Brieven

Yunus (1)
Waarom mogen de ouders van Yunus van Jeugdzorg wel zijn broers maar niet hem opvoeden? Heeft Jeugdzorg eerst naar een Turks pleeggezin gezocht? Weet u zeker dat zijn broers lijm snuiven? Zo nee, waarom wordt op de voorpagina (Trouw, 18 maart) dan de suggestie gewekt dat Yunus dat wel zou doen? Dat is toch Trouw onwaardig! En als het nu eens andersom was: er een jongetje uit de biblebelt in een islamitisch pleeggezin werd geplaatst door Jeugdzorg. Zouden de reacties van onze dappere politici en Trouw dan hetzelfde zijn?

Klaas Kuiper Doorn

Yunus (2)
De Turkse ontevredenheid over de Nederlandse jeugdzorg aan pleegkind Yunus leidt de aandacht af van de chronische intolerantie van de islam in Turkije ten opzichte van mensen met een ander geloof. De anders-gelovige en de ongelovige worden in Turkije opzettelijk en ernstig tegengewerkt en gediscrimineerd. In Turkije mogen geen kerken worden gebouwd. Welke vorm van tolerantie kan dit zijn?

Alphons Mantel Utrecht

Pauselijke zegen
Monic Slingerland wil 'een dikke zegen van dichtbij' van de nieuwe paus Franciscus (Trouw, 19 maart). Zou de kracht van de pauselijke zegen ook afnemen met het kwadraat van de afstand, zoals dat ook geldt voor licht en geluid?

Pierre Joosten Soest

Mugabe naar Rome
Twee jaar geleden, bij de zaligverklaring van Johannes Paulus II, werd hem geen strobreed in de weg gelegd en nu, bij de inhuldiging van de nieuwe Heilige Vader Franciscus, is hij ook weer welkom: Robert Mugabe, de katholieke dictator uit Zimbabwe, die onderhand alle christelijke waarden heeft vertrapt en zwelgt in rijkdom. Wat zou de man uit Assisi hiervan hebben gevonden?

Per Schuitemaker Hoorn

SGP-mastodonten
Trouw van 18 maart bevat een verslag met foto van de historische vergadering van de SGP, waarin tot versoepeling van het vrouwenstandpunt werd besloten. Helaas is de foto niet voorzien van een onderschrift waarop staat wie er bij die vergadering zo prominent op de eerste rij zitten, hoewel dit zeker zo historisch is. Daar zitten namelijk de oud-fractievoorzitters in de Tweede Kamer Van der Vlies en Van Rossum en de fractievoorzitter in de Eerste Kamer (sinds 1995) Holdijk. Historisch omdat zij alle drie de politieke leiders waren, toen er aan het vrouwenstandpunt niet te wrikken was. Of herkent een Trouw-redacteur anno 2013 de 'mastodonten' niet meer?

Willem Aantjes Utrecht

Middelmatige meerderheid
Dank je wel, Noks Nauta, voor het hartverwarmend pleidooi om beter om te gaan met hoogbegaafden (Podium, 19 maart). Nu moeten hoogbegaafden ineens ingezet worden om de wereld, die door het middelmatig gemodder van een domme meerderheid geworden is zoals ze is, weer op de goede weg te krijgen? Ik denk dat een hoogbegaafde z'n eigen weg gaat en niet gestuurd wil worden door iemand die niet eens weet wat hoogbegaafdheid is. Onze wereld wordt helaas geregeerd door een middelmatige meerderheid, wen er maar aan, helaas leven we nu eenmaal in een 'democratie'.

Ton van der Vegt Zoetermeer

Niet neerbuigend over NPO
Ik bespeur bij uw krant een nogal neerbuigende houding bij de nieuwe merknaam NPO. Uw tv-recensent heeft kennelijk gegoogled en vond, met uw koppenmaker, de aanduiding Neurotisch Psychiatrisch Onderzoek wel toepasselijk. Daargelaten dat de meesten onder ons het werk van een tv-recensent hierin wel zullen herkennen, getuigt zo'n houding van een afkeer- bij-voorbaat van vernieuwing.

Kees van Ravenhorst Heemstede

Religie-bashing
De zojuist door minister Bussemaker gepubliceerde lijst van 89 nieuwe rijksmonumenten bevat een aantal religieuze erfgoederen die als categorie onder de noemer 'verzuiling' worden gepresenteerd (Trouw, 19 maart). Deze betiteling is symptomatisch voor het 'religie-bashing' dat heden ten dage rondwaart in en om het Binnenhof en wordt door mij ervaren als een schokkend gebrek aan respect voor mensen die een religie aanhangen. Ik ben niet 'verzuild' maar religieus.

Peter van den Bosch Oegstgeest

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden