Brieven

De burger betaalt
De provincie Flevoland zou alle gronden voor de natuurverbinding Horsterwold moeten terugverkopen aan de boeren (Trouw, 12 april). Dat gaat de burgers 70 miljoen euro kosten. De provincie zou destijds een te hoge prijs voor de grond hebben betaald aan de boeren die zijn uitgekocht. Terugverkopen tegen de huidige marktwaarde zou verliesgevend zijn. Voor het gemak wordt voorbijgegaan aan de door de boeren geleden schade, materieel en immaterieel. Nu de plannen terecht door de Raad van State zijn vernietigd, zegt de provincie dat de burger het gelag moet gaan betalen. Toen de plannen nog in ontwikkeling waren en de bomen tot in de hemel groeiden, werd nooit gerept over het aandeel van de burger in de bekostiging van het Oostvaarderswold. Een droom voor natuurliefhebbers is uiteengespat, maar die droom had een hoge prijs, die de burger moest betalen. Waarschijnlijk zonder er erg in te hebben. De provincie Flevoland moet niet zielig doen. Dit is een koekje van eigen deeg.

Tienke Drost-Stellingwerf Zeewolde

Toast
Wat een smakeloze actie van de jongerenorganisaties, alcohol op straat, met de fles aan de mond (Trouw, 13 april). Drinkend op een nog onbekend succes. Is het dan zo verwonderlijk dat de jeugd alcohol overal en altijd gewoon gaat vinden. Ik vind het een slecht etiket voor een jongerenorganisatie, en hoop dat ze inzien dat een glas cola op een terras beter was geweest.

Gerda Bruinsma Veenendaal

Zo getapt was Bach niet
Veel aanhangers van de verpopte versie van het lijdensverhaal van Jezus Christus verwijzen graag naar de populariteit waarin de passies en cantates van Johann Sebastian Bach en zijn tijdgenoten zich destijds mochten verheugen. Ten onrechte. Dat er toen zoveel werken voor de kerkelijke erediensten zijn gecomponeerd had niets van doen met getaptheid, maar alles met religieuze plicht en vakmanschap. Bachs collega Christoph Graupner produceerde wekelijks in opdracht van zijn werkgever, landgraaf Ernst Lodewijk van Hessen-Darmstadt, een cantate. Niet voor het grote publiek, maar voor de grafelijke familie en gevolg. Na de kerkdienst verdween het werk in een kist om er honderden jaren niet meer uit te komen. De makers van The Passion is er kennelijk alles aan gelegen dat hun product gelijk wordt gesteld met Bachs meesterwerk. Geholpen door een politiek klimaat waarin klassieke muziek tot linkse hobby is verklaard, lijkt hun missie te slagen. Voorwaar, ik zeg u, binnen een paar jaar laten de leden van het kabinet Naarden links liggen om op Witte Donderdag het verlichte EO-kruis door de straten te kunnen dragen.

Kees Koudstaal Baarn

Bijbelverbranding
Ergens in de kantlijn weggefrommeld op pagina 8 staat het bericht over de molenbrand in Burum (Trouw, 13 april). Blijkt dat de verdachten in een papiercontainer bijbels en psalmboekjes hadden gevonden en die in brand hadden gestoken. Geen christen die er op reageert, maar waren het korans geweest, wat ook verwerpelijk was geweest, dan was het land te klein geweest. Van een krant als Trouw had ik wel wat meer aandacht voor het 'uit de roulatie halen' van bijbels en psalmboekjes verwacht.

Jan Dekker Kampen

Vernield boerenland
Vorige week gingen wij van Lage Vuursche naar Eindhoven. Onvoorstelbaar wat een terreinen waar boerenland was ingewisseld voor natuur. Onvoorstelbaar wat een terreinen waar boerenland was vernield voor fabrieks- en kantoorlocaties. Dan Koos Dijksterhuis die alleen de groene weide ziet waarop iemand zijn beroep uitoefent, maar de rest negeert. Je laat die oude plaat opstaan, maar de naald blijft hangen.

Jan Kuijt Lage Vuursche

Kerkelijke stedelingen
Volgens Hans Teengs en David van Keulen (Trouw, 12 april) zijn kerkelijken in de grote steden niet uit op een progressieve koers en verlangen zij een sociaal-conservatieve richting van hun CDA. Een denkfout. Juist in de grote stad zetten christelijk geïnspireerde mensen zich in voor dak- en thuislozen en (uitgeprocedeerde) asielzoekers. En in de kerken wordt gebeden, gepreekt en gecollecteerd voor deze groepen mensen. Vaak zien deze Mauro's van onze tijd de kerk als laatste strohalm voor een rechtvaardig bestaan.

Jan Spijk Den Haag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden