Brieven

Van Gent is hypocriet
Terug van een reis lees ik een aantal kranten achter elkaar. In Trouw van 30 juni: Ineke van Gent, politica bij GroenLinks, werkte bij de Hema. Op alle afdelingen maar niet bij de worsten, want ze is vegetariër. Trouw van 6 juli: Van Gent is een groot voorstander van het schrappen van de weigerambtenaar. Vrijheid van handelen, maar wel alleen als het mevrouw Van Gent uitkomt. Hoe hypocriet kan je zijn.

Hetty Kock Leidschendam

Homeopathie (1)
Wat een venijnig stukje schrijft Asha ten Broeke over homeopathie (Podium, 9 juli). Als net terugkerende abonnee ben ik flabbergasted. Dat uitgerekend een krant als Trouw, die religie en spiritualiteit hoog in het vaandel heeft staan met als grondslag thema's die niet wetenschappelijk te bewijzen zijn, een dergelijk dommig, kortzichtig en valsig stukje publiceert. Wat me het meeste grieft, is dat ze de draak steekt met het blad Ode, een blad dat elk thema positief benadert en geprezen wordt voor zijn andere manier van denken.

Anneke Boonstra Haarlem

Homeopathie (2)
Asha ten Broeke meent te weten dat homeopathische medicijnen niet kunnen werken. Maar hoe zit het dan met homeopathische middelen voor dieren? Dieren weten (vaak) niet dat ze iets toegediend krijgen, terwijl het toch blijkt te helpen.

Léon Vrins Zeist

Afhankelijkheid

Terecht stellen alle politieke partijen dat het cruciaal is om het vertrouwen van de financiële markten in de Europese economie te herstellen. Wat ik echter volledig mis in alle retoriek en plannen en wat eigenlijk het hoofdthema moet zijn van de verkiezingen is de volgende vraag: waarom zitten we vast in een stelsel waarbij heel Europa zich slaafs afhankelijk heeft gemaakt van het vertrouwen van die financiële markten en wat kan Europa als organisatie eraan doen om die afhankelijkheid om te keren? Opdat het primaat niet langer aan de financiële markten maar aan de democratie zal zijn! Welke partij is in staat daarin andere partijen en landen mee te krijgen, en weet de kiezer ervan te overtuigen dat hij die beloften daadkrachtig zal invullen? Dat wordt de hamvraag bij de volgende verkiezingen!

Jurgen van Ooijen Den Haag

Babyroof Argentinië
Nog eens vijftig jaar cel voor Videla voor babyroof (Trouw, 7 juli). Als opa denk ik aan al die ouderen in Argentinië die nooit grootouders zullen worden omdat ze niet weten wat er met hun kinderen is gebeurd. Dan denk ik aan Jorge Zorreguieta die deel uitmaakte van het Videla-regime. Hij kan Nederland in en uit, om in alle rust en luxe bij zijn dochter en kleindochters te zijn. In Argentinië kunnen ouderen alleen maar met pijn en verdriet denken aan hun verdwenen kinderen en aan de kleinkinderen die ze nooit zullen hebben. Er wordt gezegd: 'Daar kan Máxima toch niets aan doen', maar Willem-Alexander wel. Zijn keus zorgt ervoor dat zijn koningschap altijd met de dictatuur van Videla verbonden zal blijven.

Kees van Leeuwen Hengelo

Soesterkwartier
Geweldig om op de voorpagina van 7 juli over mijn Soesterkwartier in Amersfoort te lezen! Die wijk waarvan PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom weet dat wij in de voortuin zitten en schijt hebben aan hervormingen, omdat elke hervorming ons heeft getroffen. Ik wist nog niet dat er speciaal beleid gevoerd was ten nadele van de bewoners van het Soesterkwartier. Helaas trof ik toevallig vandaag niemand in de voortuin om verder navraag te doen. Hiermee wil ik niet beweren dat er op 7 juli werkelijk geen enkele Soesterkwartierder in de voortuin heeft gezeten. Gelukkig woon ik in een leuke, karakteristieke en diverse wijk en niet in een cliché. Gaan de verkiezingsdebatten deze keer niet over Henk en Ingrid maar over 'de Soesterkwartierder'? Dan is enig veldonderzoek aan te raden.

Remko van der Vos Amersfoort

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden