Brieven

Verademing
Scholen krijgen meer vrijheid van minister Bussemaker (Trouw, 7 februari). Wat een verademing! Na jaren van vastlopend meet- en regelbeleid eindelijk weer een weldenkend mens aan het hoofd van het ministerie van onderwijs. Ik zie nu al uit naar een vervolg over de Cito-gekte.

W. Wattel Middelburg

Fietsende tachtigplussers
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid is verbaasd over het toenemende risico voor fietsende ouderen om te overlijden in het verkeer (Trouw, 8 februari). Mij verbaast het dat als mogelijke verklaring nergens het sterk gestegen gebruik van de elektrische fiets onder ouderen wordt genoemd. Deze toename loopt in de tijd parallel met de stijging van het aantal ongevallen onder fietsende ouderen. Geen wonder: de combinatie van een veel sneller vervoermiddel en een kwetsbare oudere berijder met lagere reactiesnelheid kan niet anders dan tot meer ongevallen leiden.

Heleen Mosselman Den Haag

Geen verschil meer
Het is waar dat de verschillen tussen de EO en de Ikon in het verleden groter waren (Trouw, 8 februari). Dat is zeker niet omdat de Ikon minder vrijzinnig zou zijn geworden! Er rest dus slechts één conclusie: de EO heeft zijn missie aangepast en zijn roeping verloochend.

M.A. van den Berg Zoetermeer

Provincies
In de interessante analyse van wetenschappers Allers en Geertsema (Podium, 8 februari) valt een hardnekkig vooroordeel op. Over het opschalen van provincies zouden burgers zich zorgen maken. Nu gaat die zorg misschien nog op voor het opheffen van geografische provinciegrenzen. Die hebben we immers op school geleerd en zitten in ons historisch besef. Maar ik heb nog nooit iemand met trots horen zeggen dat hij of zij bijvoorbeeld Zuid-Hollander is. Met het bestuurlijk verschijnsel provincie heeft de burger, zo lijkt het, heel weinig. De opkomst bij Statenverkiezingen spreekt op dat punt boekdelen. Burgers hebben ook weinig idee wat provincies voor hen doen of betekenen, en wat zij als burger daaraan betalen. Het zou goed zijn om dat verschijnsel eens goed te onderzoeken voordat wordt gesteld dat burgers zich zorgen maken.

Rob Zakee Bunnik

Ecojagen
Met gemengde gevoelens las ik de artikelen over ecojagen (Trouw, 7 februari). De vleesproducerende en -verwerkende industrie is inderdaad dieronterend. Vegetarisme of veel minder en alleen biologisch geproduceerd vlees en vis eten zijn de meest dier- en milieuvriendelijke oplossingen. Ecojagen niet. Het spaarzame wild en die 500.000 ganzen zijn snel op als ecojagen populair wordt. Ook wordt telkens gezegd dat wild schadelijk is en beheerd moet worden. Maar wat is schade? Ik geniet van al die ganzen en vind het vanzelfsprekend als boeren schadeloos worden gesteld van mijn belastingcenten. Als everzwijnen niet worden bijgevoerd neemt de overlast vanzelf af. Jagers en natuur bondgenoten? De slacht iets goddelijks? Je zult maar slachtoffer zijn. Lang niet al het wild wat wordt (aan)geschoten is in één keer dood. Een deel sterft een langzame en pijnlijke dood. Ik heb dat met eigen ogen gezien. Duurzame oogst van scharrelvlees wordt de ecojacht genoemd. Scharrelvlees? Levende dieren zult u bedoelen.

Robert Blanken Veenwouden

Ethische jagers
De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging heeft verklaard dat zij het onethisch vindt dat ganzen in de broed- en ruiperiode vergast zullen worden. De jagers vinden dit in strijd met hun gedragscode, omdat de vogels dan te kwetsbaar zijn (Trouw, 7 februari). Er wordt in het artikel zelfs gesteld dat jagers de natuurorganisaties passeren als het gaat om dierenwelzijn. Zelden heb ik zoiets lachwekkends gelezen. Kennelijk is het wel ethisch om gezonde en kwieke vogels dood te schieten. Het laat maar weer eens zien dat de jagers totaal niet geïnteresseerd zijn in natuurbeheer, waarover zij zo vaak hoog opgeven, maar dat het hun alleen maar gaat om hun hobby. Als die beesten vergast zijn voordat de jagers aan de gang kunnen, is er voor hen weinig lol meer aan. Laten we er toch mee ophouden jagers serieus te nemen als het gaat om natuurbeheer.

Bert van der Spek Haarlem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden