brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Stadion of Arena?

De roep om aan de Amsterdam Arena de naam van Johan Cruijff te geven (Trouw, 26 maart) steun ik van harte. Als het maar geen 'Johan Cruijff Stadion' wordt genoemd. De enige juiste naam is: 'Johan Cruijff Arena'. Dat is een naam met voldoende statuur die past bij zijn persoon. In een arena ga je de strijd aan met anderen. Johan ging in veel zaken voorop in de strijd, tegen bestuursleden, tegen de bond, tegen onrecht. En altijd met het doel het beste voor de ander eruit te halen.

Rene Valkema Eelde

Bach, Cruijff en het getal 14

Tussen de uitvoeringen van de 'Mattheus Passie' van Johann Sebastian Bach overleed Johan Cruijff, die het magische getal 14 droeg. De mystiek van dit getal deelt hij met Bach als we zijn naam becijferen met 2 + 1 + 3 + 8 = 14. De Mattheus kent ook 14 koralen. De iconische uitstraling van beiden zouden we kunnen onderstrepen door 14 te ontleden in 2 x 7. Zeven als het volmaakte getal. Twee volmaakte mensen die elkaar met het getal 14 de hand reiken?

Jan de Vries Hilversum

Hazen en Pasen

Hazen hebben niets met Pasen van doen, schrijft Leonie Breebaart (Letter & Geest, 26 maart). Toch zijn er verhalen die het vertellen waard zijn. Wij waren in het klooster van Noirlac, waar een evangelieboek opengeslagen lag op Pasen. Rond de afgebeelde opgestane Heer sprongen hazen alle kanten op. Een oude monnik verklaarde de bonte schildering. Hazen horen bij Pasen. Want hazen met hun lange oren hebben het gerucht als eerste gehoord. Daarna sprinten ze zo hard weg als ze kunnen om het goede nieuws te verspreiden. Het is een estafettewedstrijd, waarbij de eersten wegduiken om het stokje aan frisse hazen over te geven. De monnik eindigde met een lachje. En hazen zijn heel vruchtbaar, zo vruchtbaar is de blijde boodschap.

Jeroen Bellwinkel Leiden

Heilig

Bravo Trouw, dit is kleur bekennen in de Verdieping. Menige overweging tijdens de viering van Pasen had zo vervangen kunnen worden door de beroemde brief van frère Christian (Letter & Geest, 26 maart). Deze monniken verdienen onmiddellijk heilig verklaard te worden. Velen viel die eer te beurt voor zoveel minder.

André van Kempen Eindhoven

In de war door De Wijk

De columns van Rob de Wijk brengen mij de laatste weken nogal in de war. Enerzijds is volgens De Wijk het associatieverdrag met Oekraïne niet meer dan een simpel handelsverdrag waar je bij het komende referendum met een gerust hart ja tegen kunt zeggen. Anderzijds is het een extreem belangrijk verdrag dat bij afwijzing zal leiden tot een terugkeer naar de Koude Oorlog en naar de ondergang van Oekraïne. Maar als dit waar is, dan moet dit verdrag toch veel meer zijn dan slechts een simpel handelsverdrag? Nadere uitleg is dan ook welkom, liefst voor 6 april.

Rob Dijkstra Winsum

Handel maakt alles goed?

Hoe komt het toch dat men denkt dat een stem vóór het associatieverdrag met Oekraïne gelijk gesteld wordt aan hulp aan de Oekraïense bevolking? Wil je de Oekraïense burger echt helpen, dan zou het beter zijn om voorwaarden aan het ingaan van het associatieverdrag te stellen. Bijvoorbeeld zou er eerst iets gedaan moeten worden aan de grenzeloze corruptie, zou de macht van de steenrijke oligarchen met hun privélegertjes enigszins gebroken moeten worden en zouden de minderheden in Oekraïne toch op z'n minst iets meer gelijke rechten moeten krijgen. Of denkt iedereen echt dat het allemaal vanzelf in orde gaat komen, als we eerst maar handel hebben?

Marianne van Voorn Groningen

Zondagswet

D66 wil helemaal geen christenen pesten (door de Zondagswet af te schaffen), aldus twee Kamerleden van D66 (Opinie, 26 maart) in reactie op beweringen in Trouw van de zijde van CDA en ChristenUnie. Want D66 komt juist op voor 'de vrijheid van iedereen'. Maar daar gaat het niet om in de Zondagswet. Daarin gaat het om de wettelijke bescherming van minderheden, een van de pijlers van de democratie. Dat kun je niet aan gemeenten overlaten. Want dan begint de wielercross met een spreekstalmeester met een geluidsvolume van vele decibellen op veertig meter van de kerk op zondagmorgen niet pas om 12 uur, maar al om 9 uur te brullen, zodat de kerkdienst van 10 tot 11 volledig de mist in gaat. Als de Zondagswet verouderd is moet hij aangepast, maar je moet niet het kind met het badwater weggooien. Dat je dit aan een partij die zich Democraten noemt nog moet uitleggen!

Jan Koen Visser Alkmaar

Buiten spelen

Trouw kopt: 'Brits kind komt minder buiten dan gedetineerde' (Trouw, 26 maart). Dan weet ik er nog wel één. 'Verpleeghuisbewoner komt minder buiten dan gedetineerde' en voor hen geldt: onvrijwillig.

Anja de Vries Gouda

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden