Brieven

Inzicht in zorgkosten
Terecht stelt neurochirurg Ronald Bartels dat ook patiënten verantwoordelijk zijn voor de hoge kosten in de gezondheidszorg (Podium, 9 april). Gedeeltelijk is dit te wijten aan de mentaliteit van 'ik ben toch verzekerd' of 'ik zal eruit halen wat erin zit'. Een andere oorzaak is het feit dat de patiënten nauwelijks op de hoogte zijn van de kosten: wat kost die operatie, die scan, die week in het ziekenhuis? Om die wat kafkaëske sfeer te doorbreken zou het goed zijn als de verzekeringsmaatschappijen verplicht worden om alle rekeningen die ze betaald hebben voor de patiënt te specificeren zodat ze inzicht krijgen. Dit zal bij velen een positieve invloed hebben en een lichtzinnig gebruik van de zorg voorkomen.

P. Ebbinge Zutphen

Schuld en boete
Complimenten voor het interview met Boudewijn de Bruin in schuld en boete in de financiële sector (Religie & filosofie, 9 april). De analyse van meneer Wabeke, ombudsman financiële dienstverlening, luidde in 2008 ongeveer hetzelfde over de woekerpolis: overheid, toezichthouder, financiële sector en consument dragen samen verantwoordelijkheid. Desinteresse noemde Wabeke niet, maar hij is dan ook geen ethicus. Het bleef in 2008 erg stil na Wabekes analyse. Kennelijk was het geen geluid waar Nederland op zat te wachten.

Cornelus Demoet Veenendaal

Bodar over de paus (1)
In de Tien Geboden (de Verdieping, 6 april) zegt Antoine Bodar: 'Over paus Franciscus ben ik nog niet zo tevreden. Misschien komt het nog. Ik vind deze paus te populistisch.' Dit citaat heeft geen enkel verband met de voorafgaande zinnen over Bodars eigen bedrevenheid in het celebreren van de liturgie en die van paus Benedictus. Het enige verband is het woord paus. Als je zo een volgend onderwerp erbij sleept, zegt dat veel over jezelf.

Onmiddellijk na de pauskeuze was zijn onvrede ook al op de televisie van zijn gezicht af te lezen. Zat hem toen al iets dwars? Wat Bodar vervolgens zegt over paus Franciscus is meer dan aanmatigend. Maar ook klein! En naar inhoud te ondermaats om te gaan weerleggen. Maar als hij over besturen wil meepraten, wil ik hem graag herinneren aan zijn eigen bestuurlijke hoogtijdagen als plebaan van de Sint Jan.

W. Cox Waalwijk

Bodar over de paus (2)
Bij het achtste gebod zegt Antoine Bodar - ik heb het een paar keer overgelezen - dat de Schrift ontsproten is aan de traditie (de Verdieping, 6 april). Heb ik het goed begrepen zoals het daar staat? Dus eerst de traditie en dan pas de Schrift. Hij vraagt ook: Begrijpt u? Ik denk dat ik het begrijp: de Schrift wordt aangepast aan de tradities. Dus we hebben nu een hele andere Schrift dan ik weet niet hoeveel jaar geleden. Geen wonder dat de kerken leeglopen!

Tineke Postma-Spoelstra Egmond aan Zee

Poetin, vriend of vijand?
Je kunt over Poetin denken wat je wilt. Veel gedachten zullen vermoedelijk één kant opgaan. En dan toch een feestje, dat je ook nog niet mag bederven. Ik mag hopen dat minister Timmermans hem in het Russisch toch wat heeft weten in te fluisteren. Na het zien van de foto van Poetin is alles duidelijk: Hij is onze vriend, ook niet dit jaar!

Pieter Bitter Bennekom

Homo op de rug?
Het viel wel op, bij een artikel over homobeweging en anti-Poetindemonstranten: die foto van de Russische politie met in spiegelbeeld HOMO op de rug (de Verdieping, 8 april). Maar het is toeval natuurlijk. OMON (H is het Russische teken voor onze N) staat voor Otryad Mobilniy Osobogo Naznacheniya, de mobiele eenheid voor speciale doelen. Wonderlijk dat een afkorting tot zo'n ironische associatie kan leiden.

G. Burger Den Haag

Potje van de thuiszorg
Met stijgende verbazing het verhaal over Thuiszorg-testcase Emmen gelezen (Trouw, 6 april). De verhuizing van de dierentuin naar het centrum van Emmen is inderdaad een heel duur project, maar wordt het potje van de thuiszorg misschien ook gebruikt om die onkosten mede te kunnen dekken? Een absurde veronderstelling misschien, maar het verhaal over de thuiszorg is dat zeker ook.

Janny Noordzij-NijhofVianen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden