brieven

Iedereen slachtoffer

Wanneer beseffen we nu eens dat er door de megastallen zodanige situaties ontstaan dat er binnen de kortst mogelijke tijd weer een virus zal ontstaan. Tienduizenden kippen of varkens bij elkaar is onvoorstelbaar en staat gelijk aan dierenmishandeling. Het enige wat je hoort is het geklaag van de boeren dat meer welzijn geld gaat kosten, wat denken ze van de dieren? Hoogste tijd dat we het roer gaan omgooien en een duurzame koers kiezen. Zowel mens als dier is daarbij gebaat, want als we doorgaan met intensieve veeteelt is iedereen slachtoffer.

Ron Keet Roswinkel

undefined

Visite wil naar huis

In reactie op de wanhoopskreet van Fred Huiting uit Groningen: vrouw naar bed en hij beneden met de visite (Opinie, 16 maart). Wij kennen de grap dat een man tegen zijn vrouw zegt: 'Kom vrouw, wij gaan op bed, de visite wil naar huis.'

Nettie Kramer Steenbergen (Dr)

undefined

Geen parkeermeter

In de rubriek 'Het mooiste Nederland' zegt een bewoner dat De Marne de enige gemeente in Nederland zou zijn zonder stoplichten (Tijd, 14 maart). Dit is niet waar. In de gemeente waarin ik woon, de gemeente De Wolden (voor wie niet weet waar dat ligt: tussen Meppel en Hoogeveen in Zuidwest-Drenthe) zijn ook geen stoplichten te vinden. Bovendien hebben wij ook geen enkele parkeermeter in onze gemeente. Of we daarin de enige zijn in Nederland durf ik niet te zeggen.

Erik Verheijen Zuidwolde

undefined

Bevoorrecht

Hot, hip en happening als woonplaats! De Marne is een prachtige plek om te wonen. Ondanks de krimp en vergrijzing laten de bewoners zich niet uit het veld slaan. Sterker nog: de handen worden ineen geslagen. Er ontstaan veel nieuwe ideeën en initiatieven om de leefbaarheid in dit mooie gebied te waarborgen. Dat is zeker hip, hot en happening!

Ik voel me rijk en bevoorrecht als inwoner van Marne, geniet elke dag van mijn schitterende leefomgeving. De prachtige wolkenluchten, de zilte geur van het wad, de vele fiets-en wandelpaden dwars door de landerijen waarop zomers de graanhalmen wuiven, de aardappelplanten volop bloeien. De meanderende maren, de heldere sterrenhemel die hier altijd goed zichtbaar is. De mentaliteit van de bewoners is 'kop d'r veur' en dat maakt ze sterk!

Judith Veenstra Leens

undefined

Veiligheid of rechtsstaat?

Mark Rutte en Edith Schippers betreuren fel het vertrek van Opstelten en Teeven vanwege hun inzet op hard veiligheidsbeleid. Evenwel, dit beleid was door deze ministers helaas gekoppeld aan acties die de rechtsstaat afbreken. Opstelten en Teeven streefden naar forse verhoging van griffierechten, beëindiging van steun aan goedkope advocatuur en opheffing van lokale rechtbanken. Zulk beleid maakt de rechtspraak slecht toegankelijk voor minvermogenden. Bijvoorbeeld, onterecht ontslagenen kunnen het niet langer betalen om hun ontslag aan te vechten. De toegang tot het recht dient er te zijn voor alle Nederlanders, niet alleen voor de rijken.

Hopelijk worden de vertrokken bewindslieden van het ministerie van veiligheid en justitie opgevolgd door juristen, en niet door een generaal. Hopelijk wordt ook in een toekomstig kabinet de rechtsstaat weer onafhankelijk van de angsthazen.

Jon Wieringa De Bilt

undefined

Geen vermoeide paus

Naar eigen zeggen is de paus niet van plan om een lang pontificaat uit te dienen. Hoogstens vier of vijf jaar. Hij stelt daarbij Benedictus XVI als voorbeeld. Ik ben het hartgrondig met hem eens. Waarom? Omdat een vruchtbaar en een creatief pontificaat voor het welzijn van de kerk uitermate van belang is. Het houdt de vermoeidheid enigszins buiten de deur van het Vaticaan.

Jan van Drie Oss

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden