brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Geloven mag leuk zijn

Het was geweldig, de Top 2000-kerkdienst die eind vorige maand in Assen werd gehouden. Dankzij het bericht in de krant (Trouw, 23 december) zijn wij op het idee gekomen de dienst bij te wonen. Ik heb het geluk dat mijn ouders nog steeds in Assen wonen en jawel, op die bewuste zondag op fietse (Drents voor op de fiets, eveneens de titel van een nummer van Skik) naar de Opstandingskerk in Marsdijk. We hebben genoten, ook onze kinderen van zeven en negen vonden het echt een ervaring en hebben twee uur stilgezeten en geluisterd. Dus alleen al daarom, een Top-2000 kerkdienst, omdat het leuk is. Geloven mag toch ook best leuk zijn? Geloven anno 2014/2015 is zoeken naar het juiste gevoel. En dat kan soms best los van oude dogma's.

Gery de Groot Huizen

undefined

Top 2000 in kerk? Nee.

Laat de Top 2000 in de kerken schallen, betoogt dominee Fred Omvlee (Opinie, 31 december). Nou heb ik als humanist niet veel met kerken, behalve de culturele waarde, maar ik vind dat dit echt niet kan. Stel je voor: 'Sympathy for the devil' van the Rolling Stones in de kerk. Er zijn popnummers die wel kunnen, zoals 'Jonathan Livingstone Seagull' van Neil Diamond, 'Far away voice' van Katie Melua en 'Family tree' van Venice. Maar geen Top 2000. Velen ervaren Hotel California van The Eagles als religieus? De tekst is het in ieder geval niet.

B.Th. Steynis Almelo

undefined

Prima, zo'n nieuwe dienst

Collega ds. Peter Korver vraagt zich af of het bij Top 2000-kerkdiensten alleen maar om volle kerken gaat (Opinie, 3 januari). Wat een vraag als je weet dat kerkdiensten steeds minder mensen op de been brengen. Brengt een lege kerk mensen dan wel dichter bij God of bij het doen van recht en gerechtigheid? Nee. Als er nauwelijks nog mensen in de kerk komen lukt dat toch niet. Laten we dus blij en dankbaar zijn dat nieuwe vormen misschien wel meer mensen bij de aanwezigheid van God brengen en bij het doen van recht en gerechtigheid. Nu er door de Top 2000-diensten misschien meer mensen in de kerk komen is het weer niet goed. Chapeau voor dit middel.

Jan van Drie emeritus-predikant in Oss

undefined

Het ego van Eva Jinek

Teun Lagas betitelt Eva Jinek, die de komende tijd Jeroen Pauw vervangt op de late avond, als een 'grote persoonlijkheid' (Trouw, 3 januari). Wellicht ietsje te groot, omdat haar gasten soms uit beeld dreigen te verdwijnen, zo voegt hij er aan toe. Dat lijkt me meer een kenmerk van een overambitieus ego dan van een sterke persoonlijkheid.

Per Schuitemaker Hoorn

undefined

Cavia is wel knuffelig

Jelle Reumer directeur in Rotterdam? Gezien zijn epistel (de Verdieping, 3 januari) verdient hij een plek in de historische collectie van zijn eigen Natuur Historisch Museum. Cavia's zijn namelijk wel degelijk aanhankelijk, knuffelig en blij met aandacht van de verzorger. Ze zijn speels en intelligent als het om ingewikkeld speelgoed gaat waar eten in verstopt is. Ze gaan uit hun dak als ze een greep stro in hun hok krijgen. Ze kunnen onwaarschijnlijk hard lopen en maken dan vreugdesprongetjes. Kortom mijnheer Reumer, komt u eens bij ons kijken en u zult zien dat uw mening prehistorisch is.

Gerda Bruinsma Veenendaal

undefined

Vuurwerkverbod is simpel

Onbegrijpelijk dat in uw commentaar (Opinie, 3 januari) wéér het kulargument wordt aangehaald dat een algeheel vuurwerkverbod voor burgers "immers een groot handhavingsprobleem gaat worden". Hoezo 'immers'? Precies het tegenovergestelde is waar. Bij een verbod is immers iedere knal, ongeacht het tijdstip, per definitie een overtreding. En aangezien vuurwerk niet meer legaal te koop zal zijn, is ieder stuk vuurwerk automatisch illegaal verkregen. Dat is oneindig veel gemakkelijker te handhaven dan de vage regelgeving die er momenteel is. Heeft iemand vuurwerk in zijn bezit? Neem het in beslag en leg een zware boete op. Is hij of zij boven de achttien? Dan mag je ook nog Oudejaarsnacht doorbrengen in de cel. Hoeveel makkelijker kan het zijn?

Rob Sandifort Vlaardingen

undefined

Tijd voor loonsverhoging

In de eurozone is er veel ongerustheid over deflatie; het zou de economische groei afremmen. De Europese Centrale Bank denkt aan het aanzetten van de geldpers en wil daarmee meer euro's in omloop brengen. Dit moet de inflatie aanwakkeren. Er is een betere oplossing waarover je verbazingwekkend weinig hoort: een flinke loonsverhoging in de meeste Europese landen. Dit maakt onze producten duurder en geeft weer wat inflatie. Goed voor de economie, ook omdat er weer meer geld wordt uitgegeven en de vraag doet toenemen. Ook geeft het werknemers die veel hebben ingeleverd weer meer lucht. Laat Nederland alvast beginnen met een loonsverhoging van 5 procent voor lagere inkomens en 3 procent voor middeninkomens. Qua concurrentiekracht kunnen we het wel gebruiken. Vakbonden, smeed het ijzer nu het heet is.

Henk Groeneveld Zutphen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden