Brieven

Zielige Hillen
De analyse van Hans Goslinga (Trouw, 2 april) over die zielige Hans Hillen die 'door het stof moet gaan' heeft mij buitengewoon verbaasd. Goslinga verzwijgt een wezenlijk punt: maandenlang heeft Hillen de Kamer verkeerd voorgelicht, onvolledig geïnformeerd en als hij daarop werd aangesproken, zijn schouders opgehaald. Als kiezer vind ik dat arrogant en ik verwacht van volksvertegenwoordigers dat zij dat niet pikken. Als Hillen de klos was, heeft hij dat volledig aan zichzelf te wijten.

Bert Aalbers Maarssen

Foute kop
Dat was een foute kop: 'VN'ers vermoord in Afghanistan na verbranden Koran' (Trouw, voorpagina 2 april). De VN'ers hebben de Koran niet verbrand. De kop suggereert dit wel, hoewel je hem op verschillende manieren kunt lezen.

Dick Kapteyn Velp

Geen rehabilitatie voor Israël
Een VN-commissie onder leiding van Richard Goldstone heeft de Gaza-oorlog onderzocht (Trouw, 4 april). Mij lijkt wel dat, als er 1400 Palestijnen sneuvelen tegenover dertien Israëlische slachtoffers, er sprake is van een ongelijke strijd. Beide partijen hebben daar schuld aan, maar Israël kan niet gerehabiliteerd kan worden op basis van de informatie die we nu hebben.

Geertje Kuipers Culemborg

Te complex voor iedereen
Willem de Gelder en Pieter Kos vinden kernenergie te complex voor een referendum, want 'individuele burgers hebben over het algemeen weinig verstand van kernenergie' (Podium, 2 april). Geheel juist, maar waarom niet verder gegaan met een stelling die hier naadloos op aansluit: kernenergie is te complex voor besluitvorming door de Staten Generaal, want Kamerleden hebben over het algemeen weinig verstand van kernenergie. Of: kernenergie is te complex voor besluitvorming door deskundigen want ze zijn het in hoge mate oneens. Moraal: kernenergie is voor iedereen te complex.

P. Tijssen Wapserveen

Dubbele oorlogsmoraal
De Nederlandse politiek heeft een moraal. De vier F-16-toestellen mogen alleen patrouilleren. Ze mogen geen bombardementen uitvoeren op gronddoelen in Libië.

Maar het Nederlandse tankvliegtuig mag wel de bommenwerpers van de NAVO-bondgenoten bijtanken die wel gaan bombarderen. Een dubbele moraal.

Gerard Elkhuizen Ridderkerk

Elke club is een provincieclub
Henk Hoijtink mocht weer eens verslag doen van een wedstrijd van FC Twente (Trouw, 4 april), die tegen PSV. En dus ga ik op zoek naar het woord provincieclub. Al in de tweede alinea stond het er weer.

Wat wil hij daar toch mee zeggen? Volgens het woordenboek is een provincie een deel van een rijk. Net als Enschede liggen Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven in een provincie. Elke club is een provincieclub.

Een andere betekenis van provincie: een naam die de grote steden geven aan het overige deel van Nederland. Met deze betekenis voegt het woord provincieclub weinig toe aan een verslag van een voetbalwedstrijd.

Een derde betekenis vind ik onder provincialisme: kleinsteedse bekrompenheid. Is dat de reden om steeds te schrijven over FC Twente als provincieclub? Randstedelijke arrogantie!

André Lensink Leiden

Zet een nonnenkap op
Een meisje uit Volendam mag haar hoofddoek niet dragen op het rooms-katholieke Don Bosco College. Ik stel voor dat alle meisjes van die school, uit solidariteit met deze moslima, voortaan een nonnenkap naar school opzetten.

Richard Stouthart Best

Oerdieet is oerserieus
De rubriek van Jeroen Thijssen 'over eten' (2 april) gaat deze keer over de oerdis, die ontwikkeld is door hoogleraar Frits Muskiet uit Groningen. Thijssen geeft daar juiste informatie over, maar steekt tegelijk de draak met het oerdieet en dus met de hoogleraar. Op dit moment sterft een op de drie mensen aan kanker. Frits Muskiet is oerserieus bezig om het bewustzijn van mensen zodanig te beïnvloeden, dat het besef (weer) boven komt dat een natuurlijke gezondheid bereikt kan worden door gezond te eten. Om dat te ontdekken moet je 'terug in de tijd'.

De hedendaagse voedingsindustrie lijkt vooral afgestemd te zijn op de uitdijende graaier-slurper van vandaag.

Frans Kuipers Surhuisterveen

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden