brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Morfine

Een grotere dosis morfine betekent natuurlijk niet altijd een zachter sterfbed, maar toch leest Bert Keizer er iets in van een zachtere God, of eigenlijk een zachter Godsbeeld (de Verdieping 13 februari). Ik weet het niet. Voor de patiënt wel, maar nabestaanden blijven er vaak lang mee rondlopen. Een zachter doktersbeeld levert het wél op.

Rein Diepersloot IJmuiden

Advertentie

'Wilt u net als Koos Dijksterhuis naar het ongerepte eilandenrijk in het Noordpoolgebied?', luidt de tekst van de advertentie in Tijd (14 februari). Nee mijnheer Dijksterhuis, voor geen prijs, want wat ongerept is moet ongerept blijven. Trouw begint te smelten. Ik krijg het er warm van.

Wil Cordes Enkhuizen

Wanbeleid

Het Leids ROC ging aan wanbeleid ten onder (Trouw, 14 februari). Als werkgever in de machinebouw in de Leidse regio, heb ik al jaren te maken met mbo-studenten van dit ROC die bij ons stage lopen. We leren hen het vak van machinebouwer, efficiënt omgaan met tijd, middelen en materiaal. Een bezoek vorig jaar aan het nieuwe ROC-gebouw, met de allure van het hoofdkantoor van een multinational, bracht mij in verwarring. Gaat hier tegenwoordig het onderwijsgeld naar toe? Nu blijkt dat de huisvesting te ambitieus was. Hoe is het mogelijk dat bestuurders in het onderwijs daartoe de ruimte krijgen? En als het kwaad is geschied komt minister Bussemaker in actie. "Als er nu niet wordt ingegrepen, lopen we het risico dat deze studenten jarenlang niet de kwaliteit krijgen waar ze recht op hebben", schrijft zij de Tweede Kamer. Laten het nu de politici zijn die ervoor zorgden dat de kerntaak in het onderwijs door schaalvergroting vertroebelde en de menselijke maat verloren ging. En die kwaliteit waar de minister over schrijft, of liever het gebrek daaraan, zorgt bij ons en de studenten al lange tijd voor ergernis en schaamte.

Er is gelukkig ook goed nieuws. Binnenkort komen in ons bedrijf weer stageplaatsen vrij. Ik nodig de verantwoordelijke bestuurders en toezichthouders van dit ROC-debacle uit om een korte stage bij ons te lopen. Het thema is dan: efficiënt met middelen en materialen omgaan.

Gerard van Egmond Leiderdorp

Dankbaar

Het hele verhaal van vader en zoon Karaaslan heb ik met interesse gelezen (de Verdieping, 14 februari). Vader, als 9-jarige jongen uit Turkije hier gekomen, is Nederland dankbaar voor alle kansen die hij hier heeft gekregen. Voelt zich ook Nederlander. Waarom dankbaar? Wij hebben toch zelf de Turken en Marokkanen hierheen gehaald voor de rotklussen waar de Nederlander hun neus voor ophaalden? Fijn dat hij het 'gemaakt' heeft en zich thuis voelt. Jammer dat zoon Halil zich nog steeds een tweederangsburger voelt. Dat is niet nodig. Ze horen nu allemaal bij ons.

Janny Hartman-Jansen Putten

Grap

Toen ik het stuk van Jan Hol en Joël van der Beek las (Opinie, 14 febuari), dacht ik eerst dat hier sprake was van een 1aprilgrap. In slechts tweehonderd jaar is de wereldbevolking gegroeid van één naar zeven miljard mensen. Dit onvoorstelbare 'succes' is niet zonder gevolgen gebleven. De mens verkoos zijn megabrein aan te wenden om in minder dan geen tijd zijn leefomgeving effectief om zeep te helpen. De toegebrachte schade treft tot nu toe voornamelijk andere levende wezens, maar zal uiteindelijk ook onze eigen ondergang betekenen.

Deze vervelende afhankelijkheid van domme organismen die het met een kleiner denkraam moeten stellen, begint zelfs door te dringen tot de botte hersens van de meest fanatieke aanhangers van de groeieconomie. En wat is het advies van beide heren? Alle voortplantingssubsidies afschaffen? Een zware milieuheffing voor iedereen die het in zijn hoofd haalt om meer dan twee kinderen te maken? Welnee. Er moeten juist méér kinderen gemaakt worden. De race naar de afgrond gaat nog niet snel genoeg. Je zou er wanhopig van worden.

Rob Sandifort Vlaardingen

50 tinten

Ephimenco claimt dat uit de grote belangstelling van vrouwen voor de film 'Fifty Shades of Grey' zou blijken dat vrouwen het liefst ruw zouden willen vrijen met brute kerels zoals DSK. De reden hiervoor zou dan zijn dat vrouwen door de evolutie vallen op machomannen. Helaas voor hem is de werkelijke reden veel simpeler. Mannen zijn meestal gewoon slechte minnaars.

Mannen komen altijd klaar bij het vrijen, maar slechts één op de drie vrouwen krijgt een orgasme. Ook heeft de helft van de vrouwen vaak pijn bij het vrijen. Daarom hebben vrouwen gewoon interesse in een man die een vrouw wel kan laten genieten.

Vrouwen verlangen niet naar machomannen. Ze willen gewoon een man die zijn partner kan laten genieten van seks. Het laatste wat vrouwen willen is een bruut die alleen zijn eigen plezier nastreeft en het niets kan schelen of zijn partner het ook fijn vindt.

Gjalt Gaikema Dedemsvaart

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden