brieven

Knappe heren
Waarom worden wielrenners toch altijd gehuldigd met twee mooie dames aan hun wang, zoals te zien op de voorpaginafoto van Cancellara (Trouw, 7 april), en staan triomferende wielrensters zoals Marianne Vos en Ellen van Dijk altijd moederziel alleen op het podium? Moeten daar niet gewoon twee knappe heren naast staan? Gelijke monniken, gelijke wangen?

Jacob van Dijk Rotterdam

In hokken
In Amsterdam blijkt het nodig te zijn om een aparte thuiszorgorganisatie op te richten voor mensen met een andere seksuele geaardheid, dan hetero (Trouw, 9 april). Het artikel hierover besluit met de opmerking dat er ook wordt gedacht aan een speciale woonvorm voor deze mensen in de toekomst.

Er lijkt in ons kleine land maar geen einde te komen aan het uitsluiten van allerlei mensen, waar zij ook vandaan komen en hoe zij ook in het leven staan. De één mag vertrekken, de ander kan geen goede plek meer vinden. Meer en meer kruipen we in hokken, fanatieker haast dan de verzuiling van de twintigste eeuw. Noodgedwongen apart, blijkt uit het artikel. Wanneer gaan we elkaar nu eens gewoon respecteren en aanvaarden zoals we zijn?!

Hetty Boot Brandwijk

Meer aandacht
De ingezonden brief van Izak van Blijderveen (Trouw, 10 april) is mij uit het hart gegrepen. Aandacht verlicht klachten. Hier in Zuid-Frankrijk heeft onze huisarts ruim een half uur de tijd voor elke patiënt. Soms drie kwartier maar de arts blijft altijd rustig ondanks een volle wachtkamer. Je voelt je bijna de koningin zelve hier. Het nadeel is wel dat je vaak lang moet wachten omdat iedereen op volgorde van binnenkomst wordt geholpen. Maar vrouwen breien soms en de mensen lezen rustig een boek. Er zijn mensen die met de laptop op schoot zitten te werken.

Joke Roenhorst-Jansen Warnsveld

(tijdelijk in St.Georges Frankrijk)

Kruidenvrouwtjes
De werkelijke reden achter het wegwerken van de kruidengeneeskunde is dat er een miljardenomzet wordt gemaakt in de farmaceutische industrie en die heeft hier te lande een hoop belangen. Daarom willen Nederlandse artsen geen kruiden gebruiken. En daarom verschijnen er met de regelmaat van de klok minachtende opmerkingen over kruidenvrouwtjes en dergelijke in de kranten. Zij kunnen veel goedkoper werken, zij zijn de echte concurrentie. Ik pleit ervoor dat kruidengeneeskunde weer terugkomt in de artsenopleiding, zodat we ook in Nederland wetenschappelijke kennis over de geneesplanten kunnen ontwikkelen en minder afhankelijk van de farmaceuten worden!

Esther Philips-Sweet Amsterdam

Pesten
Goed idee dat gepeste leerlingen hun pesters vastleggen op camerabeelden (Trouw, 10 april). Natuurlijk komen eigengereide schoolmeesters in het geweer, ze worden geconfronteerd met hun onvermogen om pesters aan te pakken. Ik stel vast dat onderwijzend personeel geen pedagogische kwaliteiten bezit. Ze kunnen wel uitleggen dat 2x2 4 is, maar dan houdt het op. Het gaat nog verder, zij nemen het op voor de daders van pestgedrag, die zouden met een trauma komen te zitten. Tsja, wat een arrogantie. Misschien helpen strafregels voor onderwijzend personeel met als tekst: Ik moet beter op pestgedrag gaan letten.

Joop Luk Wassenaar

Zonder naam
Als psychiatrisch patiënt is het blijkbaar niet mogelijk of verstandig om de eigen naam onder een openbaar artikel te zetten. ('Naam bij redactie bekend', Trouw 10 april). Als psychiatrisch patiënt word ik daar treurig van, al heeft de schrijver er het volste recht toe. Toch maar doen.

Karen Wolsing-van Dartel Nijmegen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden