Brieven

Het ingezonden bericht van Marianne Sormani, ’Slaaf van de vrije markt’ (Trouw, 3 februari) is ons uit het hart gegrepen. Wij hebben het artikel met blijdschap en in alle vrijheid gelezen, en ermee ingestemd.

W. Muizelaar, W. Polman, H. en G. Schuurmans Bolsward

Minister Rosenthal wil lessen trekken uit de fouten die hij in de zaak-Bahrami heeft gemaakt. Mooi. Alleen wel gruwelijk te laat voor mevrouw Bahrami en haar familie. Een minister is verantwoordelijk voor fouten die hij maakt of die zijn ambtenaren in zijn naam maken. De consequenties van die verantwoordelijkheid zijn zwaarder naar de mate van de ernst van de fouten. Klungelige, amateuristische en laten we hopen niet-cynische miscalculaties bij een zaak van leven of dood: „Sorry, ik zal het de volgende keer slimmer aanpakken.” Minister Rosenthal is een fatsoenlijk man. Hij gaat zelf naar de koningin om zijn ontslag aan te bieden.

Guus Peek Zeist

Een nieuwe dageraad breekt aan: 130 op de dijk! Eindelijk is de Nederlandse mensheid verlost van de 120-terreur. Laten we alle voordelen eens op een rijtje zetten: dertig kilometer over de Afsluitdijk met 120 kilometer per uur kost maar liefst een kwartier, met 130 slechts dertien minuten en vijftig seconden. Tijdwinst: een minuut en tien seconden. Wow! Ik zit stuiterend van de voorpret te wachten op de volgende geniale maatregelen die PVV en VVD bedenken om ons onderdrukte volk uit zijn duisternis te verlossen.

Henk Cuperus Groningen

In de Verdieping (3 februari) staat een discussie over de gehuwde priester in de r.k. kerk. Er is een roep om het aanstellen van gehuwde priesters, gezien het tekort. De hogere katholieke clerus ziet dit niet zitten. Een Duitse kardinaal wordt geciteerd met de uitspraak, dat een getrouwde geestelijke een belediging is voor de priesters die met hart en ziel voor het celibaat hebben gekozen en daarmee een belediging voor Jezus zelf. De arrogantie, te weten waardoor Jezus zich beledigd zou voelen. Het is het zich toe-eigenen van een standpunt, dat kennelijk belangrijker is dan de zorg voor de gewone mensen in de kerk. Ook voorbijgaande aan al die niet-katholieke geestelijken, die, al dan niet getrouwd, getrouw hun ambt vervullen, daarbij geïnspireerd door diezelfde Jezus.

J.L. Dubbeldam Leiderdorp

150 islamitische hoogwaardigheidsbekleders bezoeken Auschwitz, in de strijd tegen het antisemitisme: weggestopt in een klein bericht op p. 12. Als Ahmadinejad weer eens zijn walgelijke Holocaust-ontkenning uit, is dat groot op de voorpagina. Evenwichtige berichtgeving?

Jan van der Kolk Voorburg

Sebastien Valkenberg hekelt het moralisme waarmee linkse politici zichzelf in de weg zitten (Trouw, 3 februari). Niets ten voordele van dit moralisme, maar de loskoppeling van een standpunt van de achterliggende visie lijkt mij aanvechtbaar. Als de PVV zich tegen het antisemitisme en discriminatie van homo's keert, is dat mooi meegenomen. Maar als dat vergezeld gaat van een anti-islamopstelling zoals de PVV vertoont, lijkt het mij raadzaam dat men zich afvraagt of een partij die mensen op grond van hun geloof bepaalde rechten wil onthouden, wel een bondgenoot kan zijn in de strijd tegen discriminatie. Hieraan gaat Valkenberg in zijn commentaar helaas voorbij.

Kees de Graaf Heerjansdam

Polen wil niet geassocieerd worden met voormalige Duitse concentratiekampen (Trouw, 3 februari). Daarom moeten Auschwitz en andere massavernietigingskampen het achtervoegsel .pl op hun websites veranderen in .eu. Dat klinkt redelijk. Tegelijkertijd zien we ook hier de reflex van EU-landen ’nare dingen’ op het bordje van Europa te schuiven. Want Europa? Ach, Europa. Zoals George Bush sr. het ons ooit inwreef: „Europa, bestaat dat dan?”

Bernhard Wendt Sellingen

Staatssecretaris Bleker wil regels opstellen waardoor fokkers niet het uiterlijk maar het welzijn van honden centraal moeten stellen (Trouw, 3 februari). Dit zou het einde betekenen van een ras als de Engelse bulldog, dat zo ver is doorgefokt dat de dieren niet meer normaal kunnen ademen, eten of paren. Fokkers laten stoppen met het fokken van ongezonde rashonden, zal niet gebeuren via zelfregulering. Alleen via wetgeving kan er een einde komen aan het fokken op extreme uiterlijke kenmerken. Maar wetgeving is onvoldoende; er moet actief worden opgespoord en gehandhaafd. Op die manier kan een dierenpolitie wel degelijk bijdragen aan bescherming van rashonden.

Helma van de Vondevoort Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden