Brieven

PVV als uitlaatklep
Is iedere verwijzing naar de PVV niet goedkoop, onsmakelijk, beledigend, maar bovenal gevaarlijk? Kreeg Thom de Graaf (D66) in 2002 niet soortgelijke verwijten nadat Volkert van der G. Pim Fortuyn vermoordde, door vóór deze aanslag te zeggen dat er een bloedrode lijn liep van Anne Frank naar Pim Fortuyn? Is ieder individu niet verantwoordelijk voor zijn eigen afschuwelijke daden? Misschien moeten we juist blij zijn met de PVV als uitlaatklep. En moeten we als gehele samenleving dit soort bizarre misdaden verafschuwen, inclusief de PVV en daarbij niet verwijzen naar Bosma of Wilders.

Angelo de Groot Leiden

Geef Breivik geen podium
Vooropgesteld moet worden dat de daad van Anders Breivik gruwelijk is en op geen enkele wijze te rechtvaardigen. Dat daar in de pers, en dus ook in Trouw, op gepaste wijze aandacht aan besteed wordt is ook volkomen terecht. Maar waar de Noorse justitie op goede gronden besluit deze man geen podium te bieden om zijn gedachtengoed te verspreiden, ruimt Trouw al dagenlang meerdere pagina's in nieuwskatern en Verdieping in om het gedachtengoed van deze man uitgebreid te beschrijven. Goede informatievoorziening is te prijzen, maar dit is te veel van het goede.

Kees Post Doetinchem

Gestoorde gek
Sinds Pim Fortuyn noemen we een samenraapsel van ideeën een 'gedachtengoed'. Bij de Noor Breivik gaat het zelfs om bij elkaar gekopiëerde uitspraken en meningen. Een gedachtengoed is een coherente en fundamenteel doordachte verzameling van ideeën. Dat kom je soms tegen bij filosofen, zelden bij politici en niet bij een gestoorde gek.

Taco Kingma Gouda

Eenzijdige reactie
Gezien de lezersreacties in Trouw op het drama in Noorwegen is het duidelijk: Als een linkse waanzinnige een wandaad pleegt is dit walgelijk, maar we moeten dan vooral niet vergeten dat de dader zelf ook geleden heeft, en wel door rechts. Als een rechtse waanzinnige een wandaad pleegt dan is dit walgelijk en moeten we vooral niet vergeten hoe kwalijk het gedachtengoed van rechts is. Ik vind deze reactie zo stuitend dat ik bijna mijn abonnement op Trouw had opgezegd. Gelukkig weerhield de genuanceerde en subliem geschreven column van Ephimenco (26 juli) me hiervan.

Rob Dijkstra Nijmegen

Morele verontwaardiging
Politiek Den Haag houdt Wilders en de zijnen uit de wind. Wat een zegen dat Trouw daaraan geen behoefte heeft, maar ruimte biedt voor authentieke morele verontwaardiging en een scherp onderscheidingsvermogen. De Podiumpagina van 26 juli is om in te lijsten!

Wim Noomen Zwolle

Selectief geheugen
Goed nieuws dat Wilders in zijn laatste verklaring zegt te geloven in de kracht van de stembus en niet in die van bommen en pistolen (Trouw, 27 juli). Tot voor kort was dat anders. Nog in 2007 pleitte hij ervoor te schieten op de benen van Marokkaanse relschoppers na een voetbalwedstrijd in Tilburg en in 2009 deed kamerlid Fleur Agema het voorstel het pistool te richten op Marokkaanse jongens in Gouda. PVV-Kamer- en raadslid De Roon hield vorig jaar in Nova een gelijkluidend pleidooi. Is hier sprake van een veranderd standpunt of van een wel erg kort en selectief geheugen van Wilders?

Goos de Haan Alkmaar

Lesje van Wilders
Karen Zandbergen schrijft (Trouw, 27 juli) dat Wilders weer een lesje heeft gegeven in effectief communiceren. Nee, hij geeft les in destructief gepraat. Door met emotioneel geladen woorden als 'walging' te reageren, blokkeert hij iedere communicatie die tot verheldering en oplossing van huidige maatschappelijke vraagstukken kan leiden.

Jan Boerma Roosendaal

Zandstralen dan maar?
Terecht signaleert Karen Zandbergen de effectiviteit van de 'communicatie' van Wilders. Het is net zo effectief als met een spuitbus een leuze op een muur spuiten. Twee seconden werk en het duurt dagen om die gemene troep er weer af te boenen. En het ergste is, ondanks al je inspanningen, en zelfs mede daardoor, je blijft het zien. Misschien zandstralen?

Jan Tiemens Apeldoorn

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden