brieven

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Een typisch ouderwets plan: energieheffing lost de problemen wel op. Nee, klimaatvervuiling is een welvaartsprobleem, de beter verdienenden zien daardoor heus niet af van hun energieverslindende statussymbolen. We moeten bij de bron beginnen. Geen buitenverlichting van gebouwen, monumenten, grachten, hoe feeëriek ook, het is verspilling van energie en onnodige vervuiling. Geen (kunst)licht laten branden waar geen mensen meer werken, geen lichtreclames meer, minder verlichting op de wegen: wie wel eens een satellietfoto bij nacht heeft gezien, schrikt van de felle uitstraling van ons land.

En wat de auto betreft: de industrie moet strenge regels opgelegd krijgen. Er moet een maximum komen voor gewicht, motorvermogen en brandstofverbruik. Vrachtwagens consequent houden aan 80 km en geen hogesnelheidstreinen!

Pas als deze (luxe) zaken zijn geregeld, wordt een klimaatbudget, dat veel te ingewikkeld en frauduleus is, geloofwaardig.

R.W. Boer Zwijndrecht

Eindelijk gesteund in mijn overtuiging dat de regering het alcoholprobleem niet wil aanpakken, omdat de leden zelf maar wat graag een glaasje nuttigen. (Trouw 16 mei, Plein 2) Natuurlijk speelt hun eigen voorliefde niet alleen mee, de regering weet dat ook bij ’het volk’ het glaasje gevoelig ligt. En dus wordt er weer grootscheeps ingezet op ons gedoogbeleid omtrent coffeeshops (maar een glaasje moet kunnen, en dus trappen 9 militairen een zwerver het ziekenhuis in).

De aantallen verkeersongevallen met dodelijke afloop, verkrachtingen, geweld in kroegen en wandaden van militairen onder invloed van paar joints? Zet die tegenover de aantallen van al deze daden gepleegd onder invloed van alcohol en wees dan eens eerlijk naar ’het volk’ dat jullie gekozen heeft!

S. v.d. Zwan-Kiel Nieuw Scheemda

Dat Arabische landen in 1948 de daar wonende Joden tot emigratie gedwongen zouden hebben (Podium 14 mei) is een omkering van de werkelijkheid. Ze hebben ze juist uit alle macht geprobeerd tegen te houden gezien de grote belangen, die met hun aanwezigheid in die landen gemoeid waren. De studies hierover van hoogleraar Leo Biegel en de gezaghebbende Libanese historicus Eli Kedouri, zouden briefschrijver Goudeket een flink stuk vooruithelpen met zijn inzichten.

H. Biersteker Hilversum

Wat leuk dat de heer Thijssen in zijn rubriek (Weekendgids, 19 mei) aandacht besteedt aan ice-coffee. Zelf ben ik meer een thee- dan een koffiedrinker, maar sinds ik ice-coffee heb ontdekt weet ook ik hoe het is om aan koffie verslaafd te zijn.

Thijssen constateert terecht dat er in de kant-en-klare ice-coffee’s suiker zit. Daarom maakt hij thuis zelf ice-coffee: met koffie, melk en ijsklontjes. Het is maar een ’slappe bak’ geworden. Daarom volgt hier het recept voor een onweerstaanbare zelfgemaakte ice-coffee. Men zette extra sterke koffie. Neem hiervoor espresso, maar gebruik een dubbele hoeveelheid koffie met dezelfde hoeveelheid water. De koffie moet puur niet te drinken zijn. Vul een flinke bodem van een groot glas met deze donkere drab. Voeg zoveel ijsklontjes toe, dat de koffie koud is geworden én er nog ijsklontjes overblijven! Aanvullen met koude melk en genieten maar!

Marleen de Moor Diemen

Ik feliciteer u met het 15-jarig jubileum van de wandelrubriek. Een bijzonder compliment voor Haro Hielkema, die met zijn haviksogen nog voor Kornwwerderzand de kerktoren van Cornjum ontwaarde. Een suggestie van mijn kant: een wandeling ten noorden van Leeuwarden zou de moeite waard zijn.

Rico Klijnsma Haren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden