.

Wulf van Loenen Hoogland

Zoals een huis is van steen, zo is God ’van verbeelding’ zegt Kuitert (Letter & Geest). Wonderlijk alleen dat ik geen gelovige ken, die zo God beleeft. Je kunt nu eenmaal niet ’s avonds na een gebed tot een ’constructie van eigen denken’ je vervolgens te slapen leggen bij ’het product van eigen verbeelding’. Gelovigen zullen eerder hun God ervaren als hen overkomend en overstijgend, als de Grond van hun bestaan. Alvast Iets of Iemand met hoofdletters, omdat ze Hem ervaren als van een geheel andere orde. Spreken over ’een God van verbeelding’ is de taal van een buitenstaander. We schieten er niets mee op, integendeel we raken alles kwijt.

Arie van Houwelingen Almelo

Het interview met het licht Eckhart Tolle maakte niet duidelijk of 79 euro voor een lezing zijn prijs waard was. De opmerking : ‘Nederland heeft een relatief vredige collectieve energie’ doet het ergste vrezen. Het geheim van zijn succes is waarschijnlijk de bedrieglijke eenvoud van zijn vertoog. Het recept van een onuitgewerkte antropologie, vermengd met ideeën uit cognitieve psychologie. God = het prettige gevoel. Waarom hoeven de new-age gelovigen zich nooit te verantwoorden? Het zijn zelfbenoemde goeroes met een miljoenenimperium.

H.A.M. Raap Veldhoven

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden