brieven
Stedelijk weefsel
Ik ben verontrust en verbijsterd door de berichtgeving over de voorgenomen verbreding van de A9 bij Amsterdam. Als de minister toch doorzet met dit overdreven (en niet noodzakelijke) ruimtebeslag voor wegverkeer, moet de stad worden gecompenseerd. Bijvoorbeeld door de westelijke poot van de A10 in zijn geheel op te doeken en de ruimte terug te geven aan de stad ter heling van het stedelijk weefsel van Amsterdam-West.
Alan Barker Haarlem
undefined
Stromingen, getijden
Volgens de Nationale Reddingsbrigade zou het hoge aantal verdrinkingen van de laatste tijd te wijten zijn aan een slechte zwemvaardigheid van de Nederlanders. Iedereen zou minimaal zwemdiploma C moeten hebben, maar eerlijk gezegd vraag ik mijzelf af hoeveel nut dat heeft: bijna alle ongevallen gebeuren in wateren waarin zwemmen sowieso bovengemiddeld gevaarlijk is (denk aan stromingen, getijden, scheepvaart). Daarbij komt dat examens voor diploma C niet afgenomen worden in snel stromende rivieren met getijdenwerking en beroepsscheepvaart.
Gertjan Post Culemborg
undefined
Tegenlicht
Toen ik met een zucht de sombere Trouw van vandaag (vol Gaza en Oekraïne) dacht neer te leggen, werd ik getroffen door de lichtstraal uit het stukje van El Maroudi (Verdieping, 5 augustus). Zij ruimt in haar artikel wat mij betreft meerdere vooroordelen op. Als dochter helpt zij haar Marokkaanse moeder bij haar bewustwording, door het taboe van homoseksualiteit bespreekbaar te maken. En dit lukt haar kennelijk omdat zij dat liefdevol doet. Hier staat de wereld op zijn kop: moeder zwijgt en luistert, het kind spreekt. Hier geneest de jongere de oudere. Dat hebben we, denk ik, niet vaak gehoord over een Marokkaans gezin. El Maroudi ondergraaft in haar bijdrage het vooroordeel dat de Marokkaanse gezinscultuur zowat dichtgemetseld is en bij uitstek top-down communiceert. Gelukkig dat bewustzijn zich niet stoort aan voordelen en dat Trouw voor dit tegenlicht ruimte schept.
Joos Koster Gouda
undefined
Diep schamen
'Hogeropgeleiden en vrouwen hechten de meeste waarde aan culturele activiteiten', (Trouw, 6 augustus). De schrijver, ongetwijfeld een man, mag zich even heel diep gaan schamen!
Tieneke Nawijn Bovensmilde
Israëlische overmacht
Maaike Hoffer (Trouw, 5 augustus) is bijna wanhopig over de toename van racisme in Israël. Nuchter beschouwd is dat racisme een ondiepe, bijna modieuze emotie. Ook het Palestijnse volk kent criminelen, maar daarmee is het hele volk niet crimineel. Wat is er misdadig aan om in Gaza geboren te zijn? Wel een feit is dat een Israëlische overmacht in Gaza misdadig moordt. De cijfers van de doden (veel kinderen!) aan Palestijnse kant spreken voor zich. Als het Internationaal Strafhof dat vaststelt en men zich in Israël niet meer door emoties laat leiden, zal ook Israël een keer concluderen, dat vrede en toekomst slechts kunnen voortkomen uit het accepteren van elkaars aanwezigheid. Dat moet de sterkste als eerste doen. Dat is wijsheid, waarmee de uitzichtloosheid doorbroken wordt.
Jaap Schouls Wageningen
undefined
Bloed op de tatami
De laatste lichaamsdelen in Oekraïne moeten nog worden gevonden. Duizenden betonen langs de weg respect aan elke kist die arriveert. Tallozen hebben een geliefde, gezinslid, of vriend verloren. Ondernemers leveren niet meer aan Rusland. Maar Ben Sonnemans, directeur topsport van de Nederlandse judobond, spreekt weliswaar van een 'ongemakkelijke situatie' (Trouw, 5 augustus), maar vindt ook dat Nederland eind augustus kan deelnemen aan het WK in Rusland. Het is beschamend.
Rob Dijkstra Nijmegen
undefined