brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Gemeentelijke boetes

De 'financiering van gemeenten moet anders' (Trouw, 6 mei). Ik weet zeker dat het met de veiligheid op straat beter gesteld zal zijn als gemeenten in de bebouwde kom verkeersovertredingen mogen gaan beboeten en de opbrengst hiervan naar de gemeenten zelf gaat. Ik woon hier in een zogenaamd 30- kilometergebied, maar aan die snelheid houdt niemand zich. Van enige controle op de naleving hiervan is geen sprake. Zodra de revenuen van de snelheidsovertredingen rechtstreeks naar de gemeentekas gaan vloeien, zullen de gemeenten deze inkomstenbron met beide handen aanpakken. Het zal de verkeersveiligheid ten goede komen, met name voor de zwakkere verkeersdeelnemers.

Nico van der Kolk Hilversum

Fatsoensregels

Met verbazing lees ik de vergelijking van de heer Kuzu (Opinie, 4 mei) met de jaren dertig. Hij gaat aan een groot aantal zaken voorbij. De verdrukking, verruwing en buitensluiting waarover hij schrijft, hebben een oorzaak. Gisteren gaf Ahmed Marcouch heel duidelijk aan dat de relschoppers en brandstichters in Ede aangepakt moeten worden. Zijn commentaar is voor ons allen duidelijk. Laat de heer Kuzu de 4-meilezing van gisteren van burgemeester Aboutaleb nog eens nalezen. Bevolkingsgroepen verbinden, ja, dat moet. Maar wel met fatsoensregels voor ons allemaal.

H. de Jong Hoogblokland

Verongelijktheid

Wat een volstrekt gebrek aan respect en intelligentie moeten wij op nota bene 4 mei in Trouw lezen onder de titel 'De stigmatisering groeit net als in de jaren dertig' van de hand van Tunahan Kuzu. De eigen structurele verongelijktheid vergelijken met de Holocaust, hoe haal je het in je hoofd!

Ria Zeeuw Schiedam

EU-boetes

Wat een absurd plan om een land te beboeten als het geen vluchtelingen op wil nemen. Dat is een naar idee voor de mensen die een veilige plek zoeken. Als ik weet dat ik ergens niet welkom zou zijn, ging ik er niet heen. Vluchtelingen hebben geen keuze, die moeten soms wel. Is er geen ander middel om die landen te straffen? Zet ze uit de EU, en stuur er geen mensen heen die een warm welkom verdienen.

Janny Hartman-Jansen Putten

TTIP

De heren Ritsema en Van den Bergh (Opinie, 4 mei) wijzen erop dat het in de verbeterde versie van TTIP nog steeds mogelijk is dat bedrijven buiten de rechtbank om miljarden aan 'schadevergoeding' krijgen, als zij vinden dat wetgeving hun winst aantast. De heer De Wijk lijkt iets anders te zeggen (Trouw, 29 april). Lijkt, want hij doet zijn uitspraak in de vorm van een retorische vraag: 'Het omstreden arbitragesysteem waarmee bedrijven overheidsbeleid kunnen dicteren was toch van de baan?' Jammer dat De Wijk nalaat aan te geven hoe het nieuwe arbitragebeleid er dan wel uitziet. Ritsema en Van den Bergh zeggen dat het huidige hervormingsvoorstel weinig verandert, zodat het gevaar van gigantische claims van de kant van multinationals blijft bestaan. Ik hoop dat dit gevaar door politici en andere beleidsmakers zal worden erkend en waar mogelijk bezworen.

Frans Bokelmann Leiderdorp

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden