brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Trouw en vrouw

Uit het onderzoek van sociologe Niraï Melis (Trouw, 6 september) naar de wijze waarop mannen en vrouwen in kranten worden afgebeeld, blijkt dat redacties er traditionele ideeën op na houden. Mannen zijn in pak, aan het werk en kijken serieus. Vrouwen lachen daarentegen vaker en staan in meer huiselijke setting en met meer ontbloot lichaam op de foto. Ook Trouw bevestigt die rolpatronen, blijkt uit de selectie van foto's bij het interview.

Deze stereotypen zijn ook in teksten terug te vinden. Trouw berichtte in twee afzonderlijke bijdragen over de EU-aanstellingen van Donald Tusk en Frederica Mogherini. De twee artikelen stonden onder elkaar. Wie van boven naar beneden las - vermoedelijk de meest voorkomende leeswijze - kwam eerst bij Tusk terecht. Hij werd getypeerd als een vredesduif die de gemoederen sust en compromissen nastreeft. Kortom, iemand op wie Polen en nu de Europese Unie kan bouwen. Hoe anders werd Mogherini in de eerste alinea omschreven, namelijk als iemand die soft en onervaren zou zijn. Ze zou bovendien te jong gevonden worden om serieus genomen te worden. Sommige politici denken wellicht zo over Mogherini, maar moet een krant dat daarom benadrukken? Waarom niet begonnen met een zelfde lovende alinea die Tusk wel kreeg? Immers, de EU-buitenlandchef blijkt ironisch en slim te zijn, over een enorme dossierkennis en werklust te beschikken en ook nog eens Engels en Frans te spreken. Twee talen die Tusk overigens niet beheerst. Maar blijkbaar wordt het belangrijker gevonden om eerst te melden dat Mogherini niet kleurrijk zou zijn.

Jitske Jasperse Amsterdam

Vrouw mag best lachen

Rian Visser slaat de feministische plank volledig mis met haar oproep aan vrouwen om niet meer te lachen tijdens een mediaoptreden (Brieven, 8 september). Het zou rolbevestigend zijn. Niets is minder waar. Een groot en wijs leider als Nelson Mandela toonde bijna altijd zijn brede lach in de media. Machtige mannen moeten daar juist een voorbeeld aan nemen en niet zo somber kijken als ze gefilmd of gefotografeerd worden. En vrouwen: blijf vooral lachen!

Arnoud Colenbrander Enschede

Wildplukken leuk?

Leuk natuurlijk voor natuurliefhebbers om op de eerste Nationale Wildpluk Conventiedag met elkaar een flink stuk bos leeg te plukken (Trouw, 8 september). Als het er toe geleid heeft dat een aantal wildplukkers zich heeft afgevraagd hoe leuk het, met het oog op de winter, voor de lijsters, eekhoorns en wederzijdse families was, daar op die Nijmeegse heuvelrug, kan er voor volgend jaar misschien iets anders worden bedacht. Bij voorbeeld thuis wat tegels lichten, bessenstruiken planten en met elkaar gezellig wandelen in het bos?

Aggie van der Meer Bolsward

Engelse bus

Ook wij hebben bijzondere herinneringen aan Schiermonnikoog. Met genoegen dus het artikel gelezen over hotel Van der Werff (Trouw, 3 september). Eén ding ontbrak: de antieke bus. Toen wij jaren geleden in het hotel logeerden, haalde Jan Fischer zijn gasten persoonlijk met een prachtige donkerblauwe Engelse bus van de boot en bracht hij ze ook weer terug. Een ritueel bijna, passend bij het geheel.

Gre en Wim van den Bos Muiden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden