brieven

Superschool
De superschool (Trouw, 30 september) vind ik een prachtig initiatief van schooldirecteur Eric van 't Zelfde. Echter om het systeem aan te passen aan de leerling lijkt mij geen goed plan. Als een bepaald niveau het uitgangspunt is, zul je om leerlingen op dat gewenste ontwikkelingsniveau te brengen een daarop afgestemd pakket moeten aanbieden. Al dan niet met extra lessen of schooluren. Ten tweede begrijp ik volledig dat je goede docenten voor de klas wilt hebben. Maar docenten die tegen de 17de van de maand al door hun salaris heen zijn, zul je eerst moeten bijspijkeren wat rekenen betreft. Hier ontbreken basisvaardigheden om de uitgaven op de inkomsten af te stemmen. Ik twijfel dan ook gelijk bij deze docenten aan de didactische gaven om aan leerlingen over te brengen dat het leven bestaat uit weloverwogen keuzes maken.

J.P.W. de Vries Amsterdam

Waanzin in Katar
Naar schatting vierduizend doden bij de bouw van stadions en andere voorzieningen in Katar in de aanloop naar het WK voetbal in 2022 (Trouw, 28 september). Oorzaak: arbeidsongevallen en hartaanvallen. Dit bericht raakt ons, veiligheidskundigen, recht in ons hart. Mensen moeten werken bij 50 graden, krijgen onvoldoende drinkwater, werken 12 uur per dag op een lege maag, werken zonder beveiligingsmiddelen en hun paspoorten worden afgenomen. Deze waanzin moet direct stoppen. Dit is een grove schending van de rechten van de mens. Veilig en gezond werken is een recht en een plicht. Wie gaat de verantwoordelijkheid nemen? Of is iedereen verantwoordelijk en dus niemand? Nederlands elftal, wat doen jullie? Katar is het rijkste land van de wereld...

Gerd-Jan Frijters Etten-Leur

Sabbat is verstandig
Een interessant interview met Lieve Joris (de Verdieping, 28 september). Een kanttekening bij de laatste opmerking (een Chinese professor die tegen een Amerikaan zegt dat die het zich kunnen permitteren op zondag vrij te nemen, maar zíj nog niet). Dat is niet waar het om draait. Je kunt erover twisten of het Joodse volk ooit zelf op de leefregel van een sabbat (één dag rust na zes werkdagen) is gekomen of - zoals ik denk - dat God daar de hand in heeft gehad. Wel staat vast dat de materiële omstandigheden van duizenden jaren geleden niet te vergelijken zijn met die in de huidige tijd, ook niet in China. Het economische tij was met andere woorden niet het criterium. De tien geboden zijn leefregels, ter bescherming van de mens gegeven, daar houdt hij het simpelweg het beste op uit. Daar waren en zijn de christenen die eeuwenlang de zondagsrust onderhielden, zich ook van bewust. Het is dan ook niet verstandig om zo'n gemeenschappelijke rustdag in te ruilen voor een stresserig 7 x 24 uurs-bestaan. Gelukkig onderkennen ook sommige ongelovigen in ons land dat.

Petra Koopmans Venray

Buurtbemiddeling
Beatrijs Ritsema constateert dat aan een ruzie tussen twee buurvrouwen, vanwege een aan de schutting hangend wasrekje, weinig meer te doen is (Tijd, 28 september).

Is Beatrijs niet op de hoogte van de mogelijkheid van buurtbemiddeling? Een conflict tussen buren kan in veel gevallen met hulp van buurtbemiddelaars opgelost worden. Deze goed getrainde vrijwilligers voeren eerst afzonderlijke gesprekken met de strijdende partijen. Daarna komt men op een neutrale plaats bij elkaar en gaan de ruziënde buren, onder begeleiding van de buurtbemiddelaars, met elkaar in gesprek. Vaak blijkt er meer aan de hand te zijn dan alleen een 'wasrekje'. Als de wederzijdse irritaties eenmaal uitgesproken zijn, kan vervolgens gekeken worden naar een oplossing. Wat een opluchting als deze gevonden wordt, waardoor men weer ontspannen in de buurt kan wonen.

Margot van den Berg Winterswijk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden