Brieven

Zonder last mét ruggenspraak
In zijn pleidooi voor een terugroeprecht voor spookpolitici gebruikt Sam van der Staak de term 'zonder last en ruggenspraak' (7 oktober). Sinds 1983 spreekt de Grondwet echter alleen over 'zonder last'. Dat wil zeggen dat een gekozene niet in opdracht van of na betaling door anderen een besluit mag nemen. Overleg met de achterban mag best.

Bert van den Braak Leiden

Bleker schiet dubbel raak
Met zijn zojuist gepresenteerde Wet Natuur heeft staatssecretaris Bleker dubbel raak geschoten. Schietgrage jagers heeft hij op hun wenken bediend en ook het laatste restje van het door zijn partij beleden rentmeesterschap is met deze wet om zeep gebracht.

Hans Bouma Kampen

Vrijzinnigen schaden geloof
Bewonderend spreekt Trouw over de vrijzinnige San Salvador-parochie in Den Bosch. Het bisdom krijgt ervan langs. Waarom willen progressieve christenen de waarheid niet onder ogen zien? Kerken die met hun opvattingen nauwelijks nog verschillen van de niet-christelijke buitenwereld, lopen in rap tempo leeg. Om de simpele reden dat ze nauwelijks verschillen van de buitenwereld. Juist zij schaden het aanzien van het geloof.

Joanne van Aalst Alphen a/d Rijn

Naakt op pagina drie
Twee halfnaakte sportmannen, Sedoc en Van Gelder, sprongen bijna van pagina drie af in Trouw (7 oktober). Houd alstubieft rekening met (oudere?) mensen die traditioneel christelijke waarden als bescheidenheid en terughoudendheid op lichamelijk gebied hoog achten. De plaatjes zouden op de sportpagina en een stuk kleiner ook wel tot hun recht gekomen zijn!

L. van Zwol Almere

Moslimleiders: red afvallige
Een afschuwelijk voorbeeld van een intolerante houding uit de fundamentalistische hoek van de islam, de doodstraf dreigt voor een afvallige in Iran (Trouw, 7 oktober) die tot het christendom is overgegaan. Waar blijven de wereldwijde protesten van moslimleiders? Zij hebben nu de kans om de vreedzame kant van de islam te benadrukken en het leven van deze man te redden.

Jos van Houwelingen Utrecht

Sap en Cohen: gekke Henkie
Opnieuw hielpen de progressieve partijen het kabinet aan een meerderheid om het noodfonds voor Griekenland uit breiden (Trouw, 7 oktober). Zij nemen hun verantwoordelijkheid, terwijl de gedoogpartner de andere kant op kijkt. Nobel en redelijk, zeker. Tegelijk zijn zij daarmee ook verantwoordelijk voor het onheil dat dit kabinet over Nederland uitstort. Afbraak van solidariteit, zorg, cultuur, natuur. Dat is een fors ander scenario dan ik voor ogen had toen ik op links stemde. Hoe lang spelen Sap en Cohen nog voor Gekke Henkie?

Kees Posthumus Apeldoorn

Winterreise: geen hertjes
Bij het coververhaal van de Verdieping (Trouw, 7 oktober) staat een still van het videoproject 'Bambi (Winterreise), 2003 van Miroslav Balka. De 'hertjes' die rondhuppelen in de sneeuw bij de hekken van Auschwitz zijn geen hertjes, maar reeën. Aan hun wijd openstaande spiegels is verder te zien dat ze op de vlucht zijn, kennelijk voor een mens. Hierdoor krijgt de symboliek een andere lading. Aan de andere kant van het hek was vluchten niet mogelijk. Joep Haffmans Utrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden