Brieven

Treinongeval
Ik vernam dat de minister heeft verklaard dat het treinongeval bij Sloterdijk waarschijnlijk is veroorzaakt doordat een van de machinisten door rood is gereden. Dat kan wel zijn, maar de hoofdoorzaak ligt helaas ergens anders: in Utrecht en Den Haag. Het spoorbedrijf hanteert een ATB-systeem (automatische treinbeïnvloeding) dat niet werkt bij lage snelheden. De politiek vindt het niet nodig geld beschikbaar te stellen om het spoor veilig te maken. Het niet werken van de ATB bij lage snelheid lijkt misschien vrij onschuldig, maar ga eens na wat er zou zijn gebeurd als de sprinter, die met lage snelheid op een verkeerde plek terecht kon komen, was aangereden door een intercity die niet 50 maar 100 had gereden. Het wordt echt tijd dat aan dit gevaar wat gedaan wordt.

Jaap Berkhout Uitgeest

Wilders door het ijs
De persoon en de partij van de heer Wilders zijn nu wel door het ijs gezakt. Het is goed dat ze buitenspel staan. Wat zeven weken geleden begon als serieus onderhandelen en wat anderhalf jaar geleden begon als serieus regeren, blijkt opkomen voor het eigen belang te zijn geweest. Wil de heer Wilders heel Nederland recht in de ogen kunnen kijken, dan zou hij kunnen overwegen het geld van de verloren weken en jaren terug te storten in de rijkskas.

Jan Woltinge Maurik

Onnozele reactie
Ik begrijp niets van de onnozele reactie van CDA en VVD. Geschokt en verbaasd dat Wilders zich heeft teruggetrokken? Deze partijen zijn willens en wetens in zee gegaan met een instabiele politieke beweging die voortdurend splijt en polariseert en geleid wordt door een persoon die uitsluitend zijn eigen belangen najaagt. CDA'er Ab Klink was blijkbaar een van de weinigen die dat echt in de gaten had.

Per Schuitemaker Hoorn

Wilders uitgespeeld
"Wilders weer voluit op het orgel" lees ik in Trouw van 23 april. Nooit geweten dat de man zo muzikaal is. Eerst had hij al zijn maten opgetrommeld en het liefst de eerste viool gespeeld. Maar verder dan een gedoogakkoord kwam hij niet; van samenspel was geen sprake. Wel zette hij vaak de toon van het debat, want hij had altijd veel noten op zijn zang en heeft van alles lopen rondbazuinen. Nu mag hij een toontje lager zingen. In de opmaat naar de verkiezingen lijkt hij uitgespeeld. Orgel? Ik noem dat een ex-pierement.

Chris van der Ouw Alphen a/d Rijn

Brussel is kortzichtig
Na het gehamer van minister De Jager (financiën) en premier Rutte op de drieprocentsnorm is het leedvermaak over Nederland, nu dat zelf die norm overschrijdt, wel enigszins gegrond. Maar tegelijk is de reactie van 'Brussel' en een aantal lidstaten kortzichtig. Nederland overschrijdt heel kortstondig de norm. Waar Griekenland structureel mis zat door corruptie en een falend belastingsysteem en Brussel dat trouwens jarenlang om politieke redenen niet wilde zien, is het misstapje van Nederland incidenteel. Brussel zou wat meer historisch bewustzijn kunnen tonen.

P van Willenswaard Bergschenhoek

Zakenkabinet
De onmiddellijke vorming van een tijdelijk zakenkabinet lijkt mij de beste oplossing voor de grote problemen waar ons land voor staat. Beter dan weer eindeloos onderhandelen en partijpolitieke spelletjes spelen en steeds verder in het financieel-economische slop raken. Terwijl het zakenkabinet de belangrijke zaken aanpakt, kunnen de politieke partijen zich dan in alle rust bezighouden met het schrijven van hun programma's en zich voorbereiden op verkiezingen, te houden over bijvoorbeeld een jaar.

Han van der Burg Krimpen aan den IJssel

Explosieve kracht
In Trouw van 21 april wordt gesproken over de 'explosieve kracht en ongewoon hoge snelheid' van de fiets met elektrische trapondersteuning. Dit is een misverstand. De motor van de fiets is begrensd op 250 watt en de ondersteuning werkt pas wanneer de fietser de pedalen rondtrapt. Men kan opstappen zoals bij een normale fiets en eventueel de ondersteuning later inschakelen. Wij voelen ons op de e-bike geen moment onveilig en hebben nooit het idee dat de fiets er met ons vandoor gaat.

Fam. Sloots Vaassen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden