brieven

Eerlijke ontwikkelingshulp
In het artikel 'Over hulp en de strijkstok' (de Verdieping, 10 juli) krijgen ontwikkelingsorganisaties het advies om eerlijk tegen donateurs te zijn over waarom zij soms niet de meest efficiënte hulp kunnen geven. Als voorbeeld wordt gegeven dat organisaties illegaal de grens overgaan en honderden kilometers rijden om bij mensen te komen die door niemand anders worden geholpen. Zouden zij hier open over zijn, dan kunnen ze net zo goed hun hulp meteen stopzetten. De regering van het betreffende land kan deze informatie ook vinden en zal dus weten op wie zij moeten letten om illegale acties te voorkomen. Wat ook weer gevaarlijk voor de hulpverleners en de ontvangers van de hulp kan zijn.

Corrie Scholtheis Wijster

Sciencefiction en horror
Soms confronteert een krant me met het ondenkbare of het onbegrijpelijke. Vanmorgen is zo'n moment. Ik lees het bericht over de gedwongen voeding van de gevangenen op Guantánamo Bay (Trouw, 10 juli). De gedwongen voeding zal, zo zegt het leger, tijdens de ramadan alleen voor zonsopgang en na zonsondergang plaatsvinden: pseudorespect in een ultiem respectloos systeem of het toppunt van cynisme? Het gaat mijn verstand en gevoel te boven. Daarnaast lees ik de instemming van Hans van Baalen met de militaire coup in Egypte (Opinie, 10 juli). Een liberaal in een prominente democratische positie die propageert dat het verantwoord is om een fundament van de rechtsstaat te schenden om de rechtsstaat te redden. Beide berichten snijden mij de adem af. De krant brengt nieuws en opinie, maar het voelt als sciencefiction en horror.

Harry Slegh Utrecht

Rotterdamse prioriteiten
Waar de prioriteiten liggen voor de burgemeester en wethouders van Rotterdam is overduidelijk. Gemeentelijke afvaldienst Roteb krijgt onvoldoende budget om de stad schoon te houden, waardoor Rotterdam een vuile stad is in vergelijking met grote steden als Madrid en New York. Festivals die gepaard gaan met veel geluidsoverlast krijgen ruim baan. Grote uitzondering was de start van de Tour de France in 2010. Toen kon alles: het is hier in Rotterdam-Zuid nog nooit zo schoon geweest en er was duidelijk beveiliging op straat. En nu moet er koste wat het kost een nieuw voetbalstadion komen terwijl een minderheid van de bevolking er gebruik van maakt.

Bert Jan Jonker Rotterdam

Bouwprojecten
De crisis heeft in elk geval als voordeel dat bestuurders ons niet meer zo makkelijk een megalomaan project als visitekaartje kunnen nalaten (Trouw, 10 juli). Niemand zit ook te wachten op nog meer mens-onvriendelijke pleinen en gebouwen, met veel beton en een minimum aan bomen of groen. Het stenige Spuiplein in Den Haag is zo'n plek, een echt hitte-eiland. Kenmerk van dit soort projecten is dat de menselijke maat en behoefte niet telt bij de bestuurders. Net als vroeger in Oost-Europa.

Gerrit Krajenbrink De Heurne

Mannenwereld
Andy Murray wordt luid bejubeld als de eerste Britse winnaar van Wimbledon sinds 1936. Blijkbaar tellen in topsport vrouwen toch nog niet helemaal mee: in 1977 won Virginia Wade, Britse, de enkeltitel bij de vrouwen, door onze eigen Betty Stöve te verslaan.

Anja Bos Elst

Heerlijke vogelkers

'Vogelkers raken we nooit kwijt', schrijft Trouw (Duurzaamheid & Natuur, 9 juli). Het stuk behandelt bijna alleen maar negatieve eigenschappen van deze boom. Onterecht: van de eetbare vruchtjes die je zo in de natuur kan plukken, kan lekker sap worden gemaakt. Dit smaakt heerlijk bij de yoghurt, en is gezonder dan yoghurt met een vruchtensmaak uit de supermarkt.

Remine van der Zwan-Veen Zwolle

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden