brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Failliet PVV
Ephimenco heeft in zijn column van afgelopen zaterdag gelijk. Dat de Marokkanen niet veilig zijn bij Wilders is geen verrassing, maar dat ook het Marokkanenvraagstuk het niet van hem moet hebben, toont bovenal het failliet van zijn partij aan. De afkeer van Wilders is nu alomtegenwoordig, maar verhindert een discussie over het anti-democratisch gehalte van de islam. Exit Wilders en iedereen kan weer rustig slapen? Ik hoop het niet! Wij hebben allemaal een verplichting jegens de democratie.

Chris de Jong Utrecht

Alleenheerser Geert
De motieven van de heren Van Vliet en Van Klaveren om de PVV-fractie te verlaten na de omsteden uitspraken van hun leider Geert Wilders mogen oprecht zijn en klinken, toch zijn er vraagtekens te plaatsen. Beide heren waren (al) dissidenten. Van Vliet na zijn sollicitatie bij de VVD; Van Klaveren na zijn 'dreiging' een eigen politieke partij op te richten. Daarmee was er voor beide heren geen enkele politieke toekomst meer bij de PVV: alleenheerser Geert zou ze nooit meer op welke kandidatenlijst dan ook hebben geplaatst. Het is pas nieuws als tot nu toe 'onverdachte en loyale' PVV'ers als Bosma, Agema of Fritsma het goede voorbeeld van hun (ex-)collega's zouden volgen. Ik wacht met spanning af!

Goos de Haan Leusden

Politiek correct
Na alle commotie over de uitspraken van Wilders, die zijn aanhangers het inmiddels beruchte 'Minder, minder...' liet roepen, zou ik een lans willen breken voor de herwaardering van de afgelopen decennia besmet geraakte term: politieke correctheid. Als één ding afgelopen week duidelijk is geworden, dan is het wel wat woorden van een (politiek) leider kunnen doen met mensen. Gevaarlijke dingen. Maar het tegendeel moet dus ook kunnen. Een politicus heeft (of hij het nou zo bedoeld had of niet, zoals Wilders er nu mee weg probeert te komen) invloed op wat mensen denken, zeggen en uiteindelijk doen. Daarom, politieke leiders: hier ligt een kans. Onderschat uw morele invloed niet. Schaam u niet en durf weer politiek correct te zijn. Er is veel te winnen!

Jan Bosma Amsterdam

PKN selectief
Ook de PKN doet mee aan de carnavaleske dodendans rond Geert Wilders (Trouw, 22 maart). Politici en media rollen over elkaar heen om maar vooraan te staan in hun kritiek op de gewraakte uitspraak. Dan te bedenken dat in hetzelfde Den Haag djihadisten worden geronseld om onder andere in Syrië deel te nemen aan de bloedige oorlog. Het artikel 'Elke vrijdag om 11 uur executies' laat zien hoe onvoorstelbaar gruwelijk die oorlog is. Organiseert de PKN ook moskee- en kerkdiensten tegen het ongeremde sadistisch geweld dat islamitische geloofsgenoten, ook uit Nederland, in de moslimwereld elkaar en andersdenkenden aandoen? De kerkdienst laat zien hoe eenzijdig en naïef er wordt gedacht. De PKN maakt een karikatuur van zichzelf.

Kees van Wijngaarden Dordrecht

Rekeningnummer
Rob Mulder vraagt aan minister Dijsselbloem om zijn rekeningnummer (Opinie, 22 maart). Hij wil graag een gift storten. Eigenlijk best een goed idee. Welnu Rob, hier is het nummer: NL28INGB0000000001 ten name van 's Rijks schatkist. Toen de giro begon, kreeg het Rijk nummer 1 toebedeeld, en dat werkt tot op de dag van vandaag. Ik heb net 1 euro gestort. Nu jij, Rob.

Dick van Norren Leusden

Hysterie
Het is een taak van de kerk stem te geven aan wie geen stem hebben. De Marokkaanse Nederlanders zijn heel goed in staat voor zichzelf op te komen, zo is gebleken. Spijtig daarom dat de kerken juist nu hun stem verheffen en daardoor meedoen aan de hysterie en de waan van de dag.

Ada Worst, emeritus predikant PKN Oostvoorne

Professor charlatan
Voor een zich te pas en te onpas als 'professor' profilerende publicist doet David Pinto een opmerkelijke uitspraak over mijn organisatie Een Ander Joods Geluid (EAJG), als reactie op het zesde gebod: 'Gij zult niet doodslaan' (Verdieping, 15 maart). Hij noemt EAJG daar een 'infame (...) antisemitische club (...) met een houding die a priori tegen Israël is'. Wie beweert moet bewijzen, op wie beschuldigt rust extra bewijsplicht, dit beginsel van zindelijk denken is de professor geheel vreemd. Hij roept maar wat, zonder enige onderbouwing en zondigt zo meteen al tegen het negende gebod waar hij zo vol van is: 'Gij zult geen valse getuigenissen spreken tegen uw naaste'.

En Pinto professor? Welnee, misbruik van titulatuur is dat, om gewichtig te lijken. Hij is slechts voormalig buitengewoon hoogleraar, hij heeft geen aanstelling, en dus geen universitaire leerstoel, geen onderwijs- of onderzoeksopdracht, geen promovendi, helemaal niets. Professor charlatan!

Jaap Hamburger, voorzitter bestuur Een Ander Joods Geluid

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden