brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Vergeet Beeldenstorm niet

Bij het zien van de verwoesting van beelden door IS kreeg ik, net als Schouten in zijn column van 6 maart, het gevoel alsof de Middeleeuwen weer terug zijn. Schouten haalt er Elia en Karel de Grote bij, om te onderstrepen dat het vernielen van waardevolle schatten van de tegenstander van alle tijden is. Het kan nauwelijks een vergissing zijn dat hij onze eigen Nederlandse Beeldenstorm vergeet, uitgevoerd door haatdragende calvinisten op katholiek erfgoed.

Ad Konings Zaltbommel

Motiveer studenten

Peter Nissen schuift graag wat studenten door naar de hogescholen (Religie en Filosofie 6 maart). Daar ben ik natuurlijk erg blij mee als lector aan zo'n instelling. Het voorbeeld van een student die verveeld naar de smartphone kijkt tijdens het college en die Nissen liever kwijt dan rijk is, geeft wel te denken. Zou een alternatief voor het bij het hbo dumpen van deze student kunnen zijn je onderwijs zo te verbeteren dat het motiverend is voor de student? Over studenten spreken zonder in de eigen didactiekboezem te kijken, lijkt me geen voorbode van die door de schrijver zo gewenste 'vormende gemeenschap'.

André Mulder Nijmegen

Vrouwenvoetbal

Door wanbeleid en hoogmoedswaanzin raken professionele voetbalclubs in financiële problemen, en welke keuze maak je dan? Je schaft het vrouwenteam af. In de voetballerij is nog een lange weg van emancipatie te gaan.

Edwin Hagedoorn Steenwijk

Ga zo door, Tinkebell

Striptekenaars, columnisten en romanauteurs gebruiken ervaringen uit hun leven in hun werk. De ophef die ontstaat als Tinkebell hetzelfde doet, is een storm in een glas water, ontstaan omdat journalisten blijkbaar graag samen in hetzelfde glas blazen en zo hun eigen relletjes creëren. Tinkebell, blijf alsjeblieft nog lang columnist van Trouw en ga door met je eigen wijze van schrijven.

Robbert van Hell Nijkerk

Vrouwen veranderen kerk

Als reactie op de column van Naema Tahir (Trouw 5 maart): ook binnen de westerse vrouwenbeweging zijn er vrouwen die ervoor kiezen om binnen de kerk te blijven en van binnenuit proberen veranderingen tot stand te brengen. Een mooi voorbeeld was de welbekende rooms-katholieke prof. Catharina Halkes uit Nijmegen.

Janny Koops Bunnik

Diep innerlijk conflict

Psychiater Menno Oosterhoff vertelt dat hij zelf een dwangstoornis heeft (de Verdieping 6 maart). Als teamleider van de polikliniek dwangstoornissen behandelt hij zijn patiënten met gedragstherapie en medicatie. Genezing is daarmee niet mogelijk, maar de lijdensdruk wordt verminderd. Een dwangstoornis is volgens de psychoanalytische theorie een uiting van een diepgelegen innerlijk conflict. Tegenwoordig worden ze echter verklaard als een neurotransmittertekort of als een foutieve cognitieve interpretatie van de werkelijkheid. Een dergelijke loskoppeling van symptoom en persoonlijkheidsstructuur doet geen recht aan de complexe werkelijkheid van de patiënt en zal uiteraard nooit leiden tot genezing.

Jos Janssen Nunspeet

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden